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RETIREMENT AND PENSIONS: Policemen and firemen pensions
OFFICERS AND EMPLOYEES: Public Employees Relations Act
WORDS AND PHRASES: “Appropriate recognized bargaining agent”

Where the policemen and firemen retirement act authorizes a municipality’s
legislative body or its electors to increase pension benefits “if so provided
in a collective bargaining agreement entered into between a municipality
. . and the appropriate recognized bargaining agent,” administrative
personnel not within a recognized bargaining unit may not receive the in-
creased benefit. J
¥, however, the administrators form a recoenized bargaining unit and
enter into a collective bargaining agreement providing for the increased
benefit, such administrative personnel may receive the increased benefit.

The term “appropriate recognized bargaining agent” as used in the fire-
men and policemen pension act refers to the use of that term in the public
employees relations act.

Opinion No. 5029 June 30, 1976.

Honorable Jeffrey D. Padden
State Representative

The State Capitol

Lansing, Michigan 48901

Honorable Alfred Sheridan
State Representative

The State Capitol

Lansing, Michigan 48901

Honorable James DeSana
State Senator

The State Capitol
Lansing, Michigan 48901

You have, in separate letters, requested my opinion on several questions
concerning 1937 PA 345, as amended by 1975 PA 147; MCLA 38.551
et seq; MSA 5.3375(1) et seq.

1. “Can the legislative body of a municipality give to its adminis-
trative personnel, not within a recognized bargaining unit, the benefits
of averaging the three highest years’ annual compensation (under the
last ten years of service) under P.A. 147 of 1975 without the necessity
of being in a bargaining unit? '

2. “If the answer to No. 1 above is affirmative, must the munici-
pality give the same benefits to the union members in. a bargaining
unit who are still under an existing contract?

3. “If the answer to No. 1 above is no, can the three year averaging
factor be given to administrative police and/or fire personnel if they
formally form a bargaining unit?

“What constitutes a bargaining unit under Section 6(1) (e)?”




528 REPORT OF THE ATFORNEY GENERAL

1937 PA 345, supra, provides for the establishment and operation of a
retirement system, for the police and firemen of cities, villages, and munic-
ipalities, which have full-time police and fire departments.

Membership in a 1937 PA 345, supra, retirement system “shall include
all policemen and firemen employed by the city, village or municipality.”?
MCLA "38.562; MSA 5.3375(12). For the purposes of the act, 1937 PA
345, supra, makes no distinction between policemen and firemen.

Retirement’ benefits are, as a general rule, payable to members of the
retirement system once they are 55 years of age or older and have 25 or
more years of credited service. MCLA 38.556(1) (a); MSA 5.3375(6)
(1) (a). Upon retirement: _ T

" .. .4 member shall receive a regular retirement pension payable
throughout his life of 2% of his average final compensation multiplied
by the first 25 years of service credited to him, plus 1% of his
average final compensation multiplied by the number of years, and
fraction of a year, of service rendered by him which are in excess of
25 years. . . .” (Emphasis added)

66

The municipality’s legislative body or electors may increase the percentage
of payment from 2% up to a maximum of 2.5%.

The term “average final compensation” is defined by MCLA 38.556(1)
(e); MSA 5.3375(6) (1) (e). That provision, as amended by 1975 PA
147, states:

“ ¢Average final compensation” shall mean the average of the highest
annual compensation received by a member during a period of 5
consecutive years of service contained within his 10 years of service
immediately preceding his retirement, or leaving service, or, if so
provided in a collective bargaining agreement entered into between a
municipality under this act and the appropriate recognized bargaining
agent, may mean the average of the 3 years of highest annual compensa-
tion received by a member during his 10 years of service immediately.
preceding his retirement or leaving service. If he has less than 5 years
of service, then average final compensation shall mean the anppual
average compensation received by him during his total years of serv-
ice.” (Emphasis added) :

As the Supreme Court reaffirmed in Dussia v. Monroe County Employees
Retirement S))stém, 386 Mich 244, 249; 191 NW2d 307, 310 (1971):

“4qt is a cardinal rule that the legislature must be held to intend
the meaning which it has plainly expressed, and in such cases there is
no room for construction, or attempted interpretation to vary such
meaning.’ ” ‘

The words of the statute are clear. A member's “average final compensa-

1 Volunteer. firemen, privately employed policemen and firemen, persons
temporarily employed during emergencies, and civilian employees of police and
fire depariments except certain transferred policemen and firemen are, however,
excluded from membership in the retirement system. MCLA 38.562; MSA.
53375120 L T L
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tion” may be based upon his or her “3 years of highest anmial compensa-
tion” when “so provided in a collective bargaining agreement entered into
between a municipality under this act and the appropriate bargaining agent.”

