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within the scope of the School Code of 1955, § 358, supra, and the child
is, for public school enrollment purposes, an educational resident of the
Michigan school district in which he is living.
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Attorney General.
TEACHERS: Tenure
WORDS AND PHRASES: “Controlling board”; “Teacher”

A teacher who has acquired tenure in another state and subsequently comes
to Michigan to teach must serve a 2 year probationary period before
acquiring tenure in a Michigan public school district.

Opinion No. 4976 May 14, 1976.

Honorable Philip Mastin
State Representative
P.O. Box 119 o
Lansing, Michigan 48901

You have requested my opinion on the following questioni:

“If a teacher has been passed under temure in a state other than
Michigan, and then comes to Michigan to teach, must he then serve
the two year probation period for tenure in Michigan?”

Teacher tenure in Michigan is controlled by the prdvisions of 1937 PA
(Ex Sess) 4; MCLA 38:.71 et seq; MSA 15.1971 et seq, the teachers’ tenure
act. - : :

This act is specific that all teachers must serve a probationary period as
seen in the following section: : '
“All teachers during the first [Ist] two [2] school years of employ-
ment shall be deemed to be in'a period of probation: . . .” MCLA
38.81; MSA 15.1981

The purpose of the-tenure act is to protect teachers from any capricious
and arbitrary employment policies of local school boards after the teacher
has satisfied the controlling board of his or her competence during the
probationary period. Munro v Elk Rapids Schools, 385 Mich 618; 189
Nw2d 224 (1971).1

The teachers’ tenure act grants continuing tenure “[a]fter the satisfactory
completion of the probationary period.” MCLA '38.91; MSA 15.1991,

In the teachers’ tenure act, the legislature has provided the follbwing:

. “If a teacher on continuing tenure is employed by another controlling
board, he shall not be subject to another probationary period of more
- - than 1 year beginning with the date of employment, and may at the

10n rehearing adopting the minority opinion of 383 Mich 661; 178 NW2d
450 (1970). : : -
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option of the controlling board be placed immediately on continuing
tepure. . . .” (emphasis added) MCLA 38.92; MSA 15.1992

Thus, to qualify for a probationary period of one year, a person must
be a “teacher” who has already acquired continuing tenure from a “con-
trolling board.” \ :

The teachers’ tenure act defines the term ° controlhng board” as follows:

“The term ‘controlling board’ shall include all boards having the
care, management, or control over public school districts and public
educational institutions.” (emphasis added) MCLA 38.73; MSA
15.1973 ‘

The teachers’ tenure act provides:

“This act shall apply to all school districts of the state.” MCLA
38.151; MSA 15.2051

In Shaw v Macomb Community College, 389 Mich 69; 204 NwW2d 129
(1973), the court concluded that only public educational institutions oper-
ated by school districts are included within the teachers’ tenure act. Further,
the court held, with respect to the meaning of the phrase school district,
as employed in the teachers’ tepure act, the following:

. The phrase ‘school district’ is not open to judicial determina-
tion, its meaning having been settled by the Legislature:

“‘Sec. 2. Hereafter, except as otherwise provided in this act,
each and every school districts shall be organized and conducted as:

“¢]. A primary school district; or

“¢ A school district of the fourth class; or

“3 A school district of the third class; or

“4 A school district of the second class; or

“ 5 A school district of the first class.

“p A, 1955, No. 269, § 2, Eff. July 1. MCLA 340.2; MSA
15.3002.”
389 Mich, at p 75; 204 NW2d, at p 132

Further, the teachers’ tenure act defines the word “teacher” as follows:

“The term ‘teacher’ as used in this act shall include all certificated
persons employed for a full school year by any board of education or
controlling board of any pubhc educauonal mstltutlon MCLA 38.71;
MSA 15.1971

The teachers’ tenure act also provides:

“The term ‘certificated’ shall be as defined by the state board of
education.” MCLA 38.72; MSA 15.1972

The State Board of Education has defined the term “certificated” in the
following manner:

“a. For the purposes of teacher tenure under the provisions of article
2, Act No. 4, Public Acts of 1937, Extra Session, ‘certificated’ as it
refers to teachers shall include any teacher holding a Michigan cer-
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tificate which is valid for the position to which he is assigned, but
shall not include nondegree persons holding special certificates as
teachers or teacher aides in training in experimental programs.”
(emphasis added) Administrative Code 1964-1965 AACS, R 390.661

Under the above quoted rule, a person teaching in a public school district
in another state would not be a teacher within the meaning of Article II
of the teachers’ tenure act for the reason that such person would not hold
a Michigan teaching certificate valid for the position to which he or she
is assigned. Further, Asticle IT of the teachers’ tenure act deals with the
initial probationary period, the satisfactory completion of which entitles
one to continuing tenure under Article III of the statute. Thus, a person
who had acquired tenure as a teacher in another state would not be a
teacher on continuing tenure within the meaning of MCLA 38.92; MSA
15.1992.

In conclusion, there is mo provision in the teachers’ tenure act which
would reduce the two year probationary period required of all teachers
new to Michigan’s public schools. It is, therefore, the opinion of the
Attorney General that a teacher who has acquired tenure in another state
and then comes to Michigan to teach must serve a two year probationary
period before acquiring temure in Michigans public schools.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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CONSTITUTION OF MICHIGAN: Article 3, section 2
CONSUMERS COUNCIL: Powers, duties and functions

The Michigan Consumers Council is an agency of the legislature and may
not exercise executive functions.

Opinion No. 4872 May 18, 1976,

Honorable Dan Angel
State Representative
Capitol Building
Lansing, Michigan 48933

Inasmuch as the Michigan Consumers Council is, by statute, placed under
the general control of the legislative council for budgeting, procurement
and related management functions,® you have asked whether the statute
creating the Council is unconstitutional as an attempt to vest the legislative
branch of government with powers exercisable only by the executive branch
in violation of Const 1963, art 3, § 2. This constitutional provision states:

“The powers of government are divided into three branches; legis-
lative, executive and judicial. No person exercising powers of one

1 1966 PA 277, § 8; MCLA 445.828; MSA 2.660(8).




