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CONSTITUTION, REVISED:

CONSTITUTIONAL LAW;

COURTS: Justices — Judges — elected or appointed.

ELECTIONS: Ballot designation of judicial office.

MUNICIPALITIES: Cities — villages — primary or general elections —
judicial office.

Sec. 646 of the Mich. Election Law as amended by Act 56, P.A. 1963,
Second Exira Session, is construed as applying only to primary or regular
elections held in cities and villages at which candidates are to be nominated
or elected to the office of judge and said section does not have state-wide
application.

Under Article VI, Section 24, Constitution of 1963, the designation of the
office on the ballot may be given only to an elected incumbent justice or
judge who is a candidate for nomination or election to the same office and
accordingly Section 646 of the Michigan Flection Law as amended by Act
56, P.A. 1963, Second Extra Session, must be limited and applied only to
those justices or judges who have been elected to the office and may not
be given to an appointed judge running for election.

No. 4264 March 31, 1964.

Hon. Russell H. Strange, Chairman
House Committee on Elections
House of Representatives

Lansing, Michigan

You have directed my attention to Act 56 P.A. 1963, Second Extra Session,
which inter alia amended Section 646 of Act 116 P.A. 1954, being the Mich-
igan Election Law. In your letter you say:

“It has been stated that this amended section grants all incumbent
judges, whether elected or appointed, the right to request the designation
of his office upon the ballot.”

You state the questions to which you wish my answer in these words:

“My question is—are all incumbent judges, whether elected or ap-
pointed, and regardless of what court they are a judge or justice of,
entitled to the use of an incumbency designation under this section, or
is this limited to incumbent judges of cities and villages?

“If your answer to this question is that it applies to all incumbent
judges, whether elected or appointed, and of whatever court, then is
this amendatery language in conflict with section 24 or article VI of
the new State Constitution?”

Section 646 as amended by Act 56 P.A. 1963, Second Fxtra Session, reads
in its entirety as follows:

“Regular elections shall be held in cities and villages at such times
as are provided by the laws and charters governing the time of holding
such elections, and such officers shall be elected at such elections and
for such terms as are provided by the laws and charters governing such
cities and villages: Provided, That in any primary or regular election at
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which candidates are to be nominated or elected to the office of judge,
any incumbent judge who is a candidate, upon his request in writing,
may have printed upon the ballot under the name of such candidate,
the designation of that office,”

Section 646 in its antecedent form appears as part of Chapter 28 of the
Michigan Election Law of 1954. That chapter has to do with the holding of
elections. The first two sections of Chapter 28, being Sections 641 and 642,
fixed the time of holding the general November election and the biennial
spring clection. Next follows Section 643 which prescribes the state and
county officers to be elected at the general November clection. Appearing
in the list of officers so to be elected are county judges of probate and circuit
court commissioners, Section 644 designates the officers to be elected at the
biennial spring election and within that list of officers appears two justices
of the Supreme Court and circuit judges in the years when circuit judges
are to be elected. Sections 642 and 644 were repealed by Act 56 P.A. 1963,
Second Extra Session, and the election of two justices of the Supreme Court
and the circuit court judges are now to be held at the general November
election pursuant to amendment to Section 643 by Act 56, supra. There is
presently no Section 645 in Chapter 28, it having been repealed by Act 192
P.A. 1958. By way of summary, it thus appears that under the election law
of 1954 the provisions for holding of elections for state and county officers
were set forth in Sections 643 and 644 of Chapter 28,

Section 646 does not contain a list of officers to be elected in cities and
villages but instead it provides “such oificers shall be elected at such elec-
tions and for such terms as are provided by the laws and charters governing
such cities and villages: * * *” This quoted language appeared in the
same form in the original enactment of Act 116 P.A. 1954, Section 646
was amended by Act 192 P.A. 1938 prior to the last amendment by Act
56 P.A. 1963, Second Extra Session.

What is now amended Section 646 appeared in different form as Section
15, Chapter I, Part 4, of the Michigan Election Law of 1925, being Act
351 P.A. 1925, At the time of its enactment in the 1925 law it read:

“Regular elections shall be held in cities and villages at the times pro-
vided for by the laws and charters governing the time of holding such
elections, and such officers shall be elected at such elections as the laws
and charters governing such cities and villages provide for.”

The same language appeared as Section 14, Chapter II of the Michigan
Election Law of 1917, being Act 203 P.A. 1917,

Significant changes were made in 1939, both in the Constitution and
the statutes, which affected the election of judges. In that year the people
by initiatory petition and subsequent ratification amended the Constitution
of 1908 by adding a new Section 23 to Article VII. The effect of that
amendment was to change the selection of judges and justices of courts of
record from nomination and election as partisan party candidates to selec-
tion by a nonpartisan election.! The 1939 constitutional amendment pro-

1 Elliott v. Secretary of State, 295 Mich. 245, 247; Lockwoed v. Commissioner
of Revenue, 357 Mich. 517, 563 (concurring opinion of Justice Black).
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vided for primary elections and general elections of justices of the Supreme
Court, judges of the circuit court, judges of probate courts, and circuit
court commissioners on a nonpartisan basis. The 1939 amendment con-
tained the following words:

“There shall be printed upon the ballot under the name of each
incumbent judicial officer, who is a candidate for nomination or elec-
tion to the same office, the designation of that office.”

