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SCHOOLS: Districts — Authority of board of education to pay entire cost
of hospitalization and surgical insurance,

The board of education of a school district is authorized in its discretion to
pay the entire cost of hospitalization and surgical insurance for school em-
ployees and their dependents, and health and accident coverage for school
employees only under Sec. 617 of Act 269, P.A, 1955, as amended by Act 96,
P.A. 1963.

No. 4170 September 25, 1963.

Hon. Raymond D. Dzendzel
State Senator

18501 Shiawassee

Detroit 19, Michigan

You have requested my opinion on the following question:

Are boards of education of any school district empowered to use
moneys of the school district to provide fully paid premiums on hospital
and surgical benefits for employees and dependents, including health
and accident coverage?

Act 269, P.A. 1955, being C.L.S, 1956 § 340.1 et seq.; M.S.A. 1959 Rev.
Vol. § 15.3001 et seq., is known as the School Code of 1955.

Sec. 617 of the School Code of 1955, as added by Act 215, P.A. 1956,
provided as follows:

“The board of education of any school district in the process of
establishing salaries is hereby permitted to use money in the general
fund of the school district to provide insurance protection on a joint
participating basis with school employees for any or all of the employees
of the school district on any or all of the following at the discretion of
the respective school boards:

(1) Provide for hospital and surgical benefits for employee and
dependents.

(2) Provide health and accident type coverage.”

On April 24, 1963, in Opinion No. 4125, I ruled that a board of education
of a school district was without authority to pay the entire cost of hospital-
ization insurance for school employees and their dependents. Subsequent to
the issuance of Opinion No. 4125 the legislature amended Sec. 617 of the
School Code of 1955 by means of Act 96, P.A. 1963 to authorize a board
of education of any school district to use money in its general fund to pro-
vide insurance protection on a “joint participating or nonparticipating basis”
with school employees.

Where a statute is ¢lear and unambiguous there is no room for judicial
construction and the statute must be given effect according to the plain
meaning of the words. Romeo Homes, Inc. v. Commissioner of Revenue,
361 Mich, 128 (1960).

A plain reading of the words in Sec. 617 of the School Code of 1955,
as amended by Act 96, P.A. 1963, requires the conclusion that the board of
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education of any school district may use money in its general fund to provide
hospital and surgical benefits for employees and dependents, and health and
accident type coverage for school employees only on a joint participating or
nonparticipating basis. Thus, the board of education of a school district may
use moneys in the general fund to pay the full premium for the above de-
scribed insurance coverage for school employees.

Therefore, it is my opinion that the board of education of a school dis-
trict in its discretion is authorized to pay the full premium to purchase hos-
pitalization and surgical insurance for school employees and their depend-
ents, and health and accident coverage for school employees only, pursuant
to Sec. 617 of the School Code of 1955, as amended by Act 96, P.A. 1963,

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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CIVIL RIGHTS COMMISSION: Power to declare and secure enjoyment
of Civil Rights in field of housing,.

MUNICIPALITIES: Power to declare and secure enjoyment of Civil
Rights in field of housing.

If either the “Open Occupancy Ordinance” or “Property Qwners’ Rights
Ordinance” of the City of Detroit is adopted, it will be superseded hy the
Constitution on January 1, 1964, the effective date of the Revised Con-
sttution.

No. 4195 Qctober 3, 1963.

Honorable Michael I, O’Brien
State Representative

1010 City-County Building
Detroit 26, Michigan

You have requested the opinion of this office in regard to the following
questions:

1. Does Section 29 of Article V of the new Constitution pre-empt the
field of civil rights to the extent that any unit of government may not
pass legislation of this type at a local level, specifically referring to the
proposed ordinances in the City of Detroit known respectively as the
“Open Occupancy Ordinance” and the “Property Owners’ Rights
Ordinance.”

2. Whether or not the proposal known as the “Property Owners’
Rights Ordinance” submitted by initiatory petition is unconstitutional
and whether it may be placed on ballot, '

Taking the second question first, this office is advised that this very
question is being considered by the Circuit Court for the County of Wayne
in a pending suit. It would, therefore, be inappropriate and unnecessary for
this office to render its opinion inasmuch as a court determination is forth-
coming.

Consideration will now be given to your first question.




