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ELECTIONS: Township officers,
CONSTITUTIONAL LAW: Election of township officers.

The 1963 Constitution requires that the first election of constitutional town-
ship officers be held in November, 1964, Inasmuch as there is presently
in effect legislation providing for the election of township officers on that
date, and the nomination of candidates for the offices to be elected, it is
mandatory that the election officials proceed to call and hold a township
election for that purpose, even if the legislature fails to adopt further im-
plementing legislation.

The term of constitutional township officers first elected under the 1963
Constitution may be fiixed by the legislature to commence in April of 1965,
such township offices not being included in Article XI, Section 2, of the
Michigan Constitution of 1963. Such constitutional township officers must
be elected for a term of not less than twe years nor mere than four years,
as fixed by Article VII, Section 18, of the Michigan Constitution of 1963,
and the legislature may prescribe that the constitutional township officers
initially elected at the general November election in 1964 shall serve a term
expiring on November 30, 1968, or December 31, 1968, with constitutional
township officers elected thereafter for terms of two or four years. The
legislature may fix the date for the holding of the preceding primary election
for the nomination of candidates for township officers other than the date
of the primary for the nomination of candidates for state offices, provided
that such primary is held in the same year as the general election for town-
ship officers.

No. 4316 April 22, 1964.

Honorable Russell H. Strange
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

Your request for opinion states:

“Incumbent constitutional township officers were elected at town-
ship elections held on the first Monday in April in odd-numbered years.
Aside from justices of the peace, they were elected on the first Monday
in April, 1963 — for a term of office to expire in April, 1965.

“As you are aware, Section 5 of Article IT of the 1963 Constitution
eliminated spring elections by providing that ‘all elections for .
township offices shall be held on the first Tuesday after the first
Monday in November in each even-numbered year . . .’ Section 18
of Article VII further provides that ‘In each organized township there
shall be elected for terms of not less than two nor more than four
years as prescribed by law, a supervisor, a clerk, a treasurer, and not to
exceed four trustees . . .’

“To date no legislation has been enacted implementing such con-

stitutional provisions, either by providing for their election in Novem-
ber, or by specifying a term of office other than two years.
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“Your opinion is therefore requested on the following questions:

“[11 Does the Constitution require the constitutional township
officers be elected at the November 1964 election?

“[2] Present statutes provide for the holding of township ¢lections
the first Monday ir April of odd-numbered years. If the answer {o the
first question is in the affirmative, and if legislation is not enacted to
implement the change in election dates, are the provisions of the 1963
Constitution self-executing so as to authorize and require election
officials to proceed with the calling and holding of township elections
in November, 19647

“[3] Since the terms of incumbent township officers will expire in
April of odd-numbered years, is it permissible for the legislature to
provide by statute that those elected at the first November election
subsequent to the effective date of the 1963 Constitution shall take
office In April next following that election? (Uniess the terms of town-
ship officers are lengthened beyond two years, this would, in effect,
mean that those first elected would be elected to a term of less than
two years, or a period of approximately one year and eight months.)

“[4] Is there any reason why legislation could not be enacted set-
ting the date for the township primary elections at a date other than
that at which state officers are to be nominated?”

Inasmuch as your questions pertain to constitutional township officers,
any reference made herein to township officers, unless the context clearly
indicates otherwise, should be deemed limited to constitutional officers.!

In O.A.G. No. 42012 it was ruled that the first election of county officers
under the 1963 Constitution must be held in November, 1964, and that
the legislature was without authority to postpone the holding of such elec-
tion until November, 1966. That holding was based upon the provisions of
Article II, Section 5, and the lack of applicable provision in the Schedule
and Temporary Provisions of the 1963 Constitution providing for either
the delay of holding the election, or that the first election for a four year
term should not be held until November, 1966. Article II, Section 5 pro-
vides for the holding of elections in November of the even-numbered years
for township offices, as well as county offices. Accordingly, the rationale
of Opinion No. 4201 with respect to the election of constitutional county
officers is likewise applicable to the election of constitutional township
officers, and necessitates answering your first question in the affirmative.

