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(84), bars the use of state school aid fund moneys paid to school districts
for the support of regional planning commissions by school districts.

Therefore, it is the opinion of the Attorney General that the board of
education of a school district may use operating funds to support a regional
planning commission created by it in accordance with Section 12 of Act 281,
P.A. 1945, supra.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

L1210
CONSTITUTIONAL LAW:
ELECTIONS—BALLOT DESIGNATION:

An attempt by the legislature to provide by statute that “appointed” judges
seeking election after January 1, 1964 shall have a ballot designation as
“incurnbent” or have the designation of their office would be unconstitu-
tional and void because in vicolation of Article VI, Section 24, Constitution
of 1963, which grants the ballot designation of their office only to elected
incumbent justices or judges who are candidates for nomination or election
to the same office.

No, 4244 December 10, 1963.

Honorable William D, Ford
State Senator
Lansing, Michigan

You seek the opinion of the Attorney General by your letter of inquiry
in which you refer to Article VI, Section 24 of the Constitution of 1963,
and ask:

“Can the Legislature provide by statute that ‘appointed’ judges seek-
ing re-election [election] after JYanuary 1, 1964, shall have a ballot
designation as ‘incumbent?

Article VI, Section 24, Constitution of 1963, is as follows:

“There shall be printed upon the ballot under the name of each
elected incumbent justice or judge who is a candidate for nomination
or election to the same office the designation of that office.”

This section will become effective January 1, 1964. The following ex-
planation of Section 24 appears in the Address to the People adopted by the
Constitutional Convention and published co-ordinately with the proposed
Constitution at and prior to the time of its submission to the people:

“This is a revision of the last paragraph of Sec. 23, Article VIL, of
the present constitution. The word ‘elected’ has been inserted in front-
of ‘incumbent’. Hence it provides that only judges who have been
elected are eligible for the incumbency designation.”

In order to make certain that the Address to the People as it pertains to
Article VI, Section 24, accurately reflects the.intention of the dele.gatgs to
the Constitutional Convention, the official record of the Constitutional
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Convention at the time of the adoption of Section 24 has been examined
and the following is a summary of the action taken there;

The constitutional provision inveolved is Article VI, Section 24. This
section came before the Constitutional Convention in the form of Com-
mittee Proposal 96. Section e of the Committee Proposal reads the
same as Article VI, Section 24, The Committee Proposal 96 came from
the Committee on the Judicial Branch and was considered in the Com-
mittee of the Whole on March 6, 1962. (Official Record, Constitutional
Convention 1961, p. 1478 et seq.) Section e was reached for con-
sideration in the Committee of the Whole on March 8, 1962. (Official
Record, p. 1519) Mr, Danhof, as Chairman of the Committee on the
Judicial Branch, yielded to Mr. Cudlip for an explanation of Section e.
After referring to the place in the Journal where Section ¢ of Com-
mittee Proposal 96 could be found, Mr. Cudlip said:

“The change is that the person who uses the word ‘incumbent’ on the
ballot must have earned his office, must have been elected. Today any
judge or justice may use it, appointed or elected, * * *,

“The idea when this 1939 provision was incorporated in our present
constitution for elected and appointed judges was to further insure this
ideal of stability of the courts, their independence, to give them some
reasonable tenure, and to secure able lawyers. We felt in the committee
that perhaps that was a very worthy thing because we do want an
independent judiciary and we want the guardians of your liberty to be
the best. But we did feel, to repeat, that perhaps a justice or judge
should not have that privilege unless he had been once before the elec-
torate.”

An amendment was then proposed by Delegate Downs to strike the
word “elected.” Besides Delegate Downs there were eight delegates
who spoke for or against the amendment, including you who spoke at
length in favor of it. (Official Record, p. 1520)

Mr. Joseph Lawrence, Jr., a delegate from Washtenaw County and
a member of the Committee on the Judicial Branch, in speaking against
the proposed amendment to Section e said:

“* * * this provision that you find in Section e was given rather
lengthy discussion in the Judicial Committee. One of the difficulties
we have had in connection with the incumbency label and the use of it
has been that an appointed judge could uvse it at the time of his first
appearance before the voters. Now, the purpose of the incumbency
label is to give security to judicial officers who might otherwise not be
induced to run. When I say that, I say that rather broadly. It is not
an effort to give an advantage, or shouldn’t be an effort to give an
advantage, but it should be one that a judge has earned, one that a judge
has shown his ability to have. And the way for him to show that, of
course, as far as an opponent is concerned, is by having earned it in an
election and not because he happened to be the favorite choice of the
governor, who can make his appointment without any responsibility
to anyone. The result has been that because of the situation in con-
nection with judicial elections, a person who has in no way earned that
designation has been allowed to use it.
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“* * % Now, if you are for their election, certainly an advantage
should not be given to one who has not earned the right to use the word
‘incumbent’ by having been elected by the people. It seems to me that
the designation is misleading in the case of an appointed judge who has
not earned the right to use it by having been elected. It actually defeats
the purpose that was intended in giving that right to use the word ‘in-
cumbent.’ ” (Official Record, p. 1520)

