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COMMON PLEAS COURTS:
CONSTITUTIONAL LAW:
ELECTIONS:

A Common Pleas Court established pursuant to Act 260 P.A. 1929, as
amended, is a city court and the judges of that court do not occupy either
a state, county, or township office requiring their election at a general
November election pursuant to the provisions of Sec. 5, Art. II, Constitu-
tion of 1963. The current statutes are inadequate to fix a time of election
for such judges.

Common Pleas Courts established pursuant to Act 260 P.A. 1929, as
amended, are not abolished by the provisions of Sec. 26, Art. VI, Constitu-
tion of 1963, relating to the office of justice of the peace.

No. 4349 July 16, 1964,

Representative Joseph A. Gillis
2312 Guardian Building
Detroit 26, Michigan

You have asked to be advised by the Attorney General on two questions
stated by you as follows:

“When will the judges of the Common Pleas Court be elected under
the 1963 Constitution?

“Is the Common Pleas Court abolished under Section 26, Article .
VI of the 1963 Constitution?”

The Common Pleas Courts were established by Act 260, P.A. 1929
which by Section 22 thereof declares that it shall be known and cited as
“The Common Pleas Court Act.” Under the act, in any city having a
population of over 250,000 inhabitants, the several courts of the justices
of the peace of such city, as established and operating under the pro-
visions of any general statute, local or special act, or the provisions of the
charter of the city were consolidated into one court to be known as the
common pleas court of such city. At the time of the passage of Act 260
in 1929 Detroit was the only city in the State meeting the population re-
quirement of the act. No other city meets that- population requirement as of
this date, hence no other common pleas court has since been established.
The 1929 act was brought under challenge before our Supreme Court in
the case of Kates v. Reading, 254 Mich. 158 in 1931. The Court held the
act to be a general law and not local in form and to operate alike on existing
and future courts established under general or local law. Tt said that the
purpose of the act was to superimpose a new organization, by consolidation
of existing justice of the peace courts within a city. It upheld the popula-
tion standard by finding a reasonable relation between population and the
object of the act.

1 Act 260, P.A, 1929, appears in the Compiled Laws of 1929 at Sections 16369
through 16390. In the Compiled Laws of 1948 and CL.S. 1961 the act appears
at Sections 728.1 through 728.30, M.S.A. 1962 Rev. Vol. and 1963 Cum. Supp.
Sections 27.3651 through 27.3681.
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Justices of the peace were appointed by the governor during territorial
times. By an act adopted August 1, 1805, justices of the peace were given
cognizance of all claims or penalties not exceeding $20.00. The manner
of proceeding was by warrant, issued upon application, to bring the de-
fendant forthwith before the justice of the peace. By a subsequent act
appeals were allowed to the court of the district. After the abolition of
the district court in 1810, justices of the peace were given jurisdiction, by
concent of the parties, of all cases of a civil nature wherein the demand
did not exceed $100.00. Upon establishment of county courts in 1815, an
appeal thereto was allowed from justices® courts.?

With the formulation of the Constitution of 1835, justices of the peace
were elected for terms of four years, not to exceed four in number in each
township (Article VI, Section 6). It was there provided: “In all incorpo-
rated towns, or cities, it shall be competent for the legislature to increase
the number of justices.” Similar language appeared in the Constitution of
1850 (Article VI, Section 17) but it was there provided: “The legislature
may increase the number of justices in cities.” This method of electing
justices of the peace was continued in the Constitution of 1908 (Article
VII, Section 15) with the provision: “The legislature may provide by law
for justices in cities.”3

Under the authority granted to it by the three Michigan Constitutions,
the legislature was active in establishing justice of the peace courts in cities
either pursuant to general law or by local act.t In Detroit, justices’ courts
had been established as early as 1883 by Local Act 280. That act authorized
three justices of the peace in the city of Detroit to be elected at the regular
charter election of the city or at the general election held in the fall. By
Local Act 272 of 1885 the number of justices of the peace for the city
of Detroit was increased to four. That act was amended by Local Act
460 of 1895 without changing the number of justices to be elected.5 The
act of 1895 was repealed by Local Act 426 of 1901 but the number of
justices of the peace in the city of Detroit still remained at four. Subsequent
changes were made by Local Act 475 of 1903, Local Act 535 of 1905 and
Local Act 660 of 1907. In 1918 the city of Detroit adopted a charter
under the Home Rule Act, No. 279 P.A. 1909, and in Title V, Chapter 1,
Section 4, provision was made for the election of six justices of the peace
within the city instead of four.® At the time of the adoption of the Common
Pleas Court Act in 1929 the conditions then prevailing in the city of De-

2 County courts were abolished by the Constitution of 1850.

3 The offices of justice of the peace are to be abolished under the Constitution
of 1963 (Article VI, Section 26).

4 A list of cities having some type of justice of the peace court is found in the
Compiler’s Note to Section 730.1 Compiled Laws 1948.

