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Therefore, it is my opinion that when a school district under tenure votes
to consolidate with a school district not under tenure, the consolidated school
district is not subject to the provisions of the Tenure of Teachers’ Act. It
becomes subject to the Tenure of Teachers’ Act if the school electors of
the consolidated school district vote to come under the provisions of the
act.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

b 31200 (

REGIONAL PLANNING COMMISSION: School district may join in
creation of.

SCHOOL DISTRICTS: School district operating funds for support of
regional planning commissions,

School district, upon resolution of its board of education, may join in the
creation of a regional planning commission under Act 281, P.A. 1945, as
amended.

Board of education may use operating funds of school district to support
regional planning commission created by it under Act 281, P.A. 1945,

No. 4196 December 6, 1963.

Hon. Paul M. Chandler
State Representative
The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following questions:

1. May .the Board of Education of the Plymouth Community
Schools participate in the organization of a regional planning com-
mission in the Plymouth area in accordance with Act 281, P.A. 1945,
as amended by Act 196, P.A, 19527

2. May the Board of Education use operating funds to pay a pro
rata share of the cost of operating such a regional planning commission?

1. Act 281, P.A. 1945, as amended by Act 194, P.A. 1952, being C.L.
1948 and C.L.S. 1961 § 125.11 et seq.; M.S.A. 1958 Rev. Vol. § 5.3008(1) et
seq., provides for the creation of a regional planning commuission by action
of two or more local governmental units.

Section 1 of the Act defines the term “local governmental units” to include:

“* * * ojties, villages, other incorporated political subdivisions, coun-
ties, school districts, special authorities, townships, or any legally con-
stituted governing body responsible for the exercise of governmental
functions within a political subdivision of the state.” (Emphasis sup-
plied)

Plymouth Community Schools is a third class school district organized
under the provisions of Chapter 4, Part 1 of the School Code of 1955, being
Sections 101-122 of Act 269, P.A. 1955, as last amended by Act 271, P.A.
1959, C.L.S. 1961 § 340.101-122; M.S.A. 1961 Cum. Supp. § 15.3101-3122,
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A school district is a legal division of territory of the state created by the
state for educational purposes, possessed of such powers as are considered
necessary for the school district to function as a state agency. Board of
Education of the City of Detroit v. Superintendent of Public Instruction,
319 Mich. 436 (1947).

School districts have such powers only as the legislature has conferred
upon them in statutes, expressly or by necessary implication. Jacox v.
Board of Education of Van Buren Consolidated School District, 293 Mich.
126 (1940).

A school district speaks only through the minutes or the resolution of its
board of education. Travener v. Elk Rapids Rural Agricultural School
District, 341 Mich. 244 (1954).

For the purposes of Act 281, P.A. 1945, supra, the legislature has ex-
pressly designated a school district to be a “local governmental unit.” Thus,
it has clearly empowered the school district to join with one or more other
local governmental units to form a regional planning commission.

Under Section 2 of the Act such regional planning commissions are
created by resolution by the legislative body of any two or more govern-
mental units as defined by the Act,

Since a school district speaks through the resolutions of its board of
education, approval to form such a regional planning commission may be
given by lawful resolution of the Board of Education of Plymouth Com-
munity Schools, the governing body of the school district. While such board
of education cannot be considered a legislative body, the Attorney General
has ruled in O.A.G. 1945-46, No. 0-4298, p. 620, that the Board of Com-
missioners as the governing body of the Huron-Clinton Metropolitan Au-
thority was empowered by the act to participate in a regional planning
commission through lawful resolution even though it was not a legislative
body.

Therefore, in answer to your first question, a school district by resolution
of its board of education, is authorized to participate with one or more
other local governmental units in the formation of a regional planning
commission under Act 281, P.A. 1945, as amended.

2. Section 12 of Act 281, P.A. 1945, as amended by Act 194, P.A. 1952,
authorizes the governing body of a school district to use operating funds of
the district to finance its pro rata share of the expense of the regional plan-
ning commission. This portion of the statute contemplates that each of the
governmental units sponsoring the regional planning commission bear an
equal share of the cost of such commission, although a local governmental
unit under the act may contribute services as part of its financial support of
the commission.

Operating funds of a school district are raised by the board of education
through taxes levied upon all taxable property within the school district in
accordance with Sections 563 and 564 of the School Code of 1953, being
C.L.5. 1961 § 340.563-564; M.S.A, 1959 Rev. Vol. and 1961 Cum. Supp.
§ 15.3563-3564.

Section 34 of Act 312, P.A. 1957, being M.S.A. 1959 Rev. Vol. § 15.1919
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(84), bars the use of state school aid fund moneys paid to school districts
for the support of regional planning commissions by school districts.

Therefore, it is the opinion of the Attorney General that the board of
education of a school district may use operating funds to support a regional
planning commission created by it in accordance with Section 12 of Act 281,
P.A. 1945, supra.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

L1210
CONSTITUTIONAL LAW:
ELECTIONS—BALLOT DESIGNATION:

An attempt by the legislature to provide by statute that “appointed” judges
seeking election after January 1, 1964 shall have a ballot designation as
“incurnbent” or have the designation of their office would be unconstitu-
tional and void because in vicolation of Article VI, Section 24, Constitution
of 1963, which grants the ballot designation of their office only to elected
incumbent justices or judges who are candidates for nomination or election
to the same office.

No, 4244 December 10, 1963.

Honorable William D, Ford
State Senator
Lansing, Michigan

You seek the opinion of the Attorney General by your letter of inquiry
in which you refer to Article VI, Section 24 of the Constitution of 1963,
and ask:

“Can the Legislature provide by statute that ‘appointed’ judges seek-
ing re-election [election] after JYanuary 1, 1964, shall have a ballot
designation as ‘incumbent?

Article VI, Section 24, Constitution of 1963, is as follows:

“There shall be printed upon the ballot under the name of each
elected incumbent justice or judge who is a candidate for nomination
or election to the same office the designation of that office.”

This section will become effective January 1, 1964. The following ex-
planation of Section 24 appears in the Address to the People adopted by the
Constitutional Convention and published co-ordinately with the proposed
Constitution at and prior to the time of its submission to the people:

“This is a revision of the last paragraph of Sec. 23, Article VIL, of
the present constitution. The word ‘elected’ has been inserted in front-
of ‘incumbent’. Hence it provides that only judges who have been
elected are eligible for the incumbency designation.”

In order to make certain that the Address to the People as it pertains to
Article VI, Section 24, accurately reflects the.intention of the dele.gatgs to
the Constitutional Convention, the official record of the Constitutional