Your question, however, concerns administrative personnel, who are
not within a recognized bargaining unit. Such persons obviously do not
fall within the specific language of MCLA 38.556(1)._ (e); MS{X 5.3375
(6) (1) (e). - o

Where powers are specifically conferred by statute they may not be ex-
tended by implication. No other or greater power was given than that
which the statute assigns. Eikhoff v Detroit Charter Commission, 176 Mich
535; 142 NW 746 (1913). QAG, 1973-1974, No 4811, p 126, 127
(February 12, 1974),

It is, therefore, my opinion that administrative personnel not within a
recognized bargaining unit, are not entitled under MCLA 38.556(1) (e);
MSA 5.3375(6) (1) (e) to have their “average final compensation” based
upon their “3 years of highest annual compensation”.

My answer to your first question obviates the need to respond to your
second question. N '

In your third question, you ask whether the three year averaging rule
could be applied to the administrative personnel of the police and fire
departments, if the administrators formed a recognized bargaining unit.
In that regard, you also ask what constitutes a bargaining unit under MCLA
38.556(1) (e); MSA 5.3375(6) (1) (e).

To reiterate, MCLA 38.556(1) (e); MSA 5.3375(6) (1) (e), in
pertinent part, provides: o ol

“‘Average final compensation’ . . . if so provided in a collective
bargaining agreement entered into between a: municipality under this
act and the appropriate recognized bargaining. agent, may mean the
average of the 3 years of highest annual compensation received by a
member during his 10 years of service immediately preceding his
retirement or leaving service, . . .”

No express definition of “appropriate recognized bargaining agent” is given.
There is, however, substantial legal precedent as to the meaning of the
term. T '

The legislature has enacted the Public Employees Relations Act [PERA],
1965 PA 379; MCLA 423.201 et seq; MSA 17.455(1) et seqg, to resolve
labor disputes involving public employees. PERA covers all public em-
ployees in Michigan with the sole exception of the classified state civil
service. Regents of the University of Michigan v Employment Relations
Commission, 389 Mich 96, 110; 204 NW2d 218, 224-225 (1973). See
also, City of Escanaba v Labor Mediation Board, 19 Mich App 273; 172
NW2d 836 (1969).

As stated in its preamble, PERA seeks to “declare and protect the rights
and privileges of public employees.” This policy has been effectuated by
allowing public employees to engage in collective bargaining. Specifically,
MCLA 423.209; MSA 17.455(9) provides:

“It shall be lawful for public employees to organize  together. 0or to
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form, join or assist in labor organizations, to engage in lawful con-
certed activities for the purpose of.collective negotiation or bargaining
or other mutual aid and protection, or to negotiate or bargain col-
lectively with their public employers through representatives of their
own free choice.” '

The public employer must in turn “bargain collectively with the repre-
sentatives of its employees as defined in Section 11 and is authorized to
make and enter into collective bargaining agreements with such representa-
tives. . . .» MCLA 423.215; MSA 17.455(15).

Public employees may bargain collectively only “in a unit appropriate
for such purposes”. MCLA 423.211; MSA 17.455(11). The Michigan
Employment Relations Commission [MERC] has been empowered to decide
what constitutes an “appropriate bargaining unit”. MCLA 423.201(b);
MSA 17.455(1) (b). MCLA 423.213; MSA 17.455(13). When a valid
petition is filed, MERC will designate the appropriate bargaining unit, hold
an election, and certify a labor organization, if a majority of the employees
in the unit approve, as the recognized bargaining representative, or “agent”.
MCLA 423.212; MSA 17.455(12).

PERA does not bar supervisory personnel from joining or forming a
labor organization and engaging in collective bargaining. School District
of the City of Dearborn v Labor Mediation Board, 22 Mich App 222; 177
NWwW2d 196 (1970). Accord, Hillsdale Community Schools v Labor Media-
tion Board, 24 Mich App 36; 179 NW2d 661, leave to appeal denied, 384
Mich 779 (1970). Supervisory personnel may not, however, be included
in a bargaining unit containing nonsupervisory employees. School District
of the City of Dearborn, supra.

One exception to that rule is made by MCLA 423.213; MSA 17.455(13),
which, in pertinent part, states:

“ . . Provided, That in any fire department, or any department in
whole or part engaged in, or having the responsibility of, fire fighting,
no person subordinate to a fire commission, fire commissioner, safety
director, or other similar administrative agency or administrator, shall
be deemed to be a supervisor.”

As the Court in School District of the City of Dearborn, supra, 22 Mich
App'at’229; 177 NW2d at 199, explained:

" "= This section simply allows the MLMB to include in a
bargaining unit with nonsupervisory personnel those persons in a
fire department who might otherwise be classified as supervisors. Fire
departments are usually organized on quasi-military lines and there
are numerous persons involved in the chain of command. The legis-
lature has determined that in fire departments these persons shall not
be deemed supervisors and thus are not required to have separate
bargaining units. . . .”

