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There can be no question but that Sec. 675(¢) of the Michigan Vehicle
Code is a general state law and is binding upon cities, villages and townships.
See People v. McGraw, 184 Mich. 233 (1915); People v. Drost, 353 Mich.
691 (1958).

Since Act 300 P.A. 1949, as amended, supra, by its title provides for
“the regulation and use of streets and highways,” and a municipal parking
lot is a “street or highway” under the act, I find that the title to the Michigan
Vehicle Code iz in accord with Article V, Sec. 21 of the Michigan Con-
stitution.

Therefore, it is my opinion that Section 675(e) of Act 300, P.A. 1949,
as amended, exempts disabled veterans and physically handicapped persons
who have been issued a certificate of identification from liability for meter
violations on a city owned parking lot.

FRANK K. KELLEY,
Attorney General.

L203AQ 5. |

ELECTIONS: Residence of servicemen and their families.
RESIDENCE: Change of, by servicemen and their families,

Members of the Armed Forces do not acquire residence in a given com-
munity merely by reason of being stationed there. They are not, however,
precluded while in service from obtaining a new residence in a community
off a federal post. Whether they have abandoned their former residence
and acquired a new one is a question of fact to be determined from their
actions, as well as their declared intent.

Persons living upon a military post under exclusive federal jurisdiction may
not by reason thereof obtain residence in this state and the political sub-
division in which the post is located. This is true of civilians as well as serv-
icemen.

No. 4120 March 25, 1963,

Mr. Lawrence Gubow
United States Attorney
Eastern District of Michigan
815 Federal Building
Detroit 26, Michigan

Your request for an opinion notes that at the election held on November
6, 1962, certain Air Force personnel and their wives were not permitted
to vote in Oscoda Township, Iosco County, in which is located Wurtsmith
Air Force Base. You state that some of the WAFB personnel lived on the
base, whereas others resided in the Capehart Housing Section “which appar-
ently is not on federal owned land, but on land which is leased.” Citing an
opinion! of one of my predecessors, you continue:

“* * * While the general principles enunciated in that opinion ap-
10.A.G. 1955-56 Vol. II No. 2807, p. 577.
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pear to be quite clear, there remains some confusion as to the facts and
we would therefore appreciate your opinion on the following questions:

“1. Does the State of Michigan consider the Capehart Housing
Section to be on state-owned or privately-owned land rather than on
Federal property?

2. If the Capehart Housing Section is on federally owned property,
does the State of Michigan consider the housing section to be within
the exclusive jurisdiction of the Federal Government?

“3. Are WAFB personnel considered to be nonresidents of Mich-
igan under Michigan law apart from their living on the base?”

The cited opinion recognizes the general rule as to the eligibility of mem-

bers of the Armed Forces who live off the post to become residents of the
local community in which they are stationed: While presence in a given
place for the constitutional period does not merely because of their presence
there qualify them as electors, nevertheless, they are not barred by reason
of their service status from acquiring residence and qualifying as an elector
of that community. The opinion states with respect thereto:

“# * * The question here presented relates to his right to establish
a new residence at his place of service. In Warren v. Board of Regis-
tration, infra, 401, the court stated with reference to provisions of the
1850 Constitution corresponding to Article III, Sections 2 and 3 of the
1908 Constitution above quoted, as follows:

“‘These provisions do not prevent such persons from becoming
residents, if such is their purpose, and if they are able to choose.’

“While such statement has been recognized as being dictum, Wolcott
v. Holcomb, 97 Mich, 361, 368, nevertheless such general statement
s correct. In other words, while a serviceman does not acquire resi-
dence in a given community merely by reason of being stationed there,
nevertheless he is not prohibited by virtue of such constitutional pro-
visions from gaining a new residence while he is in service. In that
particular his status is somewhat comparable to that of a student at
an institution of learning, People v. Osborn, 170 Mich. 143, 148.
Attorney General ex rel. Miller v. Miller, 266 Mich. 127, 142-144.

“A New York court in holding that members of the military forces
stationed at Plattsburg Barracks and living oft the post for the requi-
site period of time, qualified as electors, stated in regard to the provi-
sion of the New York Constitution similar to Article III, Section 3 of
the Michigan Constitution:

“‘This provision of the Constitution is aimed at the participation
of an unconcerned body of men in the control through the ballot box
of municipal affairs in whose further conduct they have no interest,
and from the mismanagement of which by the officers their ballots
might elect they sustain no injury. Its effect is not to disqualify such
persons from gaining or losing a residence, but renders the fact of
sojourn or absence impotent as evidence either to create or destroy it;
in other words, presence or absence has primarily no effect upon the
political status of such person. The question in each case is still, as
it was before the adoption of this provision of the Constitution, one
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of domicile or residence, to be decided upon all the circumstances of
the case. Silvey v. Lindsay, 107 N.Y. 55, 13 N.E. 444. The soldier
may acquire a residence in the new locality. His calling the place his
home, or believing it to be his home, does not legally make it such. It
is not his view of the fact that governs. The facts themselves govern
the question, Mere intention is not alone sufficient. It must exist, but
must concur with and be manifested by resultant acts which are inde-
pendent of the presence of the soldier in the new locality.’

