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“After June 30, 1965, a reference in any law to the powers and
duties of the superintendent of public instruction is deemed to be
made to the state board unless the law names the superintendent as a
member of another governmental agency or provides for an appeal
to the state board of education from a decision of the superintendent,
in which cases the reference is deemed to be made to the superintendent
of public instruction appointed under the 1963 constitution, * * *»

It follows that the Superintendent of Public Instruction appointed by the
State Board of Education as provided in the 1963 Constitution and Act
No. 287, P.A. 1964, shall serve following June 30, 1965, as a member of
the State Safety Commission.

No further legislation is presenily required to provide for membership
of the above designated officials upon the State Safety Commission,

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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LEGISLATURE: One holding another public office or employment is
disqualified from membership.

A person holding an office or position of employment under the federal or
state government or in a political subdivision must resign his prior office or
employment as a condition precedent to taking his seat. Such resignation
should be effective by the date of commencement of his term in the legis-
lature, Taking a leave of absence from his employment will not satisfy
such constitutional requirement,

No. 4394 December 10, 1964,

Hon. Alfred A. Sheridan
State Representative-elect
8272 Weddel

Taylor, Michigan 48180

Receipt is acknowledged of your letter under date of November 17 re-
questing my opinion upon the following two questions:

“1. As an employee of Taylor Township, to be cligible to take
my oath as a State Representative, when must I leave their employ-
ment to comply with the new constitution?

“2. Can I be granted a leave of absence without any compensation
and still comply with the provisions of the constitution?”

The constitutional provision in question, being Section 8 of Article IV
of the 1963 Constitution, reads:

“No person holding any office, employment or position under the
United States or this state or a political subdivision thereof, except
notaries public and members of the armed forces reserve, may be a
member of either house of the legislature.”
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Included within the Address to the People with reference to this section
is the following:

*“The provisions of the new section will allow people holding offices
or positions to run for the legislature, but since dual office-holding is
prohibited a legislator-elect would be obliged to resign his prior office
or employment as a condition precedent to taking his seat.”

Your term as a member of the legislature will commence at 12:00 Noon
on the first day of January, 1965. Section 2 of Article XI. The first
regular session of the legislature will convene on January 13, 1965. Section
13 of Article IV. Historically, members of the legislature are sworn in and
take their seats on the first day of the session.

Section 6 of Article V of the 1908 Constitution declared the incumbent
of certain offices to be ineligible for election to or to be seated in the legis-
lature. However, such provision did not purport to make one’s employment
the basis of ineligibility for such a seat. The latter provision was inserted
in Section 8 of Article IV of the 1963 Constitution by amendment during
the consideration thereof in the Constitutional Convention. For that reason,
we do not have the benefit of prior determination of the questions pre-
sented either by the courts or by this office.

With respect to your first question, your employment with Taylor Town-
ship must be terminated not later than noon on January 13. However, in-
asmuch as your salary as a member of the legislature will commence as of
January 1, it is suggested that in order to avoid any possible question to
your right to such salary, that your employment be terminated prior to
that date.

Where the question of taking a leave of absence has arisen in somewhat
analogous situations, the ruling has been made that a leave of absence
would not constitute a compliance with such a requirement. For example,
in annotation in 68 A.L.R. 2d, p. 8, 59-60, entitled “Termination of cover-
age under group policy with regard to termination of employment” the
general rule is stated:

“Qccasionally, employees are granted so-called ‘leaves of absence.’
A leave of absence, as this term is generally understood, is a tempo-
rary release of the employee from his obligations under the contract
of employment, usually for a specified time, and either with or without
pay. By its very nature a leave of absence presupposes the continuance
of the employer-employee relationship, and therefore it does not con-
stitute a termination of employment within the meaning of the ‘termi-
nation of employment’ clause in a group policy. [citing cases]”’

Similar ruling has been made by two former Attorneys General where the
issue has arisen under a teachers’ retirement act. 0.A.G. 1941-42 No.
20086, pp. 189-190. O.A.G. 1945-46 No. 0-4473, pp. 645-46. In the first
cited opinion the Attorney General stated:

“k %= & A ‘leave of absence’ is synonymous with a permission by
the employer to the employee to be absent from the place of employ-
ment. The very fact that permission is granted the employee to absent
himself indicates a continuance of the relationship of employer and
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employee. It seems obvious that had the relationship been terminated
no such permission would need to be granted. * * *”

The 1965 legistature will be the first to be seated following the effective
date of the 1963 Constitution. As above noted, the provisions of Section 8
of Article TV prohibiting the employment of members by the federal or
state government or political subdivision thereof are new to that constitu-
tion. The foregoing sets forth the general rule as enunciated in court
decisions involving somewhat analogous sitiations. I am of the opinion
that those authorities are controlling and require answering of your second
question in the negative, )

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

COUNTIES: Building Fund. lal'll [ J

BOARD OF SUPERVISORS: Allocation of Miscellaneous Nontax Reve-
nues.

SOCIAL WELFARE, COUNTY: Special Building Fund.

FUNDS: Pledged or Encumbered for Other Purposes.

County board of supervisors may allocate without limitation as to amount
miscellaneous nontax revenues not otherwise pledged or encumbered for
other purposes to a special building fund. Moneys so allocated may not
be expended pursuant to Act 186 P.A. 1957 which relates only to unallo-
cated funds,

Miscellaneous nontax revenues allocated to a special building fund may
not be returned to other county operating funds or used te pay operating
expenses.

Meaning of “miscellaneous nontax revenues” discussed.

The County Social Welfare Board is without authority to create a special
building fund or to allocate reimbursements received from indigents or
from responsible relatives to any such fund.

No. 4377 December 17, 1964,

Hon. Billie §. Farnum
Auditor General
Capitol Building
Lansing, Michigan

You have requested the opinion of the Attorney General on six questions
to be hereafter stated and answered but which, in the main, relate to the
limitations, if any, on the power of the county board of supervisors to
authorize or require the allocation or transfer of miscellaneous county
revenues derived from nontax sources to a special fund, sometimes desig-
nated as the building or improvement fund. You refer to a number of
statutes, to be discussed, and request an interpretation of their application
to your questions.

The legislative power which includes the power to enact the laws is
reposed by the Michigan Constitution in the legislature. Unlike the Federal