Your second question arises by reason of the fact that only two of the
four bills* introduced at the Second Extra Session of 1963, for the purpose

1 Article VII, Section 18, Michigan Constitution of 1963.

2 Issued October 17, 1963.

% House Bill 28, in part amending §§ 534 and 551 of the Mich. election law as
they relate to primary elections for township officers, was enacted by the legis-
lature and became Act No, 57, P.A. 1963 Second Exira Session. House Bill 30,
as it in part amended §§ 643 and 697 of the Mich. election law io provide for the
election of township officers at the general November election, was enacted by
the legislature and became Act No. 56, P.A, 1963, Second Extra Session, House
Bill 18, which in part purported to amend §§ 343, 345, 348 and 354 of the Mich.
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of amending the Michigan election law? to implement the 1963 Constitution
with respect to the election of township officers, were adopted.

Act No, 56, P.A. 1963, Second Extra Session, amended section 643 of the
Michigan election law to provide that at the general November election
there shall be elected, when required by law, township officers. In addition,
Act No. 56 amended section 697 of the Michigan election law to provide
that at the general November election the names of the following constitu-
tional township offices: supervisor, clerk, treasurer, trustees and members
of the board of review, shall be placed on the ballot in the years that elec-
tions for such offices are to be held. Act No, 56, P.A, 1963, Second Extra
Session, repealed section 644 of the Michigan election law, as it related
to the election of officers at the biennial spring election, and other sections
not applicable here.

Act No. 57, P.A. 1963, Second Extra Session, amended section 534 of
the Michigan election law to provide for primary election of candidates for
office in certain townships where candidates are subject to nomination at a
primary, and section 551 of the Michigan election law as it relates to the
time for the filing of nomination petitions with the township clerk. This act
also repealed section 536 of the Michigan clection law, providing for a
biennial spring primary election to be held on the third Monday in Feb-
ruatry for candidates for township offices, where applicable, and other
sections of the Michigan election law not in issue here.

Section 643 of the Michigan election law, as amended by Act No. 56,
P.A. 1963, Second Extra Session, provides that at the general November
election there shall be elected, when required by law, township officers, and
section 697 of the Michigan election law, as amended by Act No. 56,
P.A. 1963, Second Extra Session, specifies that at the general November
election the names of the offices of township supetrvisor, clerk, treasurer
and trustee shall be placed on the ballot.

The two bills, House Bills 18 and 19, which failed of passage proposed
implementing amendments to certain sections of Chapter 16 “township
offices” of the Michigan election law, supra. Among those sections are
section 341, enumerating the elective township offices; section 358, pro-
viding for the holding of a township election on the first Monday in April
in the odd-numbered years, and listing the officers to be elected; section
362, prescribing the term of office; and, section 345, providing for and
fixing the date of the preceding primary election.

In light of this legislative history of implementing legislation adopted by
the legislature in the Second Extra Session of 1963, your question becomes:

- glection Taw relating to the primary for township officers, was duly passed by the
House of Representatives on December 11, 1963, but was not enacted by the
Senate. Thus, it never became law, House Bill 19 sought to amend &% 358 and
362 of the Mich. election law to provide for the election of township officers
at the general November election and to specify the commencement of the term
of township officers so elected, was not enacted by the House, being rereferred to
the Committee on Elections on December 11, 1963. :

4 Act No. 116, P.A. 1954, as amended. C.L.S. 1961 § 168.1 et seq., M.S.A.
1956 Rev. Vol, and M.S.A 1963 Cum. Supp. § 6.1001 et seq.
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Is additional legislation required before township elections can be held
at the general November election in 1964? The answer to your first ques-
tion requires that the township election be held at the general November
election in 1964. Acts 56 and 57, P.A. 1963, Second Extra Session, pro-
vide adequate procedures for the nomination of candidates at a primary
¢election, where applicable, and at the general November election to fulfill
the mandate of the people that constitutional township officers be elected
in November of 1964.

I now turn to your third question.

