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MORTUARY SCIENCE: Requirement that a funeral director sign death
certificate.

Requirement that a funeral director or mortuary sciénce licensee
supervise the disposition of dead human bodies. g

A dead human body may be transported by an unlicensed person.
WORDS AND PHRASES: “Person in charge of a corpse” defined.

A death certificate must be filled out and signed by a faneral director be-
fore a burial or removal permit may be obtained.

The presence of a funeral director or mortuary science licensee is required

for the preparation of dead human bodies for transportation and to super-
vise the burial or dispositicn thereof.

One who merely transports a dead human body need not be a licensed
funeral director or a mortuary science licensee.

A county medical examiner may file a death certificate and thereby obtain a
burial or removal permit as a person in charge of a corpse.

Opinion No. 4770 July 18, 1973.

Department of Commerce
State Cemetery Commission
Law Building

Lansing, Michigan 48913

You have asked my opinion on three questions regarding the disposition
of dead human bodies.

You first ask:

“Are the services of a funeral director required to file a death cer-
tificate and obtain the burial transit permit?”

1925 PA 343, as amended, MCLA 326.1 et seq; MSA 14.221 ef seq,
provides for the registration of death. Secction 6 of 1925 PA 343, supra,
provides in pertinent part, as follows;

“No body where the death occurred in this state, nor any dead body
found therein, shall be interred, deposited in a vault or tomb, cremated
or other disposition made thereof, removed from or into any registra-
tion district or be held pending further disposition for more than 72
hours after death, unless a permit for the disposition thereof has been
issued by the registrar of the district in which the death occurred, or the
body was found. . . .” MCLA 326.6; MSA 14.226

As the quoted provision indicates, prior to disposition of a body a burial
or removal permit must be obtained. Such permit may not be issued, with
certain exceptions not relevant here, until a certificate of death has been filed
with the registrar.

Section 9 of 1925 PA 343, supra, provides, in pertinent part, as follows:

“The funeral director or person having charge of a corpse shall file
the certificate of death or stillbirth with the registrar of the district in
which the death or stillbirth occurred and obtain a burial or removal
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permit prior to disposing of the body, subject to the provisions of sec-
tion 6. He shall obtain the required personal and satistical particulars
over the name and address of his informant. The attending physician
or in the absence of an attending physician, the coroner shall fill out
and sign the medical certificate of death or stillbirth within 24 hours
after death. The funeral director shall then state over his signature and
address the date and place of intended burial, cremation or to which the
body is to be removed, and present the completed certificate to the reg-
istrar for a permit for burial, removal or other disposition of the body.”
MCLA 326.9; MSA 14.229

That provision was considered in OAG, 1945-1946, No 0-3424, p 320
(April 26, 1945). The superintendent of the Wayne County Infirmary,
Eloise, Michigan, asked the Attorney General if the institution should make
out both sides of the information column in the death certificate, In his
response, Attorney General John R. Dethmers concluded as follows:

“. . . you will notice provision is made for (1) a medical certificate
to be signed by the attending physician or coroner, and (2) the death
or burial portion to be signed by the funeral director. There is no pro-
vision that these certificates are to be filled out and signed by anyone
other than the physician or coroner and funeral director and the latter’s
informant.

“. . . Then the death portion of the certificate must be signed by
the funeral director and the medical certification signed by the attend-
ing physician or the coroner, after which the completed certificate
should be presented to the register of vital statistics in the district.”
(pp 320-321)

After the certificate of death has been properly executed, either the funeral
director or the person in charge of the body may file such certificate and
obtain a burial or removal permit.

