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CIVIL SERVICE: Eligibility lists,
POLICEMEN: Civil service.
CITIES: Police and firemen.

A person retiring within one year is eligible to take a promotional examina-
tion for a position above the rank of patrolman.

Civil service commission has a duty to establish an eligible list within a
reasonable time after a vacancy occurs in a position in the service which
the appointing power intends to fill and for which no eligible list exists.

No. 4158 June 12, 1963.

Honorable James H. Karoub
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You recently requested my opinion on certain questions relating to Act
78, P.A. 1935, as amended,! which provides for the creation of a civil
service system for fire and/or police departments.

Your questions have been restated as follows:

1. Is a person retiring within one year eligible to take a pro-
motional examination for a position above the rank of patrolman?

2. Must there be an eligible list at all times? If not, how much
time may elapse after the eligible list expires before a new list must
be established.

With regard to the first question, section 12(b) of Act 78 sets forth the
eligibility requirements of the applicant to take the promotional examina-
tion for a position above the rank of patrolman. These requirements
do not include any relating to the length of time before the applicant
is eligible for retirement. In 1958 the Attorney General in Opinion
No. 33052 stated:

“Your second question is whether the Civil Service Commission
may, by rule and regulation, impose other eligibility requirements
upon applicants for the competitive tests or eXxaminations in addition
to the requirements of time in rank and departmental service pre-
scribed by the legislature in Section 12(b) of Act 78.

“Subsection (b) deals with competitive promotional examinations
for the purpose of establishing a register to be used in filling vacancies
in positions in the fire and police departments above the rank of
fireman or patrolman. The position of each applicant on the pro-
motional register is to be determined by the competitive tests or ex-
aminations. The eligibility requirements of the applicant to take the
test or examination are prescribed by the statute as years in rank

1CL. 1948 § 38.501 et seq; M.S.A. 1958 Rev. Vol. § 5.3351 et seq. Section 11
was last amended by Act No. 162, P.A, 1956, and Section 12 by Act No. 15,
P.A. 1951, which amendments were without significance as to the issues here

presented.
2 (0).A.G. 1957-58, Vol. II, p. 283.
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and in departmental service. No other eligibility requirement is im-
posed or authorized and the Civil Service Commission is without
authority to add additional requirements, such as age, since the
legislature has not granted authority to the Commission to impose
additional conditions of eligibility.”

It follows that the answer to your first question is *“yes.”

In reply to the first part of question 2, that is, must there be an eligible
list at all times, it is clear that the answer is “no.” Section 11(c¢) of Act 78
states:

“Whenever there are urgent reasons for filling a vacancy in any
position in the fire or police department and there is no list of persons
eligible for appointment the appointing officer may nominate a per-
son to the civil service commission for a non-competitive examination;
and if such nominee shall be certified by the said commission as
qualified, after such non-competitive examination, he may be ap-
pointed temporarily, to fill such vacancy until a selection and ap-
pointment can be made after a competitive examination, and in the
manner prescribed in this act; but such temporary appointment shall
not continue for a longer period than 3 months, nor shall successive
temporary appointments be made to the same position, under this
provision. In the event of an emergency due to a war in which our
country is involved, the civil service commission may make temporary
appointments to fill vacancies, when appointments cannot be made
under the provisions of this act, such appointments to be temporary,
and only during hostilities, and 6 months thereafter.” (Emphasis
added)

A plain reading of the statute is persuasive of the conclusion that the
legislature has not iraposed a duty upon the civil service commission to
provide an eligible list for a position at all times. On the contrary, the
legislature has recognized that no eligible list may exist and has provided
a procedure for filling a vacancy under such circumstances.

In Opinion No. 32923 the Attorney General said:

“¥ ¥ % it is one of the functions of the civil service commission
to maintain lists of ¢ligible persons for use in the usual course of
filling vacancies. Your attention is directed to Section 11(c¢) of said
Act 78, which provides for a method of filling vacancies in the absence
of a list of eligible persons. This section also permits temporary ap-
pointments in the event of an emergency due to war in which our
country is involved.”

Turning now to the last part of question 2, that is, how much time may
¢lapse after the eligible list expires before a new list must be established,
I point out that the civil service commission’s duty to establish an eligible
list is not dependent on the date upon which the last preceding list expires.
Rather, its duty to establish a list arises when a vacancy occurs in a position
in the service which the appointing power wishes to fill and for which no

eligible list exists. Thus, when the appointing officer in accordance with

30.A.G. 1937-58, Vol. 11, p. 306.
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section 11(b) notifies the civil service commission of a vacancy in the
service which he desires to fill and requests the certification of eligibles,
the civil service commission is under a duty to forthwith certify from the
eligible list the mame of the person who received the highest average at
preceding examinations held under the provisions of this act within a period
of two years next preceding the time of such appointment. If no eligible
list exists, then the civil service commission must issue notice of an examina-
tion to be given for the vacant position in accordance with section 12(a)
so that an eligible list may be established and certified to the appointing
officer.t

Since Act 78 does not specify how long the civil service commission
has after receiving the notice and request from the appointing officer in
which to establish a list, if none exists, it is my opinion that the civil
service commission has a reasonable time after receiving the notice and
request from the appointing officer in which to establish the eligible list.
In determining what is a reasonable time, consideration must be given to
the fact that section 12(a) requires that notice of an examination be given
two weeks preceding the examination, and also that a temporary appoint-
ment made in accordance with section 11(c) cannot continue for a longer

period than 3 months,
FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

030l F 2
MICHIGAN HIGHER EDUCATION AUTHORITY: Power to charge
fees.

The Michigan Higher Education Authority is without power to impose
fees upon students securing loans from financial institutions, which are
guaranteed by the Authority under the provisions of Act 77, P.A. 1960.

No. 4132 June 17, 1963.

Hon. Lynn M. Bartlett, Chairman
Michigan Higher Education Authority
State Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following question:

Does the Michigan Higher Education Assistance Authority have
the power to charge a fee to college students receiving guaranteed
loans made possible by Act 77, P.A. 1960?

The legislature, by means of the provisions of Act 77, P.A. 1960, M.S.A.
1961 Cum. Supp. § 15.2097(1), has created the nonprofit authority to be
known as the Michigan Higher Education Assistance Authority.

Section 7 of the act provides as follows:
“The authority may:

(a) Guarantee not more than 80% of any loan of money, upon
such terms and conditions as the authority shall prescribe, to persons

4 8ee also O.A.G. No, 2948, 1957-58, Vol. I, p. 124.



