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tients being cared for in a county medical care facility being operated
by a County Board of Institutions.
FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

640717 Y

CITIES-COUNTIES: Joint city-county building authority.

Members of county board of supervisors, city council, may not serve as
members of commission of joint city-county building authority.

No. 4308 July 17, 1964,

Mr. Russell W. Bradley
Menominee County Prosecuting Attorney
Menominee, Michigan

You have requested my opinion on two questions arising under the
provisions of Act 31, P.A. 1948, (Ex. Sess.), as amended, permitting the
establishment of a joint city-county building authority as therein provided.!

The questions are as follows:

“l. May members of the County Board and City Council of a
fourth class city be elected to the commission to govern a joint city-
county authority, incorporated for the purpose of acquiring, furnish-
ing, equipping, owning, improving, enlarging, operating and maintaining
a building for the joint use of said City and County?

“2. Does the provisional with which Section M.S.A. 5.301(%)
exclude members of the legislative body only in the case of a building
authority within a single subdivision of government?”

Section 5 of the statute referred to contains the following language perti-
nent fo your questions:

“The articles of incorporation shall set forth the name of such
authority; the name or names of the unit or units incorporating the
same; the purpose for which the authority is created; the number.
terms and manner of selection of its officers including its governing
body which shall be known as the ‘commission’; the powers and duties
of the authoritv and of its officers; the date upon which the authority
shall become effective; the name of the newspaper in which the articles
of incorporation shall be published: and any other matters expedient
to be incorporated therein: Provided. however. That the members of
the legislative body of each incorporating unit of a single authoritv as
provided for in section 1 hereof shall not be eligible for membership or
appointment to such authority’?

1CL. ‘48 and C.L.S. ‘61 §§ 123.951 ef seq.: M.S.A. 1961 Rev. Vol. and 1963
Cum. Supp. §§ 5.301(1), ef seq.

2CLS. ‘61 § 123.955; M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5.301(5). Emphasis sup-
plied. The proviso was added by Act 143, P.A. 1955.
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Section 1 provides as follows:

“Any county, city, village or township may incorporate, as provided
in this act, an authority for the purpose of acquiring, furnishing,
€quipping, owning, improving, enlarging, operating and/or maintaining
a building or buildings and the necessary site or sites therefor, for the
use of the county, city, village or township.”?

Section 2 provides as follows:

“Any county and any city or village which is the county seat thereof,
may incorporate an authority for the purpose of acquiring, furnishing,
¢quipping, owning, improving, enlarging, operating and/or maintain-
ing a building or buildings and the necessary site or sites therefor, for
the use of such county and city or village.”t

Section Sa provides that a joint building authority of a county and a city
or village shall be directed and governed

“. . . by a board of commissioners of 3 members, 1 to be elected by
the board of supervisors of the county, 1 to be elected by the legislative
body of the city, and 1 to be elected by the joint action of the board
of supervisors of the county and the legislative body of the city, and if
the said legislative bodies are unable to agree upon a choice for the
third member within 60 days of the election of the first member, then
the said third member shall be appointed by the governor. Said com-
missioners shall serve for 6-year terms. Said board of commissioners
shall designate 1 of their number as chairman and 1 as secretary, and
shall adopt by-laws and rules of procedure and provide therein for
regular meetings.”®

You will recall that in Rude v. Muskegon County Building Authority,’
the Supreme Court of Michigan held that the county building authority
created under the cited statute, though a creature of the county in the sense
that it exists to carry out a public purpose of the county, is not the alter ego
of the county, since it is limited in its scope of activity within the county.
and the legislative intent is to have the authority separate from the board
of supervisors in identity,

As the language in the Rude case will indicate, the separatcness of the
authority from the governmental entity, here the county, is basic to the
integrity of the authority concept, for only by such separateness can the
county be effectively insulated from obligation on the authority’s commit-
ment to the revenue bondholders, and only thus can the financial commit-
ment be restricted to the income-producing potential of the project—in
this case, the value of the annual use of the building during the life of the
bonds, paid to the authority as rent by the county.