5 The constitutionality of Act 460, Local Acts 1895, was upheld in the case of
Messenger v. Teagan, 106 Mich. 654, albeit the act increased the jurisdiction of
justices of the peace in the city of Detroit to $500.00.

% See Opinion No. 3450 issued May 13, 1959, O.A.G. 1959-60, Vol. i, p. 102,
104.




426 REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL

troit concerning these courts were explained by our Supreme Court in the
case of Kates v. Reading, supra, in these words:7

#* * * There were six justices, functioning independently of each
other, each responsible for all matters in relation to suits commenced
before him. The testimony shows that, because of growth of popu-
lation of the city, increase in litigation, Jack of co-ordination among
the justices necessarily arising out of the independence of their func-
tions, together with some want of co-operation among them, such
delay, inconvenience, expense, and injustice resulted to litigants,
counsel, and witnesses that a remedy became advisable, if not im-
perative. Undoubtedly, the condition could have been ameliorated
by voluntary action of the justices, but it was not. Probably some
of the evils were inherent in the system and could not have been
cured even by personal co-operation. Act No. 260 was adopted in an
attempt to better the situation. * * *” (p. 160)

Subsequent decisions by the Michigan Supreme Court make it clear
that the Common Pleas Court in Detroit established pursuant to the Com-
mon Pleas Court Act is a statutory city court and not a court created by
the Michigan Constitution. In Attorney General v. Bolton, 206 Mich. 403,
the Court upheld the language of the Local Act of 1903 which authorized
the Common Council of the city of Detroit to fill a vacancy in the office
of justice of the peace until the next general election. In that case the
Court said:

“Assuming that justices of the peace are an integral part of the
judicial system of the State, they are nevertheless local officers and their
selection is matter purely of local concern.”

Ray Jewelry Co. v. Darling, 251 Mich. 157, stands for the proposition that
the Common Pleas Court of Detroit derives all its power and authority
from the statute creating it, and jurisdiction thus conferred may not be
enlarged or diminished by court rule or otherwise. An act of the legislature
having the effect of extending the terms of office of judges of Courts of
Common Pleas was upheld in Doyle v. Election Commission of City of
Detroit, 261 Mich. 546, The statutory incumbency designation on the
ballot for the office of judge of the Common Pleas Court was construed
and applied in Baird v. Detroit Election Commission, 316 Mich. 657.

Section 3 of the Common Pleas Court Act provides for the nomination
and election of judges of that court at the biennial spring primary and
election held in each city in which such a court has been established. Sec-
tion 7, Article III of the Constitution of 1963 in part provides that the

7 Similarity in the pattern of legislative action is to be found between the pro-
visions of the Common Pleas Court Act and Act 269, P.A. 1933, sometimes
known as The Flint Act. Act 269 appears in C.L. 1948 at Section 730.101 et seq.,
M.S.A. 1962 Rev. Vol. § 27.3831 et seq. Section 1 of that act provides for the
consolidation of the courts of justices of the peace in cities having the conditiops
described in the act into a municipal court of such city and at the time of its
passage was applicable to the cities of Flint, Highland Park and Dearborm.
Act 269 was upheld and applied in an election contest in the case of Attorney
General v. Guy, 334 Mich. 694.




REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 427

statute laws now in force, not repugnant to the Constitution, shall remain
in force until they expire by their own limitations, or are changed, amended
or repealed. There is no provision in Article VI of the Constitution of
1963 relating to the judicial branch covering the time and manner of
election of judges of the Court of Common Pleas, Section 5 of Article
II, Constitution of 1963, reads as follows:

“Except for special elections to fill vacancies, or as otherwise pro-
vided in this constitution, all elections for national, state, county and
township offices shall be held on the first Tuesday after the first Monday
in November in each even-numbered year or on such other date as
members of the congress of the United States are regularly elected.”