By express language this new Section 23 of Article VII was made self-
executing.?

In the same year the legislature amended Section 15, Chapter [, Part 4
of the Michigan Election Law (the antecedent of present Section 646) by
the enactment of Act 213 P.A. 1939, The only change made in Section 15
by the 1939 act was to add the proviso in these words:

“Provided, That in any primary or regular election at which candi-
dates are to be nominated or elected to the office of judge of any
court of record, candidates for renomination or reelection shall have,
at their request, printed upon the ballot under the name of such candi-
date, the designation of that office,”

At the same legislative session of 1939 an amendment was made to Act
260 P.A. 1929, the common pleas court act, by adding in Section 1 a pro-
vision that the common pleas court should be a court of record with a seal
and adding in Section 2 a proviso in these words:

“Provided, That an incumbent who is a candidate for re-election, may,
upon his request in writing have printed below his name the designation,
‘commeon pleas judge.’ ™3

Your first question may be reworded to ask whether the proviso clause
of present Section 646 as it now appears in Act 56 P.A. 1963, Second Extra
Session, and as it has appeared in similar form as a part of the Michigan
Election Law since the date of its original enactment in 1939 applies to all
elections for judicial officers throughout the state or is it limited to the
election of judges in city and village elections.

The fact that the pertinent language first appeared as a proviso and has
ever since been retained in that form must be given consideration. The in-
tent of the legislature in enacting a proviso is to be gathered from the section
of which it forms a part and from a general purview of the whole context.
Township of Clearwater v. Board of Supervisors of Kalkaska County, 187
Mich. 516, 525. In the opinion of the Supreme Court in this case, the fur-
ther statement was made that a proviso often restricts the section in which
it appears, limits it, and takes something back from the power first declared,
But this is not the only construction which may be given to a proviso. In

4 Article VH, Section 23, Constitution of 1908, was amended at the April elec-
tion in 1947 and was again amended at the April election of 1955. In the 1955
amendment the self-executing provision was deleted but the ballot designation was
retained.

3 These provisions modified as to Section 2 still appear in the common pleas
court act. Section 1 was last amended by Act 226, P.A. 1952. Section 2 was last
amended by Act 48, P.A. 1958,
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the case of People v. American Central Insurance Co., 179 Mich. 371, 376,
the Supreme Court said:

“It is true the office of a proviso in a statute is, usually, to explain,
modify, qualify, the enacting clause, and not to enlarge it. While this
is the appropriate and the presumed office of a proviso, it may be
clearly designed to perform some other office. And so it has been held
that a proviso may be construed to enlarge the scope of the act, or to be
equivalent to an independent enactment.”4

When the proviso clanse was first added to Section 15, Chapter I, Part 4
of the Michigan Election Law by Act 213 P.A. 1939, it had already been
made known to the members of the legislature at that session that the State
Constitution had been amended by the people at the preceding April elec-
tion by the addition of Section 23 to Article VII. A mere reading of the
words of Section 23 as in effect at the time discloses the declaration that it
was to be self-executing. There was, therefore, no necessity for the legislature
to pass implementing legislation to the new constitutional amendment. Under
that Section 23, in all primary elections and general elections, justices of the
Supreme Court, judges of the circuit courts, judges of probate courts, and
circuit court commissioners, if running as a candidate for nomination or
election to the same office of which he was an incumbent was entitled to
have printed on the ballot the designation of his office. Section 23 did not
include municipal court judges or justices of the peace for the ballot designa-
tion but did say that “all primary election and election laws, including laws
pertaining to partisan primaries and elections, shall, so far as applicable,
govern primary elections and elections hereunder.”

It seems plausible to assume that the legislature undertook to make pro-
vision for ballot designation to incumbent judges running for election or
reelection in city and village elections by amending the Michigan Election
Law in Act 213 P.A. 1939. Although the ballot designation was mandatory
under the constitutional amendment, it was left permissive under Act 213.
Having been drafted in the form of a proviso in Act 213, it must have been
intended as being controlling in city and village elections, anything to the
contrary notwithstanding in the laws and charters governing such elections.
To assign to this language a legislative intent that it was state-wide is to
distort the context of the statute which it undertook to amend and the other
provisions of the Michigan Election Law appearing in the same chapter of
which the new proviso became a part.

No sound reason has been found for the legislative act in also amending
the common pleas court act by the passage of Act 158 P.A. 1939 to grant the
ballot desgination to common pleas judges, Act 213 P.A. 1939 had granted
the ballot designation if requested to candidates for renomination or re-
election as a judge of any court of record. Act 158 P.A. 1939 made the
common pleas court a court of record and this would appear to have been
adequate to have made the provisions of amendatory Act 213 applicable to
that court. Perhaps the legislature was concerned over the language used by
our Supreme Court in construing the common pleas court act (Act 260 P.A.

