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sumed that the term was used not only to create the office but was intended
to carry its full meaning as defined by Section 1(c) as well.

The proviso set forth in Section 3 of Chapter I of the Act requires that
membership on the retirement board of non-teaching members of the system
not exceed the ratio of non-teaching to teaching members of the system. The
definition of “member” appearing in Section 1(c) of Chapter I of the Act
applies to the office of member of the retirement board. This definition in-
cludes non-teaching members of the retirement system. In appointing from
their membership in the system to the retirement board, the ratio of non-
teaching to teaching members of the system must be observed.

There is no authority in the Act for the appointment of a non-member of
the system, teaching or non-teaching, to the office of member of the retire-
ment board created by Section 3 of Chapter I of the Act.

In accordance with the above reasons, and with the history of Retire-
ment Board membership during which no non-member of the System has
ever served as a member of the Retirement Board, it is my opinion that an
appointee to the office of member of Michigan Public School Employees’
Retirement Board, as set forth in Section 3 of Chapter I of the Act, must
be a member of the retirement system. Therefore, Mr. Seys would not be
eligible to serve as a member of that Board.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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SCHOOLS: Requirement of insurance as a condition for students to
participate in interscholastic athletic activities.

The board of education of a school district is without authority to bar
students, otherwise eligible, from participation in interscholastic athletic
activities because the student is not covered by insurance.

No, 4324 November 10, 1964,

Hon. Frederic J. Marshall
State Representative
White Marble Springs
Allen, Michigan

You have requested my opinion on the following questions:

1. Does the board of education of a school district have authority
to bar a student from participation in sports if he is not covered by
ingurance?

2. Does the board of education of any school district have the
legal right to compel parents to purchase insurance from an insurance
company selected by the board of education as a condition for the
participation of their children in sports?

Your letter does not specify the type of insurance which is involved.

Act 269, P.A. 1955, as amended, being CLS 1961 § 340.1 et seq.; M.SA.
1959 Rev. Vol. § 15.3001 et seq., is known as the school code of 1955.
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Boards of education of school districts have only such powers, express or
implied, as the statute confers upon them. Jacox v. Board of Education of
Van Buren Consolidated School District, 293 Mich. 126 (1940).

I find no express statutory authority reposed in boards of education of
school districts to condition participation of students in interscholastic ath-
letic activity upon the purchase by their parents of insurance against injury
to the student. Nor may such power, be implied.

Section 781 of the school code of 1955 requires every pupil attending
the public schools of this State, so far as he or she is physically fit and capable
of doing so, to take a course in physical education. In school districts having
a population of 3,000 or more, the legislature has imposed a duty upon their
respective boards of education to engage competent instructors of physical
education and to provide the necessary facilities for instruction in health
and physical education,

Section 784 of the school code of 1955 provides as follows:

“The superintendent of public instruction shall have supervision and
may exercise control over the interscholastic athletic activities of all the
schools of the state.”

The legislature has conferred control over interscholastic athletic activi-
ties in the Superintendent of Public Instruction, Watson v. School District
of the City of Bay City, 324 Mich. 1 (1949), and has withheld such power
from the boards of education of school districts.

The Superintendent of Public Instruction has from time to time adopted
rules and regulations for the conduct of interscholastic athletic activities
pursuant to the authority vested in him by the provisions of the school code
of 1955, and the rules and regulations are found in the Michigan Administra-
tive Code. Although the Superintendent of Public Instruction has promul-
gated specific rules to determine eligibility of students to participate in inter-
scholastic athletic activities both on the senior and junior high school level,
he has not adopted a rule that makes any student, otherwise qualified, ineli-
gible for interscholastic athletic activity because he is not covered by insur-
ance,

The power to adopt reasonable rules and regulations requiring students
participating in interscholastic athletic activities to be covered by insurance
is not reposed by statute, either expressly or by implication, in boards of edu-
cation, since the school code of 1955 grants authority to the Superintendent
of Public Instruction to supervise interscholastic athletic competition.

A board of education may recommend to parents of students participating
in interscholastic activities that they purchase insurance for the protection of
their children, but may not require that they do so as a condition to the
student taking part in such athletic events. The legislature must amend the
school code of 1955, supra, to make such a requirement mandatory.

Therefore, it is the opinion of the Attorney General that the board of edu-
cation of a school district is without power to bar a student from participa-
tion in interscholastic athletic activities if the student is not covered by
imsurance.
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The answer to the first question makes it unnecessary for me to answer
the second question.
FRANK J. KELLEY,
Attorney General,

GH 1201

SCHOOLS: Intermediate School Districts, property of.
COUNTIES: Boards of Supervisors, powers of,

Intermediate school district as the successor of the county school district
is the owner of all furniture and equipment of the county school district.
The board of supervisors of a county has authority to lease space in a
county building to an intermediate hoard of education to house its staff.

No. 4328 December 1, 1964,

Mr. Donald L. Munro
Prosecuting Attorney
Ontonagon County
Ontonagon, Michigan

You have requested my opinion upon the following questions:

1. To whom does the furniture and equipment purchased by the
board of county supervisors for the county board of education belong
since the legislature has created an intermediate board of education
as a successor to the county beard of education?

2. 1s the county board of supervisors empowered to charge a
rental for space used by the intermediate board of education in the
county building?

Act 269, P.A. 1955, as amended, being C.L.S. 1961 § 340.1 et seq.;
M.S.A. 1959 Rev, Vol. § 15.3001, et seq., is known as the School Code of
1955.

As originally enacted Section 291 of the School Code of 1955, specified
that each county of the state was to constitute a county school district to
be supervised and controlled by a county board of education to be com-
posed of five members as set forth in Section 292,

Pursuant to Section 297(i) of the School Code of 1955, in its original
form, the county board of supervisors was authorized to appropriate money
to the county board of education for the support of the county school
district. The Attorney General has ruled that the authority of the county
board of supervisors to appropriate money to the county board of education
was discretionary,. O.A.G. 1955-56, Vol. II, page 28. However, the power
of the county board of supervisors over the county school district was
limited to making the appropriation. Q.A.G. 1957-58, Vol. I, page 135, See
also Sturgis v. County of Allegan, 343 Mich. 209 (1955) and Q.A.G. 1957-
58, Vol. 1, page 28.

The furniture and equipment of the county school district in guestion
must have been provided by the county board of supervisors pursuant to
grant of Section 297(i) of Act 269, P.A. 19535, as originally enacted and
were the property of the particular county school district.




