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legality of imposing such a requirement and is not intended to suggest that
applicants for licensure and for annual license renewal be fingerprinted.

FRANK J. KELLEY,
Attorney (General.
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COUNTY MEDICAL EXAMINERS: Only licensed allopathic or osteo-
pathic physicians may serve as county medical examiners.

DEPUTY COUNTY MEDICAL EXAMINERS: In counties bhaving a
population of 50,000 or more, only licensed allopathic or osteopathic
physicians may serve as deputy county medical examiners.

DEPUTY COUNTY MEDICAL EXAMINERS: In counties having 2
population of 50,000 or less, licensed allopathic or osteopathic physi-
cians, dentists, registered nurses or moorticians may serve as deputy
county medical examiners.

DEPUTY COUNTY MEDICAL EXAMINERS: Licensed dentists, regis-
tered nurses or morticians serving as deputy county medical examiners
may not certify death,

Opinion No. 4836 January 30, 1975.

Honorable Joseph 8. Mack
State Senator , -
The Capitol

Lansing, Michigan

You have asked my opinion regarding the following issue:

“I would like to have your opinion as to who may serve as a
Medical Examiner, and in particular, who may serve as a Deputy
Medical Examiner.”

The offices of county medical examiner and deputy county medical
examiner were established by 1953 PA 181; MCLA 52.201 et seg; MSA
5.953(1) et seq. Section 1 of that act provides as follows:

“The board of supervisors of each county of this state shall by
resolution abolish the office of coroner, and appoint a county medical
examiner to-hold office for a period of 4 years. Should the office of
county. medical examiner become vacant- before the expiration of the

- term of office, the board of supervisors may appoint a successor to
complete the term of office. In counties having a civil service system,
the appointment and tenure of the medical examiner shall be made
in accordance with the provisions thereof. County medical examiners
shall be physicians licensed to practice within the state and shall be
residents of the county for which they are appointed or of a neighbor-
ing county. "Two or more adjoining counties, by resolution of the
respective "boards of supervisors thereof, may enter into common
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agreement to employ the same person to act as medical examiner
for all of the counties.” (Emphasis added.) MCLA 52.201; MSA
5.953(1)

Consequently, only persons who are licensed pursuant to the Medical
Practice Act, 1973 PA 185; MCLA 338.1801 et, seq; MSA 14.542(1)
et seq, or the osteopathic act, 1903 PA 162; MCLA 338.101 et seq; MSA
14.571 et seq, may serve as county medical examiners. See 1 OAG, 1959-
1960, No 3, 346, p 7 (January 26, 1959).

Sections la and 1b of 1953 PA 181, supra, provide the qualifications
for deputy county medical examiners as follows:

“Sec. 1la. (1) The board of supervisors may appoint as a deputy
county medical examiner any person meeting the qualifications as
required by this section and approved by the county medical examiner.

“(2) In counties now or hereafter having a population of 50,000
or more, deputy county medical examiners shall be physicians licensed
to practice within this state.

“(3) In counties now or hereafter having 50,000 population or
less, deputy county medical examiners shall only be physicians, dentists,
registered nurses or morticians licensed to practice in this state.”
MCLA 52.201a; MSA 5.953(1a)

“Sec 1b. Deputy county medical examiners shall be residents of
the county from which they are appointed.” MCLA 52.201b; MSA
+5.953(1b)

In counties having a population of 50,000 or more, deputy county
medical examiners must be physicians licensed to practice within this state
pursuant to 1973 PA 185, supra, or 1903 PA 162, supra.

In counties having a population of 50,000 or less, deputy county medical
examiners may be physicians licensed pursuant to the aforementioned acts;
dentists licensed pursuant to the dentistry act, 1939 PA 122; MCLA
338.201 er seq; MSA 14.629(1) et seq; registered nurses licensed pursuant
to the Nursing Practice Act, 1967 PA 149; MCLA 338.1151 et seg; MSA
14.694(1) et seq; or morticians licensed pursuant to the mortuary science
act, 1949 PA 268; MCLA 338.861 er seg; MSA 14.509(1) et seq.

Your attention is directed to section lc of 1953 PA 181, supra, which
provides as follows:

“The county medical examiner shall be in charge of the office of
the county medical examiner and may promulgate rules relative to
the conduct of his office. The county medical examiner may delegate
any functions of his office to a duly appointed deputy county medical
examiner if the deputy county medical examiner is a licensed physician.
If the deputy county medical examiner is not a licensed physician,
his functions shall be limited as provided by law.” (emphasis added)
MCLA 52.201c; MSA 5.953(lc)

Accordingly, as will be hereafter shown, dentists, registered nurses and
morticians may not sign the medical certificate of death pursuant to
section 9 of 1925 PA 343; MCLA 326.1 et seq; MSA 14.221 et seq.
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Death is defined in Black’s Law Dictionary (West Publishing Co 4th
ed 1968) as follows:

“The cessation of life; the ceasing to exist; defined by physicians
as a total stoppage of the circulation of the blood, and a cessation of
the animal and vital functions consequent thereon, such as respiration,

-pulsation, etc.” (p 488)

. . ' . . i .
See Smith v Smith, 229 Ark 579; 317 SW24 275 (1958), and Thomas v
Anderson, 96 Cal App 2d 371; 215 P2d 478 (1950). It is apparent that
the pronouncement of death requires an observation of inter alia the vital
signs and a conclusion drawn therefrom. A diagnosis must be made to
determine if the apparent absence of vital signs is merely the repressive
effect of trauma or a discase condition. Such a diagnosis requires the
sophisticated knowledge of medical science attributed by law solely to
allopathic and osteopathic physicians, 1973 PA 185, supra, and 1903 PA
162, supra. See 1 OAG, 1959-1960, No. 3, 346, supra, in which it was stated:

“The duties prescribed by the act for county medical examiners
contemplate performance by one with a broad medical training and
knowledge. This would not include a chiropractor who is limited in
his practice to misaligned or displaced vertebrae of the human spine.
Osteopathy, however, is a system of treatment of physical ailment
based on the theory that diseases are geperally due to deranged
mechanism of the joints, nerves, blood vessels and other tissues and
can be remedied by manipulation of those parts.

“I am, therefore, of the opinion that the word ‘physicians’ in the
county medical examiner act refers only to those licensed under the
medical practice and osteopathic acts and does not refer to chiro-
practors.” (pp 9-10)

Dentists, registered nurses and morticians not only lack the broad medical
training and knowledge necessary to make the requisite diagnosis, but in
the absence of their licensure pursuant to 1973 PA 185, supra, or 1903

PA 162, supra, would thereby undertake the practice of medicine contrary
to law.

In summary, only allopathic or osteopathic physicians may serve as
county medical examiners, or in counties having a population of 50,000
or more, as deputy county medical examiners. In counties having a popu-
lation of 50,000 or less, allopathic or osteopathic physicians, dentists, regis-
tered nurses or morticians may serve as deputy county medical examiners.
However, dentists, registered nurses or morticians may not certify death,
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