The disposition of dead human bodies is an activity neccssitating licensure
by the State Board of Examiners in Mortuary Science pursuant to 1949 PA
268, as amended; MCLA 338.861 et seq; MSA 14.509(1) et seq. Section 3
of that act provides in pertinent part, as follows:

“The term ‘funeral director’, as herein used, is a person engaged in
or conducting, or holding himself out as being engaged in: (a) Super-
vising the burial and disposal of dead human bodies, or (b) Maintain-
ing a funeral establishment for the preparation and dispesition and care
of dead human bodies, or {c) Who shall, in connection with his name
or funeral establishment vuse the words ‘funeral director’ or ‘undertaker’
or ‘mortician’, or any other title embodying the words ‘mortuary science’,
or otherwise implying that he is engaged as a funeral director, as herein
defined. All persons engaged in the profession of funeral directing or
who profess to be engaged in such profession shall be licensed as funeral
directors or the holders of a license for the practice of mortuary
science. Any person who engages in or professes to engage in the pro-
fession of funeral directing without being the holder of a license as
funeral director or to practice the profession of mortuary science shall
be guilty of a violation of this act.
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“. . . Any person who shall prepare for transportation or burial
or otherwise dispose of any dead human body, or who shall carry on any
of the duties of funeral directing as defined in this act, without being
the holder of a funeral director’s license or license to practice mortuary
science granted by the said board, shall be guilty of a violation of this
act,” MCLA 338.865; MSA 14.509(5)

Consequently, the presence of a funeral director or mortuary science licensec
is required to prepare dead human bodies for transportation and to supervise
the burial or disposition thereof.!

You next ask: “Who can be the person in charge of a corpse?”’

The language, “in charge of” has been judicially defined with reference to
the current edition of Webster's International Dictionary. For example, in
Consumers Veneer Co. v Chestnut, 210 Miss 430, 434; 49 So 2d 734, 735
(1951), the court stated:

“, . . ‘In charge’ means ‘having the charge or care of something’;
‘charge’ means ‘a thing committed or entrusted to the care of * * * or
management of another.” Webster’s International Dictionary, 3rd Ed.
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Also see Lyon v Aetna Casualty & Surety Co, 140 Conn 304; 99 A2d 141
(1953). Accordingly, the “person in charge of a corpse” is that person who
has been entrusted with the care of the corpse. Thus, it is necessary to
determine who has the right to place a person in charge of a corpse.

The right of the next of kin to possession of a deceased has been recog-
nized both at common law and as a matter of statute. Deeg v City of Detroit,
345 Mich 371, 376 (1956), considered whether a widow had a cause of
action against a person who mutilated the body of her deceased husband,
In finding that the widow did have such a cause, the court relied on
Doxtator v Chicago & West Michigan R Co, 120 Mich 596 (1899), citing
with approval Larson v Chase, 41 Minn 307, 50 NW 238, and said:

¥. . . it has been held in a number of well considered American
cases that the one whose duty it is to care for the body of the deceased
is entitled to possession of the body as it is when death comes, and that
it is an actionable wrong for another fo interfere with that right by
withholding the body or mutilating it in any way. . . .”

That right is also set forth in section 10 of 1949 PA 268, which provides in
pertinent part:

“No public officer or employee, or the official of any public institu-
tion, convalescent home, private nursing home, maternity home, public
or private hospital, or physician or surgeon, or any other person having
a professional relationship with any decedent or coroner or other
public official having temporary custody thereof, shall send or cause to
be sent to any person or establishment licensed under this act the

1 Preparation of a body for disposition by cremation within 48 hours after
death may be accomplished through use of a suitable container. The law does
not require the use of a casket.
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remains of any deceased person without having first made due inquiry
as to the desires of the mext of kin and of the persons who may be
chargeable with the fumeral expenses of such decedent. And if any
such kin be found, his or her authority and directions shall govern the
disposal of the remains of such decendent. . . .” MCLA 338.870; MSA
14.509(10)

Your attention is also directed to section 4 of 1953 PA 181, as amended,
which provides in part:

“It shall be unlawful for any funeral director, embalmer or other
person to remove the body from the place where death occurred, or to
prepare the body for burial or shipment, when such funeral director,
embalmer or other person knows or upon reasonable investigation
should know that death may have occured in a manner as indicated in
section 3, without first notifying the county medical examiner or his
deputy and receiving permission to remove, prepare for burial or ship
such body. . . .” MCLA 52,204; MSA 5.953(4)

