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DRAINS:
HIGHWAYS:
COUNTY ROAD COMMISSION FUNDS:

Drain apportionments against county for benefits to county highways must
be paid by county at large and funds under control of county road com-
mission cannot be used to pay county drain assessment.

No. 4247 November 26, 1963.

Mr. John L. Schwendener
Prosecuting Attorney
Kalamazoo County
Kalamazoo, Michigan

You have requested an opinion in behalf of the Board of County Road
Commissioners of Kalamazoo County as to this problem:

“May a county road commission contribute any funds under its control
to the payment of a drain assessment levied against the county at large?”’

Information submitted by you indicates that the Kalamazoo County
Drain Commissioner has made an assessment for the Portage Consolidated
Drain No. 1 in which Kalamazoo County is charged 26% of the costs of
the drain. The Kalamazoo County Road Commission is desirous of con-
tributing a portion of the county assessment from its Motor Vehicle Highway
Funds and the balance from a fund as supplied yearly by the Board of
Supervisors for maintenance on secondary roads,

Attorney General Opinions in 1928 (0.A.G. 1927-28, p. 636, February 9,
1928), in 1945 (0.A.G. 1945-46, No. 0-3142, p. 251, March 1, 1945) and
1952 (0.A.G. 1952-54, No. 1577, p. 35, September 3, 1952) have held
consistently that a county drain commissioner's assessments against a county
are payable by the county at large and may not be paid from county road
funds.

There has been no change in the drain laws which would affect these
opinions,

Section 151 of the Drain Code of 1956, as amended, (Section 151, Act
40, P.A, 1956, as amended; M.S.A. § 11.1151) expressly provides that the
drain commissioner shall make an apportionment of cost of the drain; that
the apportionment against the county shall be based upon benefits to high-
ways under the control of the county ro-d commission: thai the per cent so
apportioned shall be assessed “against the county at large by reason of the
improvement of the highways within the drainage district”; and, that the
board of supervisors “shall make provision by proper assessment of the
amounts apportioned against any highway under the control of the county
and district highway commissioners”,

Thus, the Drain Code in clear and unambiguous language makes it
mandatory for county drain assessments to be paid by assessment against
the county at large. In so doing, it recognizes that benefits to county roads
form the basis for the apportionment against the county. It would be
contrary to the Drain Code for these mandates to be disregarded.
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Accordingly, it is my opinion that the above Attorney General Opinions
are correct and assessment against the county for Portage Consolidated Drain
No. 1 must be paid by the county at large and cannot be paid by county
road commission funds.

FRANK 1. KELLEY,
Attorney General.

L3277

SCHOOLS: Consolidation of school district under tenure,
TEACHERS’ TENURE: Effect upon consolidation of school district
under tenure.

Where a school district subject to the tenure of teachers’ act votes to con-
solidate with another school district not under tenure, the consolidated
school district is not subject to the provisions of Act 4, P.A, 1937, Extra
Session, until its school electors vote to adopt the provisions of the act.

No. 4253 November 27, 1963.

Honorable William D. Ford
State Senator

22212 Goddard Road
Taylor, Michigan

You have requested my opinion on the following question:

Where school district A and school district B, by approval of their
school electors, vote to become consolidated as one school district,
and the school electors of school district B had prior to such con-
solidation voted to come under the provisions of the tenure of teachers’
act, does the tenure of teachers’ act apply to such consolidated school
district without approval of its school electors?

Act 4, P.A. 1937 (Extra Session), as last amended by Act 242, P A, 1963,
being C.L. 1948 § 38.71 et seq.; M.S.A. 1959 Rev. Vol. § 15.1971 et seq.,
is known as the Tenure of Teachers' Act. Article VIII, Sec. 1 of the act
provides as follows:

“This act shall apply to such school districts of the state in which
the qualified electors thereof, by a majority vote of the electors voting
thereon, shall adopt the provisions of this act: Provided, That any
time after the adoption of this act by any school district, it shall cease
to be in effect in said district if at any election called for that purpose,
a majority of the electors in said district voting thereon, vote that the
act shall no longer be in effect in said district. The question may be
submitted at any general or special ¢lection in any such school distriet,
and shall be governed by the laws of this state with respect to the
submission of special questions in school districts.”

Thus, the Tenure of Teachers’ Act does not become effective in a school
district until its qualified electors by a majority vote of the electors voting
thereon adopt the provisions of the act.