For the reasons I have hereinbefore given T come to the conclusion
that the position of judge of the Court of Common Pleas is not a state,
county or township office within the purview and meaning of foregoing
Section 5 of Article II. In my opinion the Common Pleas Court is a
city court for the purpose of determining the time and manner of the
election of its judges. In this connection you are referred to Opinion No.
4205 issued by me on April 21, 1964. I answer your first question by
saying that the Constitution of 1963 does not specify or control the time
of election of judges of the Common Pleas Court. This being so, the
election of these judges will be governed by the applicable statutes. I have
already made reference to the election provision appearing in Section 3
of the Commmon Pleas Court Act. There is no biennial spring election under
the Constitution of 1963. By Act No. 3, P.A. 1963, Second Extra Session,
the legislature amended Section 4 of the Michigan Election Law, Act
No. 116, P.A. 1954, to provide:

“The term ‘biennial spring election’, ‘spring election’ or other
similar term, as used in city or village charters unless otherwise de-
fined therein, shall mean the local election to be held on the first
Monday of April in every odd numbered year.”

I am informed that there is no provision in the charter of the city of De-
troit for the election of judges of the Common Pleas Court at any “bien-
nial spring election” or “spring election.” 1t appears therefore that the
present statutory provisions are inadequate. I am aware of the provisions
of House Bill No. 33 and House Bill No. 863 introduced by you as State
Representative during the Regular Session of 1964 either of which if passed
by the legislature and approved by the governor would have furnished the
statutory basis for the election of judges of the Court of Common Pleas.
However neither of these bills passed and each died in committee. In my
judgment it is desirable and necessary that appropriate legislation be en-
acted fixing the time and manner for the election of judges of the Court
of Common Pleas. In that connection 1 call your attention to the language
appearing in Section 2 of Article X1, Constitution of 1963, which in part
prescribes that judges of courts of record shall begin their terms of office
at twelve o’clock noon on the first day of January next succeeding their
election. By Section 1 of the Court of Common Pleas Act any court es-
tablished pursuant to that act is a court of record with a seal.
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Your second question refers to Section 26 of Article VI of the Con-
stitution of 1963 which in part makes provision for the abolition of the
office of justice of the peace. You ask whether the Common Pleas Court
is abolished by this language of this constitutional section. In my opinion
it is not. The concluding paragraph of Section 26 recites:

“Statutory courts in existence at the time this constitution becomes
effective shall retain their powers and jurisdiction, except as pro-
vided by law, until they are abolished by law.”

The Common Pleas Court being a statutory court comes within the lan-
guage above quoted from Section 26 and the provisions as to retention of
powers and jurisdiction as therein stated are applicable. The framers of
the Constitution of 1963 clearly contemplated the continuation of the
Common Pleas Court in Detroit as is shown by the following quotation
from the Address to the People appearing in explanation of Section 26:

“The second paragraph of the section continues in existence the
several statutory courts created under the present constitution. Im-
cluded are the Recorder’s court and Common Pleas court in Detroit,
Superior court in Grand Rapids, municipal courts throughout the
state and the Court of Claims. These courts are unchanged by this
section, but the legislature has the power to abolish them or transfer
their duties elsewhere.” :

In my judgment the office of justice of the peace required to be abolished
under the language of Section 26, Article VI, Constitution of 1963, is that
of justice of the peace elected in organized townships pursuant to Section
15 of Article VII, Constitution of 1908.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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AGRICULTURE, DEPARTMENT OF: Livestock auctions.
AUCTIONS: Livestock-producers’ proceeds account.

Section 3a of Act 284, P.A. 1937, requires each dealer, broker or agent
operating a livestock auction to deposit in the producers’ proceeds account
an amount equal to that due livestock sellers or consignors to such sales
within 7 days of such sale. Such duty is not affected by the status of un-
cashed checks written against the account for other sales.

No. 4261 , July 17, 1964.

Mr. George S. Mclntyre
Director, Department of Agriculture
Lansing, Michigan

You have requested an opinion concerning Section 3a of Act 284, P.A.
1937, as amended.t

1 Added by Act 290, P.A. 1957; M.5.A. Rev, Vol. 1958 § 12.481(3a); C.L.5.
1961 § 287.123a,




