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juristic entity separate and apart from the constituent counties. Its limited
powers, the nature of its authority and its mode of operation are indicia to
the contrary. Moreover, certain attributes sometimes indicative of a juristic
entity are absent. The legislature has not declared the committee to be a
body corporate, nor has it conferred upon the committee capacity to sue or
be sued. It has only limited authority to contract and to receive property. As
observed, support of the committee, personnel, services or materials, may
be offered by member counties in lieu of finances. The privilege of such
choice of support by member counties weighs against a conclusion of inde-
pendent status of the cormmittee.

1, therefore, conclude that the supervisors’ intercounty committee is not
a juristic entity for the purpose of the statute in discussion; hence, the com-
miftee is not authorized to enter into an agreement under Act 205, supra,
with your board,

FRANK J. KELLEY,

5.,..-0 7 / é. / Attorney General

PUBLIC OFFICES AND OFFICERS: Term of office of Representatives
in the Legislature.

Members of the House of Representatives are presently elected for two-
year terms. Were an amendment providing for four-year terms ratified at
the 1966 general November election, such amendment would become
effective 45 days after the election. Whether the same would have the
effect of extending the term of those elected at that election to four vears
would depend upon the intention of the people in adopting said amend-
ment as expressed therein.

No. 4452 July 16, 1965.

Hon, James H. Karoub
" House of Representatives
The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion upon the following question:

“Can a candidate for the office of State Representative, running for
election in the 1966 general election under the provisions of the present
constifution (which stipulates a 2-year term for that office), serve a
4-year term beginning January 1, 1967 if the majority electorate adopted
such a referendum at the same general election (1966)?”

Section 3 of Article IV of the Constitution specifies:

“The House of Representatives shall consist of 110 members elected
for two-year terms . . .”

Your question contemