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be fashioned and substantiated to ensure that local purposes are served
and confrontations over the essential meanings of the FCC’s ‘minimum’
standards are avoided. Of course, full deference should be given to
the FCC's recognition that its present regulations are ‘interim.’ But
the launching of independent initiatives—possibly coordinated with
other local franchising authorities—would ensure that local desires are
vigorously pressed in negotiating with the FCC and the cable industry.
Such a coordinated response to the FCC’s regulations would inevitably
contribute to shaping further federal policies in these areas.” Rivkin,
supra, p 77-78.
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MENTAL HEALTH: Temporary Detention; Private psychiatric hospitals

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,

A county jail cannot be used as a place of temporary detention for allegedly
mentally ill persons unless such persen displays homicidal or dangerous
tendencies.

A private psychiatric hospital cannot be compelled to accept alleged
mentally ill persons.

Opinion No. 4814 April 25, 1974.

Dale Ruohomaki
Prosecuting Attorney
Prosecuting Attorney’s Office
Marquette, Michigan 49855

You have requested an opinion regarding temporary detention of alleg-
edly mentally ill persons pursuant to MCLA 330.19; MSA 14.809. As you
have noted, MCLA 330.19; MSA 14.809 provides three procedures for
temporary detention: 1) By a judge pursuant to certificates from two
legally qualified physicians; 2) By any peace officer with the approval
of the prosecuting attorney; and 3) By the regularly-appointed official
physician of the city or county. The questions that you have posed with
regard to these procedures are as follows:

I. “Under which of the three procedures outlined can an alleged
mentally ill person be detained in the county jail and under what
circumstances?”

II. “Is it mandatory for the psychiatric unit of St. Mary’s Hospital,
Marquette, Michigan, a private hospital certified for the treatment
of the mentally ill, to accept alleged mentally ill persons delivered
to the hospital by a police officer, either pursuant to order of the
court, authorization from the prosecuting attorney, or certification
of the county physician?”

I

MCLA 330.19; MSA 14.809 specifies the procedures for temporary de-
tention of persons allegedly mentally ill. It also specifies the places where
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an allegedly mentally ill person may be detaiped. In the case of a temporary
commitment by a judge, MCLA 330.19; MSA 14.809 provides that such a
person may be removed
“to a veterans hospital, state hospital, any licensed hospital in the state
or some place which shall be designated by the county or district health
officer or mental health authority but not to include the county jail,

12
.

That section further provides that in the case of a temporary detention
instituted by a peace officer with the approval of the prosecuting attorney,
the patient may be removed to the same places to which a judge could have
the patient removed. o

In the case of a temporary commitment pursuant to the direction ef.the
regularly-appointed official physician, the statute as most recently amended
by 1972 PA 253 provides that the patient can be taken into custody and
transferred to

“a veterans, state or any licensed hospital in the state for confinement,
examination and treatment or to some other place for detention if a
hospital is not available, as the physician may direct.”

In addition, MCLA 330.19; MSA 14.809 provides:
% .. No person arrested under this act shall be cenfined in a jail or
other lock-up unless the person manifests homicidal or other danger-
our tendencies, . . .7

In order to understand the above-quoted provisions, it is necessary to
briefly review the recent history of MCLA 330.19; MSA 14.809.

Prior to 1969, the section provided only for temporary commitment by
a judge or by a peace officer with the approval of the prosecuting attorney.
The section specified that such temporary detention could be in either “a
hospital or other place of detention.”

In addition, the prohibition against temporary detention in a jail unless
the person manifests homicidal or other dangerous tendencies was part of
the act in 1968 and before.

In 1969, MCLA 330.19; MSA 14.809 was amended by 1969 PA 13.
As a result of that act, it was provided that a judge or a peace officer
with the approval of the prosecuting attorney could cause a person to be
placed in the custody of

“y veterans hospital, state hospital, or any licensed hospital in the State
of Michigan, . . .”

In addition, 1969 PA 13 added what is now subsection (b) of MCLA
330.19; MSA 14.809 and provided that the official physician of any city
or county could remove an allegedly mentally ill person to

" *“a hospital for confinement, examination and treatment or to some

other place of detention in case a hospital is: not' available, as said
physician may direct.”

In 1970, the législature again amended MCLA 330.19; MSA. 14.809
by enacting 1970 PA 71. As a result of that: amendment, subsection (a)
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read (for the purposes of this analysis) substantially as it does today with
regard to where a person could be temporarily detained. However, sub-
section (b) was again amended by 1972 PA 253 to provide that the county
medical officer could remove an allegedly mentally ill person to a

“veterans, state or any licensed hospital in the state for confinement,
examination and treatment or to some other place for detention if a
hospital is not available as a physician may direct.”

Through all of these amendments, the prohibition against placing an
allegedly mentally ill person in a jail except if he displayed homicidal or
dangerous tendencies has remained a part of the section.

Thus, as MCLA 330.19; MSA 14.809 stands today, a judge or a peace
officer acting with the approval of the prosecuting attorney can have an
allegedly mentally ill person temporarily detained in any of a specifically
enumerated group of facilities. However, the county jail is not included
in that group. In fact, there is in subsection (a) of MCLA 330.19; MSA
14.809 a direct prohibition against the county or district health officer
designating a county jail as an alternate place of detention.

The Michigan Supreme Court has ruled that a probate court has no
power to act in committing a person except as the court is specifically
authorized by statute and that strict compliance with that statute is neces-
sary. In re Petition of Martin, 248 Mich 512, 227 NW 754 (1929). The
same rule would clearly apply to a prosecuting attorney, especially where
his action is not immediately reviewable by a court (except by writ of
habeas corpus) and the person detained has few statutory protections.
Therefore, it would appear that a judge or a peace officer with the approval
of the prosecutor has no authority to place any femporarily detaincd mental
patient in the county jail.

The third type of temporary detention, by a city or county physician,
provides a more difficult question of interpretation. That section as presently
constituted does not contain a direct prohibition against detention in the
county jail. Rather, it provides that the official physician may provide for
some place of detention other than a hospital, without specifying what that
other place of detention can or cannot be.

It is my opinion that subsection (b) should be read in harmony with
subsection (a), and the alternate places of detention available to the city
or county physician must be of the same type as the alternate places of
detention available to a court or prosecution. That is not to say that the
official physician is limited to those places designated by the district health
officer or mental health authority, but rather that he cannot detain a person
in the county jail.

It is true that under such an interpretation that part of subsection (a),
which would allow detention in the county jail, is rendered inoperative,
Nevertheless, there appears to be a direct conflict between that sentence
aod the remainder of MCLA. 330.19; MSA 14.809, and our courts have
held that in such circumstances, part of the statute may be ignored in order
to give effect to the legislative intent as expressed in the statute as a whole.
Attorney General ex rel. McKay v Detroit and Erin Plank Road Co., 2
Mich 139 (1851) 2A Sutherland, Statutory Construction 47.37.
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It would appear that the intent of the Legislature is that the county jail
not be used as a place of temporary detention for allegedly mentally ill
persons.” The more recent amendments to MCLA 330.19; MSA 14.809
concerning the place of detention have been those amendments which
prohibited the designation of the county jail as an alternate place of deten-
tion for judicial or prosecutorial commitments, It would be absurd to inter-
pret MCLA 330.19; MSA 14.809 to allow a local physician to confine
someone in a jail where a judge or a prosecutor could not. Statutes should
not be interpreted so as to reach an absurd result. Attorney General v
Detroit United Railway, 210 Mich 227, 177 NW 726 (1920).

In summary, therefore, as to your first question, it is my opinion that
a person who is temporarily detained as allegedly mentally ill cannot be
confined in a county jail under any of the procedures contained in MCLA
330.19; MSA 14.809,

I

Your second question is, essentially, whether or not a private licensed
psychiatric hospital has to accept an allegedly mentally ill person brought
to it pursuant to one of the three procedures discussed above. It is my
opinion that there is no obligation, either by statute or at common law,
of a private psychiatric hospital to accept any particular patient.

Private psychiatric hospitals are licensed pursuant to section 51 of 1923
PA 151; MCLA 330.61; MSA 14.850.

I can see nothing in that section which would require a private mental
hospital to accept a person temporarily detained as allegedly mentally ill.
Furthermore, I have reviewed all other legislation relating to hospitals,
both federal and state, and can find nothing in them which would require
a private facility to accept a temporarily detained person who is allegedly
mentally ill.?

Lastly, I have reviewed the common law with regard to the duties of
private hospitals and have found no cases which would require a private
hospital to accept a patient under the circumstances you have outlined.

The courts have held that even though hospitals accept public funds
and tax benefits, they are not thereby changed into public hospitals, but
rather are generally free to operate according to their own rules and bylaws.
See e.g. Davidson v Youngstown Hospital Association, 19 Ohio App 2d
246; 250 NE2d 892 (Ohio 1969).

In summary, therefore, the answer to your second question is that there
is no duty on the part of a private psychiatric hospital to accept a patient
brought to it pursuant to any of the temporary detention procedures con-

1 Certain public hospitals might be required to accept such patients. 1913 PA
350, as amended, an act which provides for the establishment of public county
hospitals, MCLA 331.151 et seq.; MSA 14.1131 et seq. Section 15 of that act,
MCLA 331.165; MSA 14.1144, provides as follows:

“The said board of trustees shall at all times provide a suitable room for the
detention and examination of all persons who are brought before the com-
missioners of insanity for such county: Provided, That such public hospital
is located at the county seat.” MCLA 331.163; MSA 14.1144
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tained in MCLA 330.19; MSA 14.809, regardless of the fact that such
a hospital is licensed by the state,

7405 09. |

COUNTIES: Board of Commissioners, Election of Chairman

FRANK 1. KELLEY,
Attorney General.

A majority of the members present at a meeting of the county board of
comissioners must vofe to have an election for chairman by secret ballot,

Opinion No. 4816 - May 9, 1974,

Honorable Alfred A. Sheridan
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan 48933

In a recent letter to this office you requested an opinion concerning
1851 PA 156, § 3a, as added by 1973 PA 102, MCLA 46.3a; MSA
5.323(1), which requires open voting by a board of county commissioners
or a committee thereof on certain matters. Expressly excluded from this
mandatory open voting requirement is the vote held to elect a chairman:

“The names and votes of members shall be recorded on an action
which is taken by the board of county commissioners or by a com-
mittee of the board of county commissioners if the action is on an
ordinance, resolution, or appointment or election of an officer, except
the vote for chairman may be by secret ballot. . . .” [Emphasis added]

The new section goes on to provide that:

“. .. The vote and the name of the member voting on other ques-
. tions or motions shall be recorded at the request of: 1/5 of the mem-
bers present. . . ."”

Your question is:

“Under the Act, 1/5 of the members present may make it necessary
to have a roll call. Since this language is in the bill, will the 1/5 lan-
guage include the vote by which chairmen are selected?”

In order to answer your question, it is first necessary to deal with an
apparent conflict between MCLA 46.3a; MSA 5.323(1) and MCLA 46.3;
MSA 5.323 which would appear to require the voting for chairman to be
by secret ballot. MCLA 46.3; MSA. 5.323 provides:

“. .. No votes shall be taken by secret ballot except when voting

for chairman of the board or on the appointment of officials or em-
ployees, . . .”

While a literal reading of this section would lead one to conclude that
the vote for chairman must be by secret ballot, it is doubtful that the legis-
lature intended this result. The purpose of the section appears to be to
msure that county government is conducted in the open rather than behind