The amendment was not adopted. (Official Record, p. 1522)

The next proposal was to strike out all of Section e. (Official Rec-
ord, p. 1522) Twenty-one delegates spoke for or against the amend-
ment to strike out all of Section e. You were one of the delegates who
spoke in favor of the amendment. (Official Record, p. 1524) In the
course of this debate three principal reasons were given for continuing
the incumbency designation in the Judicial Article. These were:

It would minimize the necessity for perpetual campaigning on the
part of a judge and would reduce the temptation to postpone the trial
of notorious cases until an election year in order to reap the benefit of
newspaper publicity.

It would serve as a means of identification for the voter.

If the incumbent is to be permitted to renominate himself . . . .

[This subsequently became a part of the Constitution; for Supreme
Court justices in Article VI, Section 2, and for judges of the court of
appeals, the circuit court and the probate court in the primary election
by Article VI, Section 22.] . . . . the incumbent should have the benefit
of the designation to offset the organized support available to his op-
ponents from political parties even though the ballot is nonpartisan.
(Official Records, pp. 1522 through. 1527) The amendment to strike
out Section e was defeated. (Official Record, p. 1527)

In my opinion the explanation of Article VI, Section 24, contained in the
Address to the People correctly reflects the intention of the delegates to the
Constitutional Convention and the action taken by them in that assembly.
I have previously stated my position regarding Article VI, Section 24, in
Division IT, Item 23, of my Recommendations on Legislative Implementation
and Statutory Revision under the Constitution of 1963, which has been de-
livered in identical counterparts to all members of the legislature. Regarding
Section 24 1 there said:

“The 1963 Constitution modifies the former constitutional authori-
zation by restricting the designation to use by an elected incumbent
justice or judge, the word ‘elected’ being new. The effect of this change
may be easily illustrated. Assume that a circuit court judge died in the
summer of 1963 and that the resultant vacancy was filled by guber-
natorial appointment. If the appointed judge ran for election at the
general election in November 1964 he would not be entitled to use the
designation of his office on the ballot because he had not been elected
but instead was appointed.”

It is a fundamental principle of constitutional construction that the courts
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will undertake to determine the intent of the framers of the Constitution and
of the people adopting it.

Holland v. Clerk of Garden City, 299 Mich. 465, 470. -

City of Jackson v. Commissioner of Revenue, 316 Mich, 694, 720.

In determining the intent of the people in adopting a constitution, con-
sideration should be given to the explanations and statements appearing in
the Address to the People,

Holland v. Clerk of Garden City, supra, p. 471.

It appears beyond dispute that it was the intention of the people in adopt-
ing Article VI, Section 24, as a part of the Constitution of 1963 to confer
the grant of the designation of the office only upon an elected incumbent
justice or judge by printing upon the ballot under the name of such elected
justice or judge the designation of his office. The language of Article VI,
Section 24, cannot be read or understood as granting a similar right to an
appointed incumbent justice or judge. The use of the word “elected” in
Section 24 forecloses the conclusion that every judge or justice (whether
elected or appointed) could use the office designation. This is demonstrated
by the opinion of the Court in the case of Main v. Claremont Unified School
District (1958), 161 Cal, 2d 189, 326 P. 2d 573, 577, where it was said:

“In its strict sense ‘elect’” means selection by the appropriate body of
qualified voters; when used with reference to selection by a subordinate
body, such as a city council or a school board, it connotes appointment
or employment. ‘The words “elected” and “appointed” ordinarily are
not synonymous. In its limited sense, the word “elected” is usually
employed to denote the selection of a public officer by the qualified
voters of a community, On the other hand the word “appointed” is
generally understood to mean the selection of a public officer by one
person who is empowered by law to make the appointment. In its
broadest sense, however, the word “elected” means merely “selected.”
When used in that sense the word “elected” is synonmous with the word
appointed”; * * **”

When all of the provisions of Article VI on the Judicial Branch under the
Constitution of 1963 are examined, together with the Debates of the dele-
gates in the Constitutional Convention and the Address to the People, it
becomes apparent that it was the intention and design of the people to estab-
lish a system for an elected judiciary in Michigan, The former power of the
governor under the Constitution of 1908 to fill vacancies in judicial offices
by appointment was abolished by the Constitution of 1963. It follows that
the word “elected” appearing in Article VI, Section 24, was used in its strict
sense and means those justices or judges selected by a vote of qualified
electors.

