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SUBDIVISION CONTROL ACT: Court ordered partitions.

The Subdivision Control Act does not apply to a court ordered partition
which does not have as its purpose the sale or lease of more than one year
of the parcels involved.

s

Opinion No. 4857 : . February 5, 1975. .

Homnorable Donald E. Bishop
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan 48902

In a letter to this office you requested an opinion as to the applicability
of the Subdivision Control Act, 1967 PA 228, MCLA 560.101 et seg;
MSA 26.430(101) et seg, to the following situations:

“1. If 4 persons own a continuous tract of land 37.9 acres in area
and it is divided into 4 parcels of less than 10 acres in area through
a partition order of the Circuit Court, is such a division subject to
the provisions of the Act? .

«“3. If the resulting parcels are redivided into smaller parcels, at
what point are the resulting divisions affected by the provisions of
the Act? ‘

«3  n the event, there had been six heirs, and a suit for partition

_ had been brought, would the Court have been estopped from ordering
a partition without a compliance with the subdivision control act,
assuming that each of the parcels created by the Court in the partition
action were less than 10 acres in size? In that event, would the only
alternative of the Court be to order a judicial sale-of the property?”

The section of the Subdivision Control Act relevant to the questions
raised is MCLA 560.102(d); MSA 26.430(102)(d), which provides as
follows:

« sgubdivide’ or ‘subdivision’ means the partitioning or dividing of a
parcel or tract of land by the proprietor thereof or by his heirs,
executors, administrators, legal representatives, SUCCESSOYS OF assigns
for the purpose of sale, or lease of more than one year, or of building
development, where the act of division creates 5 or more parcels of
Iand each of which is 10 acres or less in area; or 5 or more parcels of
land each -of which is 10 acres or less in area are created by successive
divisions within a period of 10 years.” [Emphasis added]

Although this office has never issued a formal opinion as to the applica-
bility of the current Subdivision Control Act, 1967 PA 288, supra, to a
court-ordered partition, a formal opinion on this question was issued by
this office when its predecessor, the Plat Act, 1954 PA 186, was in force.
The Plat Act was repealed by the Subdivision Control Act. Under the
Plat Act “subdivide” was defined as follows:

«, . . the partitioning or dividing of a lot, tract or parcel of land
into 5 or more lots, tracts or parcels of land. . . .7
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In I OAG, 1955, No 2106, p 413 (August 12, 1953), this office deter-
mined that a court-ordered partition of land into 5 or more lots fell under
the provisions of the Plat Act. The opinion noted that the provisions of
the Plat Act did not apply to the State; that is, the Plat Act did not pro-
hibit. subdividing by operation of the law without complying with the
platting requirements. However, the opwmion reascped that since the
applicability of the Plat Act was not predicated upon a division for any
particular purpose or set of purposes, a court order which was merely an
affirmation of a previous agreement between the parties to the action was
not sufficiently governmental in pature to deprive the act of subdividing
of its essential character as an act of the parties, as distinguished - from
an act of the State.

As noted above, the 1955 opinion was based upon the now repealed
Plat Act. The definition of “subdivide” contained in § 102(d) of the
Subdivision Control Act is substantially different from the definition con-
tained in the Plat Act, since under the Subdivision Control Act a sub-
division is created only when a division is made for one of a specified
set of purposes.

In a letter opinion to Mr. Jerome D. Farmer, Assistant Prosecuting
Attorney, Washtenaw County, dated October 5, 1973, this office was
called upon to determine whether a court-ordered partition resulted in a
violation of the Subdivision Control Act. At that time it was determined
that if the partition was based upon a lawsuit, then the Act was not violated.

Under the facts as you bave presented them, if the court-ordered division
of the tract into 4 parcels is the result of a lawsuit as to the division, then
in this situation each of the 4 parcels created by court order would become
a “parent” parcel, each of which may be divided into no more than 4
parcels each of 10 acres or less in area.

" Thus, the answer to all three questions which you have raised is that
the Subdivision Control Act does not apply to a court-ordered division
unless' the arm of the court has been enlisted to partition the parcel for
the purpose of selling or leasing for more than one year the divided parcels.
The parcels which are created by a bona fide court-ordered partition each
become a “parent” parcel and each parcel so created may be divided into
up to 4 parcels each of 10 acres or less in area without compliance with
the Subdivision Control Act. a
FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