It is, therefore, my opinion that the administrative police and/ot fire
personnel may join or form a labor organization and engage in collective
bargaining. Police administrators may not, however, be included in a
bargaining unit with non-supervisory employees. MCLA. 423.213:1 MSA
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17.455(13) controls the composition of bargaining units for fire depart-
ments. The three year averaging rule may then: be applied to the adminis-
trative police and/or fire personnel, “if so provided in . . . [their] collec-
tive bargaining agreement”. MCLA 38.556(1) (e); MSA 5.3375(6)
(1) (o).

4. “Do you have to pay the same pension benefits to fire depart-

ments and police departments or may the pension benefits be different
between the departments?”

Assuming that your fourth question does not concern the three year
averaging provision of MCLA 38.556(1) (e); MSA 5.3375(6) (1) (e),
the operative language of QOAG 4811, supra, pp 127-128, remains con-
trolling:

“In plain and unambiguous terms the .legislature has commanded
that members of such retirement system, provided they are 55 years
of age or older and with 25 or more years of service, shall receive
retirement benefits of not less than 2% of the average final com-
pensation multiplied by the first 25 years of service credited to the
member, plus 1% of the average final compensation multiplied by
the number of years, and fraction of a year, of service in excess of 25
years. Upon approval by the legislative body of a city, village or
municipality or electors thereof under the provisions of 1937 PA 345,
§ 6, as amended by 1970 PA 230, the statutory formula may be in-
creased to a maximum of 2.5%, and ‘once the increase is approved,
it shall not be reduced for members under the system at the time of
the increase’. This clear grant of authority confers no power to
adopt two rates of increase, one for firemen and one for policemen.
The rate may be increased for members of the system, both firemen
and policemen.

“It is a well established rule of statutory construction that where
powers are specifically conferred they cannot be extended by implica-
tion. No other or greater power was given than that which the statute
specifies. Fikhoff v Charter Comnission of the City of Detroit, 176
Mich 335; 142 NW 746 (1913).

“Therefore, it is the opinion of the Attorney General that the legis-
lative body or the electors of a city with a retirement system for firemen
and policemen, as set forth in 1937 PA 345, supra, may increase the
percentage of payment of retirement benefits from 2% up to a maxi-
mum of 2.5% for its members, both firemen and policemen, but the
legislative body or the electors of a city may not adopt two rates, one
for firemen and one for policemen.”

The mandate of OAG 4811, supra, that the same percentage rate for
retirement benefits be applied to police and firemen is based strictly on
statutory interpretation. The legislature is, of course, free to alter that
result by amending 1937 PA 345, supra. Similarly, the legislature need not
require that the retirement benefits for police and firemen be computed in an
identical manner.

5. “If fire and police negoﬁating agreements expire at different
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times, does the inclusion of pension benefits (based on the last three
years method) into a newly negotiated agreement with one department,
whose contract is up, require the benefits to be given automatically to
the department who is under an existing contract, or can you wait until
that collective bargaining agreement expires?”

Just as in OAG 4811, supra, the answer to your question rests on the
wording of the statute. MCLA 38.556(1)(e); MSA 5.3375(6) (1) (e)
provides:

- - “‘Average final: compensation’ shall mean the average of the highest
annual comfipensation received by a member during a period of 5 con-
secutive years of service contained within his 10 years of service im-
‘mediately preceding his retirement, or leaving service, or, if so provided
. in a collective bargaining agreement entered into between a municipality
under this act and the appropriate recognized bargaining agent, may
mean the average of the 3 years of highest annual compensation
received by a member during his 10 years of service immediately pre-

. ceding his retirement or leaving service. . . .” .

The three year averaging provision may be applied to individual police
officers or firemen only when “so provided in a collective bargaining agree-
ment éntered into between a municipality under this act and . . . [their]
appropriate recognized bargaining agent”. No statutory requirement is im-
posed that three year averaging be included in any agreement. Three year
averaging, thus, is merely a subject for collective bargaining. The municipal-
ity and its employees may, of course, reach a final collective - bargaining
agreement without any reference in the agreement to three year averaging.

It is, therefore, my opinion that the inclusion of three year averaging in
a collective bargaining agreement with either the fire or police departments
does not require the inclusion of the same provision in the collective bargain-
ing agreement with the other department. e -
. FRANK J. KELLEY,
- . Attorney General.
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SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS: Authority to direct establishment
+ - of school for juvenile court wards. ‘

COUNTIES: Authority to direct establishment of school for juvenile court
wards.

The decision to establish a school for juvenile court wards rests with the
intermediate school district board rather than the county board of commis-
sioners. . o . . S

If thé intermediate district board deems a school for juvenile court wards
unnecessary such children attend the local schools of the district where the

. a

juvenile home is located. : :




