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APPROPRIATIONS: Insufficient funds to pay under a statutory formula

MENTALLY DEFICIENT AND MENTALLY ILI. PERSONS: Commu-
nity mental health bhoards

Where sufficient funds are available, the state must pay 90% of the annual
net cost for services rendered pursuant to an approved plan and budget
of a community mental health board.

A state agency may only spend money to implement a statutory program
for which the legislature has appropriated funds to that agency for that
purpose,

Where funds appropriated by the legislature ‘are not sufficient to pay 90%
of the annual net cost of all county community mental health programs,
the state officials responsible for administration of the appropriation must
reduce payments to the several participating county community mental
health boards on a pro rata basis.

Opinion No. 4952 Marxch 22, 1976.

Mr. Gerald H. Miller, Director
Department of Management and Budget
Lewis Cass Building

Lansing, Michigan 48913

You have raised certain questions regarding the State of Michigan’s fiscal
responsibility in participating in the funding of community mental health
programs, as required by 1974 PA 258, MCLA 330.1001 et seq; MSA
14.800(1) et seq. Your question may be paraphrased as follows:

1. Is the state required to participate in funding a community mental
health program with regard to a service provided by that program which
may not be provided by the State of Michigan in its mental health facilities?

2. Is the state required to participate in funding in accordance with

1974 PA 258 regardless of the amount of money appropriated to the Depart-
ment of Mental Health for that purpose by the Legislature?

3. How is Section 318 of 1974 PA 258, MCLA 330.1318; MSA
14.800(318) implemented where the amount of funds appropriated by the
Legislature is insnfficient to fully realize the formula for reimbursement
set forth in that section?

Turning to the first question, Section 308 of the Mental Health Code,
MCILA 330.1308; MSA 14.800(308) sets forth the duty of the state to

pay 90% of the annual net cost of the community mental health program
as follows:

“Except as is otherwise provided in this chapter, and subject to the
constraint of funds actually appropriated by the state legislature for
such purpose, the state shall pay 90% of the annual met cost of a
county community mental health program that is established and
administered in accordance with chapter 2.”

The term “‘community mental health program” is not directly defined in
the Mental Health Code; however, the term is inferentially defined in Chap-
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ter 2 of the Code. Section 206, MCLA. 330.1206; MSA 14.800(206),
provides that a community mental health program shall provide *“mental
health services” for persons located within its geographical limits and
further provides that the Department of Mental Health shall designate by
rule the minimum services which must be provided. A “mental health
service” is equivalent to a “service” as that term is used in Chapter 2 of the
Code, MCLA 330.1200; MSA 14.800(200), and the latter term is defined in
Section 208, MCLA 330.1208; MSA 14.800(208), which provides as fol-

lows:

“Sec. 208. A service operated within a county program shall be
directed to at least one of the 5 following mental health areas: mental
illness, mental retardation, organic brain and other neurological im-
pairment or disease, alcoholism, or substance abuse. Priority shall be
given to the areas of mental illness and mental retardation. A service
is any of the following:

{(a) Prevention, consultation, collaboration, educational, or infor-
mation service.

(b) Diagnostic service.

(¢) Emergency service.

(d) Impatient service.

(e) OQutpatient service.

(f) Partial hospitalization service.

(g) Residential, sheltered, or protective care service.

(h) Habilitation or rehabilitation service.

(i) Any other service approved by the department.”

It can be seen from the preceding sections that a community mental
health program comsists of those services specifically enumerated in Section
208, plus any other services which are required or approved by the Depart-
ment of Mental Health. The basic mechanism whereby the Department of
Mental Health would approve additional services is contained in Section
232 and Section 234 of the Mental Health Code, MCLA 330.1232; MSA
14.800(232) and MCLA 330.1234; MSA 14.800(234), which set forth the
Department of Mental Health’s duty to review and approve the community
mental health board’s annual plan and budget and set forth certain con-
siderations which must be taken into account in the approval process.

Once there is an approved plan and budget, Section 240 of the Code,
MCLA 330.1240; MSA 14.800(240) provides as follows:

“Sec. 240, All expenditures by a county program necessary to
execute such county program shall be eligible for state financial support,
except those excluded under section 242. Expenditures necessary to
execute a county program shall include expenditures for staff training
and staff education and for mental health research when such expendi-
tures are necessary or appropriate to the execution of a county
program.”t '

1 Section 242, MCLA 330.1242; MSA 14.800(242), lists certain categories of
expenditures which will not be eligible for the financial support. These categories
are not directly relevant to the questions which you have posed.
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In answer to the first question, therefore, it can be seen that if there
are sufficient available funds the state must pay 90% of the annual net cost
for any service which was rendered pursuant to an approved plan and
budget of the community mental health board.