Section 3 provides:

“Any physician and any person in charge of any hospital or institution,
or any person who shall have first knowledge of the death of any person
who shall have died suddenly, unexpectedly, accidentally, violently, or
as the result of any suspicious circumstances, or without medical at-
tendance during the 48 hours prior to the hour of death unless the
attending physician, if any, is able to determine accurately the cause
of death, or in any case of death due to what is commonly known as
an abortion, whether self-induced or otherwise, shall notify the county
medical examiner or his deputy immediately of the death.” MCLA
52.203; MSA 5.953(3)

The duties of the county medical examiner, upon learning of such a death,
are provided, in. part, in section 5:

“When a county medical examiner has notice that there has been
found or is lying within his county or district the body of a person who
is supposed to have come to his death in a manner as indicated in sec-
tion 3, he shall forthwith repair to the place where such body lies and
take charge of same; and if, on view thereof and personal inquiry into
the cause and manner of the death, he deems a further examination
necessary, the county medical examiner or his deputy may cause such
dead body to be removed to the public morgue. . . . The medical
examiner may designate a law enforcement officer or a representative
to go to the place where the body lies and take charge of it, make
pertinent inquiry, note the circumstances surrounding the death, and, if
deemed necessary, cause the body to be transported to the morgue for
examination by the medical examiner. . . . Such county medical
examiner shall, after any required examination or autopsy, promptly
deliver or return such body to the relatives or representatives of the
deceased or, if there are no relatives or repesentatives known to the
examiner, he may cause the body to be decently buried, except that
such examiner may retain, as long as may be necessary, any portion of
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such body believed by him to be necessary for the detection of any
crime.” MCLA 52.205; MSA 5.953(5)

Thus, it is clear that a county medical examiner may, pursuant to statutory
mandate, become the “person having charge of a corpse.” However, section
6 of 1925 PA 343, supra, provides, in part:

“No body where the death occurred in this state, nor any dead
body found therein, shall be interred, deposited in a vault or tomb,
cremated or other disposition made thereof, removed from or into any
registration district or be held pending further disposition for more
than 72 hours after death, unless a permit for the disposition thereof
has been issued by the registrar of the district in which the death
occurred, or the body was found. . . .” MCLA 326.6; MSA 14.226

It is entirely conceivable that a county medical examiner would remain
in charge of a dead human body beyond the period of 72 hours after
death and his right of possession of the corpse would supersede that of
the widow or heir. Section 9 of 1925 PA 343, supra, anticipates such
circumstances and would allow the county medical examiner to file the
death certificate as the “person having charge of a corpse.”

Finally, you ask whether a persorn who is in charge of a body, and who
is not a funeral director, may transport the body to a crematory or cemetery
within 48 hours from the time of death, if no contagious diseases are
present, As you further indicated, 1954 AC R 325.1142 provides that
embalming is not required if disposition of the body is made within 48
hours from the time of death:

“Bodies dead from a cause not named in rule 1 which shall reach
their destination within 48 hours from the time of death, or are
addressed to the demonstrator of anatomy of a medical college or
for other demonstration purposes, may be received for transportation
when encased in a sound shipping case. If the body is not so addressed
or cannot reach its destination within 48 hours it must be prepared
for shipment as described in rule 1. .. .”

It has already been concluded in OAG, 1943-1944, No 0-1462, P 565
(October 19, 1943), that a person need not be licensed as a practitioner
of mortuary science if he merely transports the body:

“We are of the opinion that an unlicensed employee of a funeral
establishment could not supervise the procession to and the commital
service at the cemetery, but that he could be sent to bring a corpse
to the funeral establishment following the first call.”

Accordingly, an unlicensed person could transport a body to a facility
lawfully entitled to dispose of dead human bodies so long as such trans-
portation was carried out under the supervision of a licensed funeral
director. If disposition of the body is effected within 48 hours, in the
absence of contagious disease, embalming would not be required.

FRANX J. KELLEY,
Artorney General.




