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after the school electors have rejected a proposed annexation of one school
district to another school district.
FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

bH1210-

MICHIGAN STATE SAFETY COMMISSION: Membership of State
Highway Commissioner and Superintendent of Public Instruction.

Effective either July 1, 1965, or upon the effective date of the resignation
of the incumbent State Highway Commissioner at an earlier date, the
chairman of the State Highway Commission, or such other person as may
be designated by the Commission, shall replace the State Highway Com-
missioner as a member of the State Safety Commission.

Effective July 1, 1965, the Superintendent of Public Instruction appointed
by the State Board of Education will become a member of the State Safety
Commission.

No. 4391 December 10, 1964,

Mr. Gerald W. Shipman
Executive Secretary

Michigan State Safety Commission
Stevens T. Mason Building
Lansing 26, Michigan

Your Jetter cites Act No. 188, P.A. 1941,1 which created the Michigan
State Safety Commission. Among the members thereof as designated by
that act are the State Highway Commissioner and the Superintendent of
Public Instruction. You note that each of the present incumbents of those
offices are elected officials, but that their respective successors will be ap-
pointed under the 1963 Constitution and no longer elected. The appointee
in the Highway Department is to be titled “Director” rather than “Com-
missioner.” You request my opinion in answer to the following questions:

“1. Should the Chairman of the State Highway Commission now
be considered the ex-officio member of the State Safety Commission
rather than the ‘Director?

“2. Would the status of the Superintendent of Public Instruction
be affected?

“3, Is any legislation required to clarify the situation?”

The State Highway Commissioner is a statutory officer.? The present
incumbent was elected at the biennial spring election of 1961 for a four-
year term commencing on July 1, 1961.3

Article V, Section 28 of the 1963 Constitution established a State High-
way Commission, and in part provides:

1 C.L. 1948 § 256.561, et seq.; M.S.A, 1960 Rev. Vol. § 9.1704, et seq.

2 The office of State Highway Commissioner was created by Section 2, Chapter
V, of Act No. 283, P.A. 1909, C.L. 1948 § 2252, M.S.A. 1958 Rev. Vol. § 9.202.

3 LS. 1961 & 168.306, M.S.A. 1956 Rev. Vol. § 6.1306.
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“The state highway commission shall appoint and may remove a
state highway director, who shall be a competent highway engineer
and administrator. He shall be the principal executive officer of the
state highway department and shall be responsible for executing the
policy of the state highway commission.”

Article V, Section 28, is implemented by Act No. 286, P.A. 1964, being
M.S.A, Cur, Mat. § 9.216(1), et seq. Section 5 of that act specifies:

“The director shall be appointed, and may be removed, by the
affirmative vote of 3 members of the commission and shall serve at
the pleasure of the commission. * * *»

Section 14 of Act No. 286 provides:

“The chairman or other person designated by the commission shall
replace the state highway commissioner on all boards, commissions,
authorities and agencies on which the commissioner holds member-
ship by virtue of his office,”

Certain sections of the act, including section 14, “shall take effect on July
1, 1965, or when the present state highway commissioner no longer holds
his office, whichever occurs first,” as provided in section 16 of the act.

It follows in answer to your first question that commencing upon July 1,
1965, or the effective date of the earlier resignation of Commissioner
Mackie “[t]he chairman or other person designated by the commission shall
replace the State Highway Commission” as a member of the State Safety
Commission.

Article XI, Section 2 of the 1908 Constitution provided for the election
at the biennial spring clection of a Superintendent of Public Instruction.
The present incumbent was eclected at the biennial spring election of 1963
for a two-year term commencing on July 1, 1963.¢

Article VIII, Section 3 of the 1963 Constitution provides for a State
Board of Education and in part specifies:

“The state board of education shall appoint a superintendent of
public instruction whose term of office shall be determined by the
board. * ¥ *”

The provisions of Article VIII with reference to the State Board of Educa-
tion and Superintendent of Public Instruction were implemented by Act
No. 287, P.A. 1964. Section 12 of that act provides:
“The superintendent of public instruction elected under the 1908
constitution shall serve as superintendent of public instruction until
June 30, 1965.”

This is in accord with Section 3 of the Schedule and Temporary Provisions
of the Michigan Constitution of 1963, which provides that the Superin-
tendent of Public Instruction elected in 1963 shall hold office for the
balance of his term and until his successor is selected and qualified. Section

14 specifies:

4CL.S. 1961 §§ 168.306 and 168.309, M.S.A, 1956 Rev, Vol. §§ 6.1306 and
6.1309.
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“After June 30, 1965, a reference in any law to the powers and
duties of the superintendent of public instruction is deemed to be
made to the state board unless the law names the superintendent as a
member of another governmental agency or provides for an appeal
to the state board of education from a decision of the superintendent,
in which cases the reference is deemed to be made to the superintendent
of public instruction appointed under the 1963 constitution, * * *»

It follows that the Superintendent of Public Instruction appointed by the
State Board of Education as provided in the 1963 Constitution and Act
No. 287, P.A. 1964, shall serve following June 30, 1965, as a member of
the State Safety Commission.

No further legislation is presenily required to provide for membership
of the above designated officials upon the State Safety Commission,

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

LHI2{0- 2

LEGISLATURE: One holding another public office or employment is
disqualified from membership.

A person holding an office or position of employment under the federal or
state government or in a political subdivision must resign his prior office or
employment as a condition precedent to taking his seat. Such resignation
should be effective by the date of commencement of his term in the legis-
lature, Taking a leave of absence from his employment will not satisfy
such constitutional requirement,

No. 4394 December 10, 1964,

Hon. Alfred A. Sheridan
State Representative-elect
8272 Weddel

Taylor, Michigan 48180

Receipt is acknowledged of your letter under date of November 17 re-
questing my opinion upon the following two questions:

“1. As an employee of Taylor Township, to be cligible to take
my oath as a State Representative, when must I leave their employ-
ment to comply with the new constitution?

“2. Can I be granted a leave of absence without any compensation
and still comply with the provisions of the constitution?”

The constitutional provision in question, being Section 8 of Article IV
of the 1963 Constitution, reads:

“No person holding any office, employment or position under the
United States or this state or a political subdivision thereof, except
notaries public and members of the armed forces reserve, may be a
member of either house of the legislature.”