4 The quoted staternent was set forth in full with approval in Charter Township
of Warren v. Municipal Finance Commission, 341 Mich. 607, 613,
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1929) when it said in Kates v. Reading, 254 Mich. 158, 166 (decided in
1931):

“Such courts are not solely of municipal concern but are instru-
mentalities for exercise of sovereign power and of such interest to the
whole State that, in the absence of express constitutional limitation, the
legislative power cannot be subordinated to local considerations or
authority,”®

I answer your first question by saying in my opinion Section 646 of the
Michigan Election Law as amended by Act 56 P.A. 1963, Second Extra
Session, must be construed as applying only to primary or regular elections
held in cities and villages at which candidates are to be nominated or elected
to the office of judge:; my answer, however, being qualified by my further
opinion hereinafter expressed as fo the restriction which must be placed
on the scope and availability of Section 646 because of the implication of
Article VI, Section 24, Constitution of 1963, that the ballot designation may
be used by none other than an elected incumbent justice or judge.

Having reached the conclusion that Section 646 of the Michigan Election
Law as amended by Act 56 P.A. 1963, Second Extra Session, applies only
to elections held in cities and villages, it becomes unnecessary to answer
your second stated question. However, in order to assure your clear under-
standing of the effectiveness of Section 646 in its amended form, I shall
discuss briefly the application of Section 24, Article VI of the Constitution of

1963 to the language appearing in the section. Section 24, Article VI, in its
entirety reads:

“There shall be printed upon the ballot under the name of each
elected incumbent justice or judge who is a candidate for nomination
or election to the same office the designation of that office.”

I have previously issued my Opinion No. 4244 under date of December
10, 1963 in which I concluded that the legislature had no power to provide
by statute that “appointed” judges seeking election after January 1, 1964
should have a ballot designation as “incumbent” or have the designation of
their office. My conclusion in Opinion No. 4244 was predicated upon the
language of Section 24, Article VI, aforesaid, which by necessary implica-
tion excluded the use of any such designation to any justice or judge who was
not an elected incumbent at the time of running for the office. Applying
the reasoning of Opinion No. 4244 to instant Section 646, it is clear that
the language of Section 646 in the proviso clause is too broadly stated to
be in conformity with Section 24, Article VI of the Constitution. The desig-
nation of the office on the ballot is permissible under present Section 646
to “any incumbent judge who is a candidate.” The broad generality of these
words would include an appointed incumbent judge as well as an’ elected

6 For a partial history of the origin of the common pleas court see 0.4.G.
1959-1960, Vol. 1, p. 102, and Pheney v. Letts, 292 Mich. 435. In Baird v. Detroit
Election Commission, 316 Mich. 657, the Supreme Court in construing Act 158,
P.A. 1939 held that a common pleas judge who was an incumbent by virtue of
an appointment and not by previous election would not be entitled to have the

designation of his office printed on the ballot since he was not running for re-
election.
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incumbent judge and for that reason are mot in strict conformity to Article
VI, Section 24, supra. It is a fundamental rule in the construction of
statutes that they shall be given an interpretation and application which
will be constitutional if possible. It is not necessiry to declare the proviso
clause of Section 646 wholly unconstitutional and void. It can be constitu-
tionally applied if read as restricted to use of the designation on the ballot
only by an elected incumbent judge who is a candidate. So read, an
appointed incumbent judge who is a candidate would not be entitled to the
ballot designation and is precluded from the use of the designation on the
ballot even though he should file the written request therefor.

FRANK I. KELLEY,
Attorney General.

LHOROI . |

ELECTIONS: Nomination and election within a city of justices of the
peace,
JUSTICES OF THE PEACE: Nomination and election.

In a city, the charter of which makes the state law applicable to the nomina-
tion and election on a nonpartisan ballot of justices of the peace, a primary
election for that office should not be held where the number of candidates
filing nominating petitions does not exceed twice the number to be elected.

Where but two candidates file nominating petitions for the office of justice
of the peace, and through error of the election officials a primary election is
held, the names of both candidates should be printed on the ballot for the
election, irrespective of the number of votes received by them at the primary
election.

No. 4265 April 1, 1964,

Mr. Stephen D. Condon
Prosecuting Attorney

Houghton' County

Superior National Bank Building
Hancock, Michigan

Your request for opinion states:

“Under date of September 3, 1963, the electors of the city of
Hancock, at an election called for that purpose, adopted a new city
charter known as the Council-Manager Form of Municipal Government.
It is therein provided that a Primary Election be held on November 5,
1963, and a General Election on December 9, 1963, at which time
there was to be elected seven councilmen and one justice of the peace.
Nomination petitions were required to be filed on or before October
4, 1963. Both the Primary and General Elections were nonpartisan.
Fighteen persons filed nomination petitions for the office of Council-
man and qualified to have their names placed on the Primary ballots
and to run for nomination to this office. Two persons filed nomination
petitions for the office of Justice of the Peace and likewise qualified




