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COUNTY: County Board of Institutions.
SOCIAL WELFARE: Reimbursement from state department.

County board of institutions is not eligible to receive 30 percent reim-
bursement from State Department of Social Welfare for hospitalization of
direct relief patients being cared for in county medical care facility.

No. 4296 Tuly 17, 1964.

Albert E. Heustis, M.D.

State Health Commissioner
Michigan Department of Health
Lansing 4, Michigan

You ask whether a County Board of Institutions duly established under
Act 403, P.A. 1962, with assigned responsibility for the county medical care
facility can receive currently 30 percent reimbursement from the State
Social Welfare Department for hospitalization of direct relief patients being
cared for in the county medical care facility.

There is no Act 403 of the Public Acts of 1962. Your reference to Act
403, in fact is the number of the Enrolled House Bill which became Act 181,
P.A. 1962. Act 181, P.A. 1962 empowers the board of supervisors of
counties less than one million having an approved county tuberculosis
hospital by 24 vote of the board to create and appoint a board of county
institutions to maintain and operate both a county tuberculosis hospital and
medical care facilities or county homes. Section 3 provides that the board
of county institutions shall

&

- - - cooperate and advise with the . . . state welfare director relative to

the problems and administration of county medical care facility and
county home: . .. .”

and further provides that the board of county institutions shall comply with
the provisions of Sections 58, 58b and 58¢ of Act 280 of the Public Acts
of 1939 as amended (The Social Welfare Act.)?

Act 181, P.A. 1962, about which vou inquire, is a statute newly enacted
in 1962, and is separate from the Michigan Social Welfare Act.

The provisions of the Social Welfare Act referred to in Act 181, P.A.
1962, relate to the responsibility of setting standards, the approval of plans

I M.S.A. 1963 Cum. Supp. § 14.1110(1) et seq.

*§ 58, CLS. '61 § 400.58: M.S.A. 1960 Rev. Vol. § 16.458 provides in
pertinent part for construction and operation of county medical care facility by
county welfare department upon approval by the state welfare department.
after determination by county board of supervisors. § 58b, C.L.S. ’61 § 400.58b,
M.S.A. 1960 Rev. Vol. § 16.458(2) provides for payments of up to $90 per
month for categorical assistance recipients receiving medical care in a county
medical care facility, and makes provision for state financial aid for capital
expenditure for such facility and for levy and collection of tax for same; § 58¢,
C.L.S. *61 § 400,58c; M.S.A. 1963 Cum. Supp. § 16.458(3) provides for ad-
mission of patients with contagious diseases where it containg an isolated area
approved by the State Health Commissioner.
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and buildings, the authority for inspection, and also make provision for
payment for old age assistance cases.

Act 181, P.A. 1962, incorporates the method by which the county social
welfare board pays for the care of welfare cases in institutions under the
control of the board of institutions. Section 7 provides in pertinent part
as follows:

“The board of county institutions shall have a separate budget for
operation of each county institution, to be placed under the conirol of
the board. The board of county institutions shall be reimbursed by
the county social welfare board for care of indigent patients in the same
manner as reimbursement is provided to other medical institutions for
care of county indigent patients: Provided, That such reimbursement
shall not exceed the actual costs of care exclusive of capital outlay
expenditures.™s

Section 18 of the Social Welfare Act provides in pertinent part as follows:

“The [social welfare commission] shall provide for the distribution
of such money as shall be appropriated by the legislature for public
welfare grants in respect to general relief . . . including medical care
and care in the county medical care facility, but not other infirmary
care or hospitalization, . . . to the several . . . departments of social
welfare. . . .

“3. . ... Funds distributed shall be in respect to the net amount
expended monthly by the respective departments, for . . . general
public relief . . . provided further, That no state funds shall be dis-
tributed to any county, city or district department of socijal welfare in
respect to general relief in excess of 30% of the net amount expended
by such department for general public relief. . . 2t (Emphasis
supplied)

Facilities under Act 181, P.A. 1962, are therefore not eligible for the
30 percent matching of the net operating expense, for the reason that the
matching provisions of Section 18 of the Social Welfare Act provide that
such 30 percent can only be paid to county welfare departments when the
medical care facility is operated as part of the general relief program under
the jurisdiction of the social welfare board.

Therefore, on medical assistance for the aged cases, the state would
reimburse the county 90 percent of the per diem rate based on the operating
costs of the facility operated by the county board of institutions, exclusive
of capital expenditures, but cannot match 30 percent of the 10 percent
balance.

Likewise, the state could not participate in 30 percent of the cost of care
of patients who are county cases and are cared for in a facility operated
by a county board of institutions.

Your question is therefore answered “No,” there being no statutory
authority under present Michigan law for paying 30 percent reimbursement
from the state welfare department for hospitalization of direct relief pa-

3MS.A. 1963 Cum. Supp. § 14.1110(7).
4 M.S.A. 1960 Rev. Vol. § 16.418,
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tients being cared for in a county medical care facility being operated
by a County Board of Institutions.
FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

640717 Y

CITIES-COUNTIES: Joint city-county building authority.

Members of county board of supervisors, city council, may not serve as
members of commission of joint city-county building authority.

No. 4308 July 17, 1964,

Mr. Russell W. Bradley
Menominee County Prosecuting Attorney
Menominee, Michigan

You have requested my opinion on two questions arising under the
provisions of Act 31, P.A. 1948, (Ex. Sess.), as amended, permitting the
establishment of a joint city-county building authority as therein provided.!

The questions are as follows:

“l. May members of the County Board and City Council of a
fourth class city be elected to the commission to govern a joint city-
county authority, incorporated for the purpose of acquiring, furnish-
ing, equipping, owning, improving, enlarging, operating and maintaining
a building for the joint use of said City and County?

“2. Does the provisional with which Section M.S.A. 5.301(%)
exclude members of the legislative body only in the case of a building
authority within a single subdivision of government?”

Section 5 of the statute referred to contains the following language perti-
nent fo your questions:

“The articles of incorporation shall set forth the name of such
authority; the name or names of the unit or units incorporating the
same; the purpose for which the authority is created; the number.
terms and manner of selection of its officers including its governing
body which shall be known as the ‘commission’; the powers and duties
of the authoritv and of its officers; the date upon which the authority
shall become effective; the name of the newspaper in which the articles
of incorporation shall be published: and any other matters expedient
to be incorporated therein: Provided. however. That the members of
the legislative body of each incorporating unit of a single authoritv as
provided for in section 1 hereof shall not be eligible for membership or
appointment to such authority’?

1CL. ‘48 and C.L.S. ‘61 §§ 123.951 ef seq.: M.S.A. 1961 Rev. Vol. and 1963
Cum. Supp. §§ 5.301(1), ef seq.

2CLS. ‘61 § 123.955; M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5.301(5). Emphasis sup-
plied. The proviso was added by Act 143, P.A. 1955.




