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The law recognizes a distinction between an election and the primary
election for the nomination of the candidates at such election.5 While the
Constitution fixes the date for the holding of the election to township
offices, it does not purport to fix or otherwise limit the authority of the
legislature to fix the date for the holding of the preceding primary for the
nomination of candidates. It follows that the legislature is free to fix the.
date thereof and provide that the same be held either at the same time as
the primary for the nomination of federal, state and county officers, or at
some other date, provided that the primary election be held in the same
year as the election to fill township offices is to be held.

FRANK J. KELLEY,
Artorney General.
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SUPERVISORS: Board of County — designation of alternates to sit in
place of absent members.

Legislation or charter provision authorizing the designation of an alternate
to sit on the board of county supervisors in the absence of a member from a
township or a representative of a city on the board would not be in con-
travention of Article VII, Section 7, of the 1963 Constitution.
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Your request for an opinion states:

“I enclose, herewith, House Bill 258 which purports to allow a
Township Board to temporarily appoint any resident to act in behalf of
an elected Supervisor to sit in any meeting of the Board of Supervisors.

“In the City of Saginaw, City Supervisors are appointed by the City
Council. They also temporarily replace any Superior who is ill or
absent by appointing a substitute to sit on the Board for this purpose.

“The question is whether this bill is Constitutional; also, whether it
is Constitutional for a City Council to make such substitute appoint-
ments.”

You do not refer to any specific grounds upon which the constitutionality
of this bill is challenged. The issue is whether the amendment proposed by
the bill which would authorize the township board to designate an alter-
nate to attend a meeting of the board of supervisors in place of a super-
visor would be in contravention of Article VII, Section 7, of the 1963
Constitution, providing for the board of county supervisors. That section
reads:

5 Attorney General ex rel. Reuter v. City of Bay City, 334 Mich. 514 (1952).
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“A board of supervisors shall be established in each organized coun-
ty consisting of one member from each organized township and such
representation from cities as provided by law.”

The constitutional language does not prohibit the designation of an alter-
nate, nor does it prescribe the manner of designation of the members from
the various townships to serve on the county board.

The present statute governing attendance at meetings of county boards
of supervisors by representatives of townships provides that the supervisors
of each township shall attend the annual mecting, and every adjourned or
special meeting of which he shall have notice.!

Temporary appointments to township offices are controlled by statutory
provision in pertinent part as follows:

“Whenever there shall be a vacancy, or when the incumbent shall,
from any cause, be unable to perform the duties of his office, in either
of the township offices, except that of justice of the peace and town-
ship treasurer, the township board may make temporary appointments
of suitable persons to discharge the duties of such offices respectively;
and such persons so appointed shall take the oath of office, or file the
notice of acceptance required by law, and shall continue to discharge
such duties until the office is filled by election or until the disability
aforesaid be removed.”?2

This statute was construed by a former Attorney General not to authorize
appointment of a substitute to sit in a meeting of the county board in place
of a supervisor whose absence was due to “causes not actually incapacitating
him™? such as inconvenience or disinclination. With this opinion, I agree.

House Bill 258, concerning which you inquire, would have amended the
last quoted statute by adding the following language:

“Whenever it shall appear that the supervisor of any township will
be unable to attend any meeting of the board of supervisors of the
county, the township board may desighate any resident of the town-
ship as an alternate. The alternate shall attend such meetings of the
county board as have been designated and may exercise all the powers
thereat which the township supervisor could exercise.”

There being nothing in the applicable constitutional provisions to require
only the presence of elected officers as distinguished from appointed mem-
bers at meetings of the board of supervisors of a county, and nothing to pre-
vent the township board from designating an alternate when it appears
that the regular member will be unable to attend, it is my opinion that the
language of the amendment as above quoted does not offend the constitution.

In reaching this conclusion, I have given consideration to the fact that the
word “alternate,” according to Webster’s Third International Dictionary,
means

1C.L. 48 § 41.63; M.S.A. 1961 Rev, Vol. § 5.54,
2CL. 48 § 41.58; M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5.42.
3 0.A.G. 1945-46, No. 0-3629, p. 378.
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“an extra appointed to take the place- of another . . . unable to per-
form his duty, . . . , a substitute . . . .”

Thus, should House Bill 258 be enacted, in the event the regular town-
ship member appears at the meeting, the designation of the alternate, being
contingent upon the disability and consequent absence of the regular, would
terminate automatically, so that there could be no question of the respective
merits of two rival claimants for the right to be seated at a given meeting.
So construed, the provision of the amendment does not appear to contravene
the provisions of Article VII, Section 7 of the 1963 Constitution.

Therefore, your first question is answered by my ruling that the provisions
of House Bill 258 are not unconstitutional,

You also ask if appointment of City Supervisors by the City Council of
a home rule city, and appointment of substitute to sit on the board in tem-
porary replacement of a supervisor who is ill or absent, is proper under
the constitution.

Section 27 of the Home Rule Act authorizes cities to provide by charter
“for the selection by appointment or election of representatives on the board
of supervisors of the county.”*

Validity of a charter provision adopted under this section and providing
for appointment rather than election of supervisors of a city has been upheld
by the Michigan Supreme Court. Home rule cities are grantees of a system
of genmeral powers, subject only to certain enumerated restrictions.® There
being no prohibitory restriction upon the power of a home rule city to
appoint substitutes or alternates for city supervisors unable to attend meet-
ings, it therefore is logical to conclude that such power is not ultra vires and
may be exercised.

Therefore, the answer to your second question is that, where so authorized
by charter provision adopted in accordance with law, the governing body may
appoint an alternate to represent the city at a meeting of the board of
county supervisors when it appears that the official representative of the city
will be unable to attend.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

4CL.8.°61 § 117.27; M.3.A. 1961 Cum. Supp. § 5.2106.

5 dttorney General ex rel. Lodge v. Bryan, 182 Mich. 86.

6 Article VIII, § 20, Mich. Const. 1908; Article VII, § 22, Mich. Const. 1963;
Gallup v. City of Saginaw, 170 Mich, 195, 200.