So also in Walinske v. Detroit-Wayne Joint Building Authority,” the
court emphasizes the necessity of insulating the fund provided for con-

8CL.S. ‘61 § 123.951; M.S.A. 1961 Rev. Vol, § 5.301(1).
¢CL. ‘48 § 123.952; M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5301(2).
5CL. 48 § 123.955a; M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5.301(5a),
6338 Mich, 363, 366.

7325 Mich. 562.
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struction and financing of the building from the general fund of the
municipalities, and the separation of the identity of the city and the county
from the identity of the building authority.

In view of the need for separating the governing and financial aspects
of the underlying municipalities from that of the building authority in order
to preserve the legality of the non-debt character of the authority financing,
the provisions of Section 5 must be construed in light of this basic require-
ment.

You point out that the language of Section 5 appears to require that the
commmission not include any members of the legislative body of each in-
corporating unit of a single authority, but state that on a more close reading
you note that the language of the provisional refers to a single authority
as provided for in Section 1. Authority for a joint city-county building
authority is provided in Section 2 rather than Section 1. Therefore, your
question is whether the joint authority is free from the prohibition against
members of the legislative body of incorporating units from serving on the
commission authorized by Section 2.

We find no language in Section 2 or elsewhere in the statute which
would permit members of the legislative body of the incorporating units
of the city and county establishing a city-county building authority to be
eligible for membership or appointment to such authority. The absence
of such specific language, coupled with the specific recognition in the pro-
viso of Section 5 of the unsuitability of dual membership on governing bodies
and authority commission, must result in the conclusion that such mem-
bership is not permitted by the statute.

In view of the purport of the Rude and Walinske cases, such dual mem-
bership would threaten, if not destroy the separateness of governmental and
financial identity required for proper establishment and administration of
building authority construction and financing.

In Myers v. Post, 256 Mich. 156, holding that where the Kent County
Board of Supervisors refused to renew lease of county property with ade-
quate consideration in order to lease it to city for inadequate consideration,
it was held that constructive fraud on rights of taxpayers ensued. There,
all city members of the board of supervisors voted for the lease and, being
more numerous than township representatives, prevailed as a majority.
The court likened their action to that of directors of a corporation who
vote for their personal interest rather than that of the corporation. In
like fashion, the supervisor or councilman who serves on a joint city-county
building authority is in such a position as to cast doubt upon his objectivity,
no matter how able and objective he may in fact be.

In a recent opinion, No. 4307, dated June 30, 1964, the common law
rule regarding duality of officeholding was discussed, and it was pointed
out that although such duality is not unlawful per se, it comes under scrutiny
if the nature of the two offices is such as to make them incompatible in
that the undertaking by the same person to faithfully perform the duties
of each may be contradictory. It was pointed out in that opinion that
this rule recognizes the proverb that a man cannot serve two masters.
Various opinions of Attorneys General applying this rule were collated in
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Opinion No. 4307. The same are relevant here, since the representatives
of a participating township or county, in serving as commissioner in a
joint city-county building authority, is clearly conflicted in weighing the
interests of his own municipality as related to those of the joint entity and
the other participating governmental unit in the building authority.

The language of Section 5, as quoted hereinabove, refers to members
of the Jegislative body of each incorporating unit of a single authority, and
makes such members not eligible for membership on the authority com-
mission. The use of the word each must refer to all units enumerated in
Section 1, which includes both township and city. The use of the word
“each” would not have been necessary or appropriate unless the legis-
lature had intended, by its use, to recognize the undesirability of dual
officeholding in the case of joint building authorities under Section 2 as
well as single authorities under Section 1.

3

. . . Provisos following an enacting clause are to be given a ra-
tional construction in barmony with the ascertainable general pur-
pose and intent of the enactment, considered in its entirety, aided
when possible by any other legislation found in pari materia . . .”’8

Therefore, it is my opinion that the language of the proviso in Section 3,
though it refers specifically only to the single-unit building authority
- authorized by Section 1, must be construed as legislative recognition of the
undesirability of dual officeholding, and therefore as applicable to the
multiple-unit building authority authorized by Section 2. Accordingly, it
is my ruling that no member of the governing body of a fourth class city
or of a county may be appointed to the governing commission of a joint
city-county building authority.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

¥ Kelley v. Judge of Recorder's Court, 239 Mich. 204, 212.