It is a matter of common knowledge that vacancies in judicial offices have
occurred subsequent to the general November election of 1962 and that such
vacancies have been filled by gubernatorial appointment. In a few instances
additional judgeships created by the legislature have been filled in the same
manner. Primarily your concern must be whether an act passed by the
legislature and signed by the governor conferring a ballot designation of their
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offices upon appointed incumbent justices or judges who become candidates
for nomination or election to succeed themselves would be in. violation of
Article: VI, Section 24 of the Constitution of 1963 and therefore unconsti-
tutional. In my opinion such an act would be unconstitutional and void,

It is true that Article VI, Section 24, does not in express words contain a
prohibition against the use of the ballot designation by an appointed in-
cumbent justice or judge but the inclusion of such language is unnecessary
to place the legislature under constitutional restraint. Although not expressed,
the restraint is necessarily implied.

In the case of Rathbone v. Wirth (1896), 150 N.Y. 459, 45 N.E. 15, 23,
the Court of Appeals in the concurring opinion of Judge (O’Brien said:

“When the validity of such legislation is brought in question, it is not
necessary to show that it falls appropriately within some express written
prohibition contained in the constitution. The implied restraints of the
constitution upon legislative power may be as effectual for its condem-
nation as the written words, and such restraints may be found either in
the language employed or in the evident purpose which was in view
and the circumstances and historical events which led to the enactment
of the particular provision as a part of the organic law.”

The foregoing statement of the law was quoted with approval by the
Supreme Court of Indiana in the case of State ex rel. Geake et al. v. Fox
(1902), 158 Ind. 126, 63 N.E. 19, 21.

In Fraser et al. v. Brown, et al. (1911), 203 N.Y. 136, 96 N.E. 365, 367,
the Court of Appeals again said:

“No Constitution was ever drawn so as to be an effective foundation
for the government of a state without applying thereto the doctrine of
implication. It is well established that whatever is necessary to render
effective any provision of a Constitution, whether it is a grant, restric-
tion, or prohibition, ‘must be deemed implied and intended in the pro-
vision itself.” ”

The Supreme Court of Oklahoma stated the applicable law in the case of
Board of Commissioners of Logan County v. State ex rel. Short (1927), 122
OKl. 268, 254 P. 710, 712, by these words:

“The Constitution, of course, does not expressly inhibit the power
the Legislature has assumed to exercise, but an express inhibition is not
necessary. The affirmation of a distinct policy upon any specific point
in a state Constitution implies the negation of any power in the Lepis-
lature to establish a different policy.”

The Supreme Court of Florida, quoting from its own prior decisions, an-
nounced the following rules in the case of Thomas v. State of Florida ex rel.
Cobb (1952), 58 So 2d 173, 177, 178, 34 A.L.R. 2d 140:

“+ # * when the Constitution made specific provisions with reference
to this matter, it amounted in effect to a prohibition in the exercise of
the power in any other way.” ,

“‘When a constitution directs how a thing shall be done, that is in
effect a prohibition to its being done in any other way.’”
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“‘When the Constitution prescribes the manner in which a thing shall
be done or a fact ascertained by implication, it prohibits the Legislature _
from by statute providing a different manner—the one prescribed in
the Constitution is exclusive of all other modes.’ ”

In my opinion your stated question must be answered in the negative
because action by the legislature to accomplish the purpose contemplated
by your question would violate Article VI, Section 24 of the Constitution
of 1963 and therefore void.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

631 2. {

NEWSPAPER: Qualifications for publishing of legal notices.

A newspaper which qualifies for the publication of legal notices is not de-
prived of its qualification as such by the practice of the publisher in com-
bining the news, editorial and advertising content published therein with
additional advertising in another publication under a different name, which
is distributed separately without charge to all boxholders in the community.

No. 4192 December 16, 1963.

Mr, C. Homer Miel
Prosecuting Attorney
Montcalm County
Stanton, Michigan

You have requested my opinion as to whether a certain newspaper pub-
lished under the name “X News” in a city in your county qualifies for the
publication of legal notices under RJA § 1461, as amended by Act No. 246,
P.A. 1963, and under Act No. 247, P.A. 1963. By RJA you refer to the
revised judicature act of 1961, being Act No. 236, P.A. 1961, as amended.!
Section 1461, as amended, defines the term “newspaper,” which definition
reads in pertinent part as follows:

“(1) The term ‘newspaper’ as used in the revised judicature act of
1961 shall be construed to refer only to a newspaper published in the
English language for the dissemination of local or transmitted news
and intelligence of a general character or for the dissemination of legal
news, which

“(a) has a bona fide list of paying subscribers or has been published
at not less than weekly intervals in the same community without inter-
ruption for at least 2 years,

“(b) has been established, published, and circulated at not less than
weekly intervals without interruption for at least 1 year in the county
where the court is situated. * * *

“(¢) annually averages at least 25% news and editorial content per
I CL.S. 1961 § 600.101 et seq., M.S.A. 1962 Rev. Vol. § 27A.101 et seq.

lands are not used for public purposes.
2 0.A.G. 194748, No. 384, p. 323,