Although Article VII, Section 18, of the Michigan Constitution of 1963
prescribes that in each organized township there shall be elected a super-
visor, a clerk, a treasurer and not to exceed 4 trustees for terms of not less
than two nor more than four years as prescribed by law, it is clear that
the aforesaid township officers must be elected for terms of either two
years or four years. Article II, Section 5, requires all elections for town-
ship offices must be elected for terms of either two years or four years.
Article II, Section 3, requires all elections for township offices to be held on
the first Tuesday after the first Monday in November in each even-numbered
year. Reading these two sections together, it is impossible for the afore-
said township officers to be elected for a term of three years.

The Constitution operates as a limitation upon the powers of the Jegis-
lature. In re Palm, 255 Mich. 632 (1931). I find no limitation in the
Constitution upon the authority of the legislature to fix the commence-
ment of the term of the constitutional township officers on a date certain in
April of 1965. Article X1, Section 2, of the Michigan Constitution of 1963,
when it specifies that certain enumerated officers shall begin their term of
office at 12:00 noon on the first day of January next succeeding their
election, does not apply to township officers.

It must follow, therefore, that the legislature is empowered to amend the
Michigan election law to provide that the constitutional township officers
provided for in Article VII, Section 18, elected at the general November
election in 1964, shall begin the terms of their respective offices on a date
certain in April of 1965. Because constitutional township officers will now
be elected in November, your attention is directed to section 362 of the
Michigan election law, as the appropriate section of the law which must
be amended if the terms are to commence in April of 1965.

The people have recognized the authority of the legislature to prescribe
a four year term for the constitutional township officers enumerated in
Article VII, Section 18, of the Michigan Constitution of 1963. Therefore,
the legislature may provide, if it so desires, that the constitutional town-
ship officers initially elected at the general November election of 1964
serve terms of more than two years, but less than four years, with such
terms to expire on November 30, 1968 or December 31, 1968 as the legis-
lature shall fix, and therefore, serve for two year terms or four year terms,
as the legislature shall determine, to commence on December 1, 1968 or
January 1, 1969,

Consideration will now be given to your fourth question,
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The law recognizes a distinction between an election and the primary
election for the nomination of the candidates at such election.5 While the
Constitution fixes the date for the holding of the election to township
offices, it does not purport to fix or otherwise limit the authority of the
legislature to fix the date for the holding of the preceding primary for the
nomination of candidates. It follows that the legislature is free to fix the.
date thereof and provide that the same be held either at the same time as
the primary for the nomination of federal, state and county officers, or at
some other date, provided that the primary election be held in the same
year as the election to fill township offices is to be held.

FRANK J. KELLEY,
Artorney General.

(PHD5H: |

SUPERVISORS: Board of County — designation of alternates to sit in
place of absent members.

Legislation or charter provision authorizing the designation of an alternate
to sit on the board of county supervisors in the absence of a member from a
township or a representative of a city on the board would not be in con-
travention of Article VII, Section 7, of the 1963 Constitution.

No. 4298 May 4, 1964.

The Honorable Carl O. Little
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

Your request for an opinion states:

“I enclose, herewith, House Bill 258 which purports to allow a
Township Board to temporarily appoint any resident to act in behalf of
an elected Supervisor to sit in any meeting of the Board of Supervisors.

“In the City of Saginaw, City Supervisors are appointed by the City
Council. They also temporarily replace any Superior who is ill or
absent by appointing a substitute to sit on the Board for this purpose.

“The question is whether this bill is Constitutional; also, whether it
is Constitutional for a City Council to make such substitute appoint-
ments.”

You do not refer to any specific grounds upon which the constitutionality
of this bill is challenged. The issue is whether the amendment proposed by
the bill which would authorize the township board to designate an alter-
nate to attend a meeting of the board of supervisors in place of a super-
visor would be in contravention of Article VII, Section 7, of the 1963
Constitution, providing for the board of county supervisors. That section
reads:

5 Attorney General ex rel. Reuter v. City of Bay City, 334 Mich. 514 (1952).




