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in carrying out a disposition involving care by an agency or institution
outside the court structure?

You clarify the meaning of the latter part of Question 4 by indicating that
you have in mind the situation which arises when a child must be held by
the court after commitment pending an available bed in the state institution
to which the child has been committed.

There is nothing in Sections 14 to 16 of the statute dealing with the
establishment and functioning of a detention home, or in Sections 18 et seq.
dealing with disposition which contemplates that a child may be committed
to an institution operated by the local court. The statute contemplates com-
mitment to non-court institutions, and does not in my opinion authorize the
commitment to a court-operated facility.

In the event that no public or private agency is immediately available to
receive the committed child, practical necessity may compel the temporary
use of the court operated facility but only for such minimum period as shall
be necessary to place the child in a public or private facility.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

b 30322 |

SCHOOLS: Teachers’ Tenure — Reimbursement for expenses incurred by

members of the Tenure Commission.
TENURE COMMISSION: Expenses — Reimbursement for expenses in-
curred by members of the Commission.

State funds may not be used to pay expenses of State Tenure Commission
members while attending local school board and teachers’ association meet-
ings for purposes not related to the Commission’s duty to hold hearings and
review decisions of local controlling boards.

State funds may be used to reimburse State Tenure Commission members
for all reasonable expenses necessary to the performance of their duties as a
reviewing board.

No. 4114 March 22, 1963.

Mr. Gerald Tuchow, Chairman
State Tenure Cormission

1314 Nicolet Place

Detroit 7, Michigan

You have asked for an opinion by this office on the following question:

Can state funds be used to pay the cost and expenses of members

of the State Tenure Commission while attending meetings of various

Michigan boards of education or teachers’ associations for the purpose

of explaining rules and regulations applicable to the Tenure Act and
to encourage school districts to adopt the Teachers’ Tenure Act?

The State Tenure Commission was created by Act 4, P.A. 1937, (Ex.
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Sess.).! Section 8, Article VII of the act relates directly to the question you
have raised. This section as it appears in the statute is as follows:

“The members of the state tenure commission shall receive 5 dollars
per day while hearing cases and shall be reimbursed for necessary
traveling and other expenses incurred in the performance of the duties
of the commission. The expenses of the state tenure commission
shall be paid by the state treasurer out of the general funds in the
maanner already provided by law for the payment of the accounts of
boards and commissions.”

This section limits compensation to five dollars a day and authorizes
such payment only “while hearing cases.”? With respect to expenses, reim-
bursement is authorized only for “necessary travel and other expenses in-
curred in the performance of the duties of the commission.”

In view of the provisions of Section &, it is desirable to determine the
exact duties of the Commission. In making this determination, it is necessary
to keep in mind that an administrative board, commission, or officer has no
common-law powers and that their powers are limited to the statute creat-
ing them. The following excerpt from 42 Am. Jur., Section 26, p. 316, cited
in Coffman v. State Board of Examiners in Optometry, 331 Mich. 582, at
p. 590, is a clear explanation of the general rules applicable to the situation:

“Administrative boards, commissions, and officers have no common-
law powers. Their powers are limited by the statutes creating them
to those conferred expressly or by necessary or fair implication.
**% In determining whether a board or commission has a certain
power, the authority given should be liberally . construed in light of
the purposes for which it was created and that which is incidentally
necessary to a full exposition of the legislative intent should be upheld
as being germane to the law. *** Implication of necessary powers may
be especially appropriate in the field of internal administration. How-
ever, powers should not be extended by implication beyond what may
be necessary for their just and reasonable execution.”

As pointed out in the above excerpt, the powers of a commission should
be liberally construed in the light of the purpose for which it was created.
At the same time, however, the act cannot be interpreted as granting powers
beyond those reasonably necessary to the performance of those duties
expressly imposed.

The purpose of the Teachers’ Tenure Act as indicated by the Michigan
Supreme Court in Rehberg v. Board of Education of Melvindale, 330 Mich.
541, is to help maintain an adequate and competent teaching staff in school
districts subject to its provisions by securing teachers against arbitrary and
capricious discharge or demotion. The Tenure Commission’s area of re-
sponsibility under the statute is limited solely to reviewing the decision of
the controlling board in those cases where the teacher appeals any decision

1CL. 1948 §§ 38.71 through 38.172; M.S.A. 1959 Rev. §§ 15.1971 through
15.2054.
20.A.G. No. 3614, issned to the State Tenure Commission, dated Februvary 7,

1962, where “while hearing cases” was construed to include reading transcript
and visitation of premises.
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of the controlling board to the Commission. This power is expressly granted
by Article VI1, Section 9 of the act:$

“The state tenure commission shall act as a board of review for all
cases appealed from the decision of a controlling board.”

