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MUNICIPALITIES: Police Officers.
INSURANCE: Liability coverage policies.
'POLICE OFFICERS: Protection during riots.

Insurance companies have the authority to exclude coverage from policies
upon the finding of the Imsurance Commissioner that the exclusion does
not violate any provisions of the Insurance Code or contain inconsistent,
ambiguous or misleading clauses or contain exceptions or conditions that
unreasonably or deceptively affect the risk purported to be assumed.

Comprehensive general liability insurance policies issued to cities afford

no protection from liability to police officers for actions taken by them
during riots.

No. 4685 April 24, 1972,

Hon. Warren N. Goemaere
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion with regard to whether insurance com-
‘panies may place endorsements to liability coverage policies issued to
municipalities which provide that the policies will not cover “bodily injury
or property damage - arising out of riot, civil commotion or mob action
or out of any act or omission in connection with the prevention or sup-
pression of any of the foregoing.”

Your specific interest, however, is with regard to whether such policies
insure the liability of police officers. You have asked three questions:

1. Does an insurance company have the authority to issue an
insurance policy to a city with an exclusion providing that the insurance
does not apply to bodily injury or property damage arising out of riot,
civil commotion or mob action or out of any act or omission in
connection with the prevention or suppression of aay of the foregoing?

2. What protection from liability does an individual police officer
have from the consequence of actions taken by him during a riot,
civil commotion or mob action when he acts in the performance of
his duties?

3. Assuming that the police officer acts in the discharge of his
responsibilities without any aspect of negligence or bias, can he or
the jurisdiction for whom he is working be denied the protecnon such
insurance coverage is designed to provide?

The exclusion which you have submitted for my opinion was filed with
the Michigan Insurance Bureau by the Insurance Services Office, which
represents a large number of lability insurers. The filing of the endorse-
ment took effect May 20, 1968 for all members and subscribers to the
Insurance Services Office. Subsequent to the filing, all other liability
insurers filed the same endorsement.

It was the position of the Insurance Serv1ces Office that such compre-
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hensive general liability policies, when sold to cities, were not intended
to cover liability arising out of riots and their suppression. As a result of
the Detroit riot of 1967, various court suits were filed in which the liability
of various officers of the City of Detroit was contested for failure to take
proper action in suppressing the riots. The Bureau argued that no premium
was included for riot suppression within the rate charged cities. Therefore,
liability insurance carriers contend that they filed the exclusion endorse-
ment in order to clarify the policies rather than to limit their coverage.
The endorsements, of course, could only be added to new policies issued
after the effective date of the endorsement,

Your first question concerns whether an insurance company can add
the above described exclusion endorsement to new general liability policies
issued to cities. Liability insurance is not defined in the Insurance Code,
except as included within the definition of casualty insurance in Section
624(1)(b) [M.C.L.A. 500.624; M.S.A. 24.1624]. This definition would not
assist in the discussion of the questions asked in your letter.

The Michigan Insurance Bureau is empowered under Section 2236 of
the Michigan Insurance Code of 1956 to disapprove or withdraw approval
of insurance forms. Section 2236(2) of the Michigan Insurance Code of
1956, being M.C.L.A. 500.2236; M.S.A. 24.12236, provides in pertinent part
as follows:

“Upon written notice to the insurer, the commissioner may dis-
approve, withdraw approval, or prohibit the issuance, advertising or
delivery of any such form to any person in this state if it violates
any provisions of this code, or contains inconsistent, ambiguous or
misleading clauses, or contains exceptions and conditions that unreason-
ably or deceptively affect the risk purported to be assumed in the
general coverage of the policy. * * *7

Unlike the mandatory coverage of riot-fire damage in the 165-line
standard Michigan fire policy, there is no comparable requirement of riot
coverage in liability policies. Therefore, the exclusion in question does not
violate any provisions of the Michigan Insurance Code of 1956. Compre-
hensive general liability insurance policies already include fifteen broad
exclusions. Examples of exclusions which existed prior to the riot exclusion
are the following:

(a) Bodily injury or property damage arising out of ownership
or operation of automobiles or aircraft. _

(b) Bodily injury or property damage arising out of the trans-
portation of mobile equipment by an automobile.

(¢) Bodily injury or property damage due to war, civil war,
insurrection, rebellion or revolution or to any act or conduct incident
to any of the foregoing. _

The complete list of exclusions covers an entire page, and therefore
it is not necessary to indicate the breadth of the combined exclusions.
The additional exclusion for riot and suppression thereof was permitted
because of the Insurance Services Office’s contention that the rate did not
include any premium for said protection and the policy was never intended
by the insurers to offer said protection. Now that the endorsement has
been universally adopted, it is deemed a “mandatory” exclusion and, in
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order to obtain protection against riots and their suppression, it is necessary
to pay an additional premium to purchase an endorsement excluding said
exclusion. _

It is the conclusion of the Michigan Insurance Bureau that the riot
exception does not unreasonably or deceptively affect the risk purported
to be assumed in the general coverage of the policy. This administrative
decision is subject to judicial review as provided by subparagraph (6) of
Section 2236 of the Michigan Insurance Code of 1956.

In conclusion, the answer to your first question is that an insurance
company has the authority to issue an insurance policy to a city with an
exclusion providing that the policy does not apply to bodily injury or
property damage arising out of riot, c¢ivil commotion or mob action or
out of any act or omission in connection with the prevention or suppression
of any of the foregoing, provided that said form is approved by the Mich-
igan Insurance Bureau and said administrative decision is not overruled
by judicial decree.