“In re Cunningham et al, 45 Mis. Rep. 206; 91 N.Y.5. 974. 1t
follows that the serviceman does not qualify as an elector in a given
place merely because of his presence there for the constitutional period.
There must also have been an intention on his part to abandon his
former residence and establish a new residence at that place.”

With respect to members of the Armed Forces and the wives of those
members who reside on the post the opinion states:

“If the federal government has acquired and exercises exclusive
jurisdiction over the post, then persons living thereon are precluded
from gaining status as residents of the state and political subdivisions
within the boundaries of which the post is located. As pointed out in
34 A.L.R. 2d 1194, property for military purposes is generally acquired
by the federal government by virtue of Article I, Section 8, Clause 17,
of the federal constitution which authorizes Congress:

“‘To exercise exclusive Legislation in all Cases whatsoever, over
such District (not exceeding ten miles square) as may, by Cession of
particular States, and the Acceptance of Congress, become the Seat
of the Government of the United States, and to exercise like Authority
over all Places purchased by the Consent of the Legislature of the
State in which the Same shall be, for the Erection of Forts, Magazines,
Arsenals, dock-Yards, and other needful Buildings;

“It will be noted that such constitutional provision requires not only
an act of Congress but also a corresponding act by the state ceding
jurisdiction over such property to the federal government. When the
property is so acquired by the federal government, state jurisdiction over
the same ceases and persons thereon are no longer subject to state laws,
It follows that persons living thereon may not acquire residence in the
state or its political subdivisions by virtue of such living thereon.

“On the other hand, if the state retains jurisdiction over the post,
those persons living thereon are not precluded from adopting the same
as their place of residence. Whether they have in fact done so is a
question of fact to be determined as above indicated.™

In 19352 the director of comservation was authorized to convey title to
certain lands situate in Oscoda Township to the federal government for use
in connection with the United States Army. Section 2 of that act provides:

“The jurisdiction of said lands is hereby ceded to the United States
of America: Provided, That this cession is upon the express condition

—H2Act No. 175, P.A. 1935, as amended by Act No. 115, P.A. 1937, being C.L.
1948 § 3.461 et seq., M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 4.101 et seq.
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that the state of Michigan shall so far retain concurrent jurisdiction
with the United States in and over said lands aforesaid, that all civil
and criminal process issued by any court of competent jurisdiction or
officers having authority of law to issue such process and all orders
made by such court, or any judicial officer duly empowered to make
such orders necessary to be served upon any person, may be executed
upon said lands in the same way and manner as if jurisdiction had not
been ceded as aforesaid.”

By a later act® consent of the state was given to the acquisition by the
federal government by purchase, condemnation or otherwise of any lands
in the state which had been or might thereafter be acquired for forts and
similar purposes. Sections 2 and 3 of that act specify:

“Sec. 2. Exclusive jurisdiction in and over any land so acquired
by the United States shall be, and the same is hereby ceded to the
United States for all purposes, except that the state retains the right to
serve thereon all civil and criminal process issuing under authority of the
state, but the jurisdiction so ceded shall continue no longer than the
United States shall own such land.

“Sec. 3. The jurisdiction hereby ceded shall not vest until the
United States shall have acquired the title to the said lands by purchase,
condemnation or otherwise; and so long as the said lands shall remain
the property of the United States when acquired as aforesaid, and no
longer, the same shall be and continue exempt and exonerated from
all state, county and municipal taxation, assessment or other charges
which may be levied or imposed under the authority of this state.”

The latter act became effective on January 28, 1942. By a letter under
date of April 22, 1943, to then Governor Harry F. Kelly, Henry L.. Stimson,
the Secretary of War, stated:

“The laws of the State of Michigan, (An act of the legislature of
the State of Michigan approved January 29, 1942 (Public Acts, 1942,
First Extra Sesston, p. 11; see also secs. 4.113(1), 4.113(2), and
4.113(3), chap. 18, title 4, vol. 2, Michigan Statutes, Annotated, 1936
(1942 Cumulative Supplement))), permit the assumption of exclusive
Federal Jurisdiction over lands within that State, acquired by the
United States for military and certain other purposes.

“Under section 355, Revised Statutes, as amended by the act of
February 1, 1940 (54 Stat. 19), and by the act of October 9, 1940
(54 Stat. 1083; 40 U.5.C. 253), it is provided in effect that unless and
until the United States has accepted jurisdiction over lands acquired
or in which any interest shall have been acquired after February 1,
1940, it shall be conclusively presumed that no such jurisdiction has
been accepted.