Turning to the second question, Const 1963, art 9, § 17 provides as
follows:

“Sec. 17. No money shall be paid out of the state treasury except
in pursuance of appropriations made by law.”

Pursuant to this provision, it is clear that an agency of the state can only
spend money for the implementation of the specific statutory program
which the Legislature has appropriated to that agency for that purpose.
White v Department of Social Services, 20 Mich App 481; 174 Nw2d 315
(1969). Section 308 of the Mental Health Code, MCLA 330.1308; MSA
14.800(308) also limits the amount which can be paid for community
mental health programs to the amount actually appropriated by the state
Legislature for such purpose: '

“Sec. 308. Except as is otherwise provided in this chapter, and
subject to the constraint of funds actually appropriated by the state
legislature for such purpose, the state shall pay 90% of the annual net
cost of a county community mental health program that is established
and administered in accordance with chapter 2.” [Emphasis supplied.]

Lastly, the appropriation bill for the Department of Mental Health, 1975
PA 257, contains in Section 5 a requirement that an agency not spend in
excess of the amount appropriated to it.

'The method by which the appropriated funds are to be divided in case
the amount is insufficient to fully fund all approved plans and budgets is
contained in Section 232 of the Mental Health Code, MCLA 330.1232;
MSA. 14.800(232), which provides in pertinent part:

“. .. If the amount of state appropriated funds is insufficient to fund
all approved plans and budgets, the department shall establish the
manner by which the appropriated funds are to be divided among the
county programs.”

Section 232 is harmonious with Section 5 of the Department of Mental
Health’s appropriations act, 1975 PA 257, which provides as follows:

“Sec. 5. Except as otherwise provided by law, where the amount
appropriated in this act is less than the amount called for or required
to be distributed by existing law, the state official, or body responsible
for the administration of the particular appropriation shall reduce the
payments under the appropriation made in this act upon a pro rata
basis in a manner that the payments shall not exceed the appropriations
contained in this act. A violation of this section constitutes a mis-
feasance in office.”

The third question involves Section 318 of the Mental Health Code,
MCLA 330.1318; MSA 14.800(318). Briefly, that section sets forth a
scheme whereby community mental health boards will be brought into
accord with the 90-10 funding scheme set forth in the Mental Health Code.
Those boards which now pay less than 10% of the total cost of their com-
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munity mental health program will be responsible only for the percentage
of the total cost for which they were responsible in a base year, plus an
additional ¥2 % which is added each year until the 90-10 ratio is met. For
those counties who were paying more than 10% of the total cost in the base
year, their contribution will be reduced by 1% cach year until the 90-10
ratio is met. For any county which contributed 25% or more of the total
cost during the base year, its percentage shall be reduced by 2.5% per year
until such time as the 90-10 ratio is met. If the amount appropriated is
insufficient to carry forth the scheme set forth in Section 318, the same
consideration would apply as applied in the answer to your second question
above. The Department of Mental Health can only spend the amount appro-
priated to it for community mental health programs, and if that amount is
inadequate it must take steps pursuant to Section 232 of the Mental Health
Code, MCLA 330.1232; MSA 14.800(232) and 1975 PA 257, § 5, to

distribute the funds.
FRANK J. KELLEY,

7 (ﬂ 03 ZZ‘ 2__ - Attorney General.

ADMINISTRATIVE LAW AND PROCEDURE:
Incorporation by reference

ADMINISTRATIVE LAW AND PROCEDURE:
Amendments or rescissions having solely formal purposes

LABCR AND EMPLOYMENT: Ocecupational Safety and Health Act

In adopting amendments to its rules that would add to safety standards in
effect under the Michigan Occupational Safety and Health Act, the
Occupational Safety Standards Commission may not bypass the notice
and hearing requirements of the Administrative Procedures Act even
though adoption of these standards is for the purpose of complying with
federal requirements.

The Occupational Safety Standards Cemmission may not adopt rules to
add conforming federal standards to safety standards continued in effect
without appointing and consulting with an advisory committee as pro-
vided by the Michigan Occupational Safety and Kealth Act.

The federal cccupational safety and health standards promulgated by the
U.S. Depariment of Labor after the date on which-the Michigan Occupa-
tonal Safety and Health Act was enacted into law and prior to the effec-
tive date of the Act may not be incorporated by reference.

Opinion No. 4959 March 22, 1976.

Mr. Keith Molin, Director
Michigan Department of Labor
300 E. Michigan Avenue
Lansing, Michigan 48926

You have reqﬁested my opinion on the following questions: .

1. May the Occupational Safety Standards Commission utilize th
promulgation procedure authorized by Section 44 of the Admin-




