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flict with the broad basic responsibilities to be discharged by individual
members of the commission in their individual capacities, and for that
reason should be permitted.

As a declaration of administrative policies, these bylaws can remain in
effect in their present form only as long as they are agreed to by a
majority of the commission. If it is and remains the commission’s will
that its ministerial responsibilities should be exercised by the Chairman
and in his absence by the Vice-Chairman, there is nothing in the statute
to prevent such an arrangement. The case would be entirely different,
of course, if the bylaws purported to place discretionary powers and duties
in the hands of the Chairman. Such an attempted delegation would con-
travene the intention of the Legislature in creating the Public Service
Commission to exercise its authority in a collegial manner.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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CREDIT UNIONS: Automated Teller Machines,
WORDS AND PHRASES: “Signature.”

The use by credit union members with a line of credit of a personal
identification number in lieu of a written signature to withdraw funds is
not prohibited by the Michigan Credit Union Act.

Opinion No. 4864 April 10, 1975.

Russell 8. Kropschot

Chief Deputy Commissioner
Financial Institutions Burcau
Department of Comimerce
Law Building

Lansing, Michigan 48913

You have requested my opinion regarding the use by a state chartered
credit union of an automated teller machine (ATM). Your memorandum
states:

“We have been informed that one of our state chartered credit
unions is considering the purchase of an Automated Teller Machine
(ATM) which would be placed in the credit union. One purpose or
use of the machine would be to dispense cash to members who have
an approved line of credit with that credit union. The use of the
ATM by the credit union will provide the member with an additional
convenient service. The problem that arises is the fact that the cus-
tomer when obtaining an advance through the use of the ATM does
not sign a request but instead enters a personal identification number,
in lieu of his signature, which allows him to receive his cash advance.
On this basis, it would appear that Section 10 of the Credit Union Act




-REPORT .OF. THE ATTORNEY GENERAL 61

may be violated on the basis that the unsigned advance was not
disbursed in the form.of a check payable to the member.

“The question we would like to ask is whether the entering of a
personal identification number into the ATM by a credit union member
is the equivalent of the member signing a request for an advance so
that the requirement of Section 10 would not be violated.”

A credit union is authorized to issue line of credit loans to its members
by virtue of 1925 PA 285, § 4(b); MCLA 490.4(b); MSA 24.484(b).
In pertinent part the section provides that credit unions shall have the
power:

“(b) To make loans to members for provident or productive pur-
poses. With the written approval of the commissioner, a credit union
may make line of credit loans. A line of credit loan is a loan approved
by the credit committee under which a member from time to time
may request advances and under which he may maintain an out-
standing loan balance not to exceed a stated sum during a specified
period of time. . . .”

. ey -
Additionally, the statute establishes the procedure a credit union must
follow in processing line of credit loans. Section 10 of the Michigan Credit
Union Act, 1925 PA 285, § 10; MCLA 490.10; MSA 23.490 states in
pertinent part as follows:

“. . . An application for a line of credit loan need only state as its
purpose that it is for a provident and productive purpose. All ad-
vances made to the borrower thereunder shall be considered part of
a single loan. After approval by the credit committee disbursements
may be honored upon the request of the borrower. Unsigned requests
for advances under a preapproved line of credit or open end revolving
credit loan can be honored by check payable to the order of the
borrower, . . .” (emphasis added)

A signature can be whatever the maker thereof intends to be his or her
signature. This position is supported by numerous cases in various juris-
dictions throughout the United States. [See 80 CIJS, Signatures, Sec 1(a),
p 1284-1296; 39 Words & Phrases, Signature, P 359-369] Although the
courts in Michigan have not been asked to provide such an interpretation,
the legislature defines the term “signed” at Section 1-201 (39) of the Uni-
form Commercial Code, 1962 PA 174, § 1201(39): MCLA 440.1201(39);
MSA 19.1201(39) as follows:

“(39) ‘Signed includes any symbol executed or adopted by a party
with present intention to authenicate a writing, including a carbon copy
of his signature.” (emphasis added)

Assistance in interpretation of the term “signed” is provided by the com-
mentary to the Uniform Commercial Code which states:

“The term (signed) is broadly defined to encompass any rmechanical

method of authentication of a writing.” (See MCLA, Vol. 21, p 70)
(emphasis added)
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Furthermore, the legislature defines the term “‘signature” in the Uniform
Commercial Code, Section 3-401(2); 1962 PA 174, § 3401; MCLA
440.3401(2); MSA 19.3401(2) as follows:

“(2) A signature is made by use of any name, including any trade
or assumed name, upon an instrument, or by any word or mark used
in lieu of a written signature.” (emphasis added)

The official comment to the code provided by its authors, the National
Conference of Commissioners & American Law Institute, states that a
signature “may be handwritten, typed, printed or made in any other
manner. . . . It may be by mark, or even by thumbprint. It may be in
any name, including any trade name or assumed name, however false
and fictitious, which is adopted for the purpose.” (See 22 MCLA, p 236;
14 MSA, p 509)

A personal identification number is in some respects treated as identical
to a signature. Where the number is secret and known only to the member
‘and to the credit union, the number possesses the uniqueness of a signature
as well as the safety in terms of identification which a signature provides.
In addition, use of the number in an ATM provides a. record keeping
device similar as that which would be provided by a handwritten signed
request.

The legislature has deliberately defined the terms “signed” and “signa-
ture” with the apparent intent to provide flexibility in the innovative world |
of commerce. It is therefore my opinion that the use by an individual
of a personal identification number in lieu of a written signature is not
prohibited under section 10 of the Michigan Credit Union Act, 1925 PA
285, § 10, supra.

: FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