“Accordingly, notice is hereby given that the United States accepts

exclusive jurisdiction over all lands acquired by it for military pur-
poses within the State of Michigan, title to which has heretofore

3 Act No. 3, P.A. of the first extra session of 1942, being C.L. 1948 § 3.201
et seq., M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 4.113(1) et seq.
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vested in the United States, and over which exclusive jurisdiction has
not heretofore been obtained.

“It is requested that yvou return the enclosed copy of this letter, with
an indorsement thereon over your signature stating the date of your
receipt of this notice.”

Receipt of that communication was acknowledged by Governor Kelly on
April 30, 1943,

Following receipt of your request for this opinion you were advised that
answer to your first question was dependent upon the extent of the juris-
diction ceded and exercised by the federal government over the lands upon
which the Wurtsmith Air Force Base and the Capehart Housing Section
were situate pursuant to either of the above acts and that the state offices
were without the requisite information with respect thereto. You have
accordingly obtained and submitted copy of letter under date of January
25, 1963 from Honorable Bugene M. Zuckert, Secretary of the Air Force,
to - Honorable Burke Marshall, Assistant Attorney General, Civil Rights
Division, reading in pertinent part:

“This. is with further reference to your letter of 14 January 1963,
inquiring whether Wurtsmith Air Force Base, Michigan, and the Cape-
hart Housing area are under the exclusive Federal jurisdiction of the
United States.

“Qur records show that the area on which the Capehart Housing
project is located is part of the base, and that the United States ac-
quired exclusive Federal jurisdiction over the greater portion of the
lands within the base, but that it has not acquired any such jurisdiction
with respect to the Capehart Housing area, The reason for this seem-
ingly anomalous situation is that Wurtsmith Air Force Base was formerly
an Army installation and exclusive Federal jurisdiction was acquired
by the United States during the period when the base was under the
control of the Army. Subsequently, the base was transferred to the
Air Force. Portions of the Czpehart Housing area were acauired at
various times subsequent to September 1938, when the Air Force
decided to acquire the property for the construction of a housing
project.

“The 1956 ‘Report of the Interdepartmental Committee for the
Study of Jurisdiction over Federal Areas Within the States’ concluded
that in the usual case, the Federal Government should not acquire any
measure of a state’s legislative jurisdiction, but that it should hold
Federal installations and areas in a proprietarial status only, with juris-
diction remaining in the several states. This policy was approved by
the President in his letter of April 27, 1956 to the Attorney General.
For this reason, we have not acquired exclusive Federal jurisdiction
over the housing area.”

You will note from the Secretary’s statement in reference to the Capehart
Housing area that the federal government has “not acquired exclusive fed-
eral jurisdiction over the housing area.” Under those circumstances mem-
bers of the Armed Forces and their families residing thereon would not be
disqualified by reason thereof from acquiring residence in and becoming a
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qualified elector of Oscoda Township. Whether they have in fact done so
presents a question to be determined by the township clerk subject to judicial
review in an appropriate case. This is discussed in the first excerpt above
quoted from Q.A.G. No. 2807.

Inasmuch as your second question is, as evidenced by Secretary Zuckert's
letter, based upon an erroneous assumption of fact, no answer thereto is
required. It should, however, be observed, that fot the reasons set forth in
O.A.G. No. 2807, neither military nor civilian personnel who reside upon
property over which the federal government has acquired and exercises
exclusive jurisdiction may by reason thereof qualify as a resident either of
the State of Michigan or of Oscoda Township.

Your third question is construed as inquiring whether Armed Forces
personnel who do not reside upon property over which the federal govern-
ment has acquired and exercises exclusive jurisdiction may become resi-
dents and qualified electors of the State and the city or township within
which their current place of residence is situated. This issue is discussed
and the question answered above.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

ARO395. 2-

CONTRACTS: Installment.
TOWNSHIPS: Parks,

A township board is without statutory authority to purchase real estate for
use as a township park on an installment contract payable from general
funds.

No. 4138 March 25, 1963,

Mr. Meyer Warshawsky
Prosecuting Attorney
Van Buren County
Paw Paw, Michigan

You have asked my opinion on the following question:

“Can a township board without an election purchase real estate for
use a township park on the installment plan from genmeral funds?”’

The law is well settled that a township has no power or authority except
as provided by the legislature in pursuance of constitutional grant.! There-
fore, unless there is statutory authority for a township board to purchase
real estate for use as a township park on the installment plan from general
funds, the answer to your question must be “No.” An examination of the
relevant statutes follows:

Section 1 of Act 99, P.A. 1933, as amended,? provides:
“Any contract or agreement heretofore entered into by the legis-
1 Netzel v, Township Board of Waterford T ownship, 267 Mich. 220, (1934)

citing 1908 Michigan Constitution, Article VIII, §§16 and 17.
ZC.L. 1948 § 123.721; M.S.A. 1958 Rev. Vol. § 5.3461.