Your second question asks what protection an individual police officer
has from the consequence of action taken by him during riot, civil com-
motion or mob action when he acts in the performance of his duties. First,
it should be made clear that the comprehensive general liability insurance
policies do not protect police officers except with regard to one minor
exception. The persons insured under comprehensive general liability in-
surance policies in the case of municipalities include the municipality
“and any executive officer, director or stockholder thereof while acting
within the scope of his duties as such.”

Definition (e), as contained in the referenced portion of the comprehensive
general liability insurance policy, protects police officers as follows:

“(e) with respect to the operation, for the purpose of locomotion
upon a public highway, of mobile equipment registered under any motor
vehicle registration law,

“(i) an employee of the named insured while operating any such
equipment in the course of his employment, and * * * provided that
no person or organization shall be an insured under this paragraph (e)
with respect to:

“(1) bodily injury to any fellow employee of such person injured in
the course of is employment, or '

“(2) property damage to property owned by, rented to, in charge
of or occupied by the named insured or the employer of any person
described in subparagraph (ii).”

Police officers and firemen were formerly protected under 1951 P.A. 39,
as amended [C.L. 124.101 et seq.; M.S.A. 5.3376(1) et seq.] which was
repealed by 1964 P.A, 170 (M.C.L.A. 691.1401 et seq.; M.S.A. 3.996(101)
et seq.]. Sections 1 and 2 of the repealed act 1951 P.A. 59 provided prior to
its amendment to include firemen, as follows with regard to police officers:

“Sec. 1. In case an action i brought against a policeman of a
political subdivision of this state for torts, wrongful acts or omissions
while such policeman is engaged in the performance of his duties as a
policeman, the political subdivision in whose behalf the policeman is
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acting within the scope of his authority or in the course of his employ-
ment may indemnify such policeman for any judgment recovered against
such policeman, or pay any judgment so recovered, except where the
action results from the wilful misconduct of such policeman.

“Sec. 2. Any political subdivision of this state shall have the power
to appear for, or on behalf of, or furnish legal counsel to any policeman
against whom any such action is brought: Provided, That such political
subdivision shall not be made a party to any such action: * * *7

The above sections have been replaced by Sections 8 and 9 of 1964 P.A,
170, effective July 1, 1965. Those sections read as follows:

“Sec. 8. Whenever any claim is made or any civil action is com-
menced against any officer or employee of any governmental agency for
injuries to persons or property caused by negligence of the officer or
employee while in the course of his employment and while acting within
the scope of his authority, the governmental agency is authorized, but
not required, to pay for or engage or furnish services of an attorney to
advise the officer or employee as to the claim and to appear for and
represent the officer or employee 1n the action and the governmental
agency may compromise, settle and pay such claim before or after the
commencement of any civil action. Whenever any judgment for dam-
ages is awarded against any officer or employee of any governmental
agency as a result of any civil action for personal injuries or property
damage caused by the officer or employee while in the course of his
employment and while acting within the scope of his authority, the
governmental agency is authorized, but not required, to indemnify the
officer or employee or pay, settle, or compromise the judgment. Nothing
in this section shall be deemed to impose any liability on any govern-
mental agency.

“Sec. 9. The purchase of liability insurance to indemnify and pro-
tect governmental agencies against loss or to protect governmental
agencies and some or all of its agents, officers, and employees against
loss on aceount of any judgment secured against it, or them, arising out
of any claim for personal injury or property damage caused by such
governmental - agency, its officers, or employees, is authorized, and all
governmental agencies are authorized to pay premiums for the insurance
out of current funds. The existence of any policy of insurance indem-
nifying any governmental agency against liability for damages is not a
waiver of any defense otherwise available to the governmental agency in
the defense of a claim.”

Under Michigan law as it now exists, police officers may be represented
by counsel furnished by the city, and the city may compromise, settle or pay
the claim or judgment against the police officer. Section 9 quoted above per-
mits a city to purchase liability insurance which would protect both itself
and the police officers or other employees. This language would permit cities
to remove the mandatory endorsements with regard to riots and the suppres-
sion thereof, and in addition permit cities to contract to cover all of the
liability arising out of claims for personal injury or property damage caused
by police officers. Thus, the cities are authorized to purchase the type of
insurance you describe as desirable. The insurance companies doing casualty
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insurance in this state are authorized, upon approval of the Insurance Com-
missioner, to provide said coverage by endorsement if a standard form is
not adopted. ‘ .

Your third question must be answered that whether the city and the police
officer will be denied the protection such insurance coverage is designed to
provide will depend entirely upon the terms of the policy of insurance issued
by the company to the city. If coverage is obtained, as is authorized by
Section 9 of 1964 P.A. 170 and the company issues an endorsement to jts
general comprehensive liability policy granting such coverage, then such pro-
tection will not be denied. If the insurance contract does not provide for
such protection, there is no law of this state requiring an insurance com-
pany to protect the city or the police officer against risks which are not
specified.

In conelusion, the questions which you have raised are primarily a matter
of contract, Cities have the authority under Section 9 of 1964 P.A. 170 to
purchase appropriate liability insurance which would protect both the city
and the police officers. The Insurance Commissioner can authorize insur-
ance companies to issue liability policies which incorporate by endorsement
coverage protecting the city and police officers. Whether cities purchase
such coverage is purely a voluntary action on the part of the city. Such
endorsements are not required by law to be made a part of the liability policy
issued to a city, If an insurance company refuses to issue such an endorse-
ment, then the city must seek another company willing to issue such an
endorsement,

If you wish such endorsements to be made mandatory in all policies issued
by insurance companies to cities, then legislation to this effect will have to
be enacted. Such legislation could not affect existing insurance contracts due
to the constitutional prohibition set forth in Article I, Section 10, of the
Michigan and United States Constitutions.

FRANK 1. KFLLEY,
' Attorney General.