An examination of the entire act indicates no other duties are ‘expressly
imposed. Section 1, Article VI¢ grants the teacher the right to appeal to the
Commission and specific duties are imposed upon the Commission in rela-
tion to the procedure to be followed in holding the hearing. There are no
other duties imposed which are not directly related to the review of cases
appealed to the Commission.

It is clear, therefore, that the statute may be interpreted as granting
powers necessary to the proper performance of the Commission’s respon-
sibility to hold hearings and review the decisions of local controlling boards,
and under Section 8, Article VII, all reasonable and necessary expenses
incurred by Commission members while going to and from Commission
meetings and hearings and their expenses while attending such meetings
or hearings may be properly paid by the state. In addition, all other expenses
directly or indirectly related to the review of controlling board decision
and which are necessary to the proper performance of this responsibility
may lawfully be paid by the state.

To answer your specific question, it is necessary to decide whether there
is an essential relationship between the duty of the Commission to hold
hearings where decisions of local controlling boards are reviewed and the
attendance by members of the Commission at meetings of local boards of
education and teachers’ associations.

The answer to the above question appears reasonably clear. As meritorious
as it may be, the attendance by Commission members at school district
meetings for the purpose of advocating the adoption of the Tenure Act
or to encourage its retention cannot be said to be reasonably necessary to
the performance of the Commission’s duties as a reviewing board. Further
there appears to be no basis for holding that it is reasonable and necessary
for the Commission to explain its rules and regulations at such meetings
in order to properly perform the duties imposed by the statute. With
respect to this point, it should be noted that the Tenure Commission is a
quasi judicial body and that it should carefully avoid being placed in
a position of making unofficial comments on legal questions which later
may be raised at appeals heard by the Commission, Appropriate here is
the following excerpt from Opinion No. 2987, May 23, 1957, O.A.G. Vol. I,
1937, p. 265, 266:

“You [state tenure commission] have no authority * * * to render
any advice or opinions to anyone other than by way of official decision
on an appeal properly brought before you under the statutory pro-
cedures. Moreover, 1 should like to emphasize that * * *, any com-
ment by [state tenure commission] * * * individually or as a group,
purporting to render advice on any question relevant to the subject of
the Tenure of Teachers’ Act would be basically incompatible with

3CL. 1948 § 38.139; M.S.A. 1959 Rev. § 15.2039.
¢CL. 1948 § 38.121; M.S.A. 1959 Rev, § 15.2021,
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your duties under the statute and in violation thereof, for the statute
requires that you decide questions only after proper notice, hearing,
and the carrying out of other procedural safeguards set forth in the
statute.

“Local school boards are by law given authority to retain their own
attorneys, to advise them on all school matters.”

For the reasons stated, it is the opinion of this office that while state
funds can be used to pay the cost and expenses incidental to Tenure Com-
mission members attending a state convention or visiting local school districts
for the purpose of improving their understanding of the Commission’s
function as a review board,? state funds cannot be used to pay cost and
expenses while attending meetings of various Michigan boards of education
or teachers’ associations for the purpose of explaining rules and regulations
applicable to the Tenure Act or to encourage school districts to adopt the
Teachers’ Tenure Act.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

b 26389

BONDS: Transfer of bond proceeds into general fund for operating pur-
poses,

SCHOOLS: Authority of school tax electors to vote to transfer bond pro-
ceeds.

Where a school district borrows moeney and issues bonds for the purpose
of constructing and equipping elementary school buildings, a high school
building, and purchasing school sites, bond proceeds must be used for those
purpeses only or be transferred to the debt retirement fund for payment of
principal and interest on the aforesaid outstanding bonds. School tax elec-
tors are without authority to vote a transfer of bond proceeds to the general
operating fund of the school district so long as the bonds are outstanding.

No. 4123 March 22, 1963.

Hon. Carl O. Little
State Representative
The Capitol
Lansing, Michigan

You have requested my opinion in answer to the following question:

Can moneys in the building and site fund of a third class school
district (which moneys were derived from the sale of bonds of the
school district issued for the purpose of constructing and equipping
elementary school buildings, a high school building, and purchasing
school sites) be transferred by an approving vote of the tax electors
of the school district, to the general operating fund of the district?

5 0.A.G. No. 3614, supra.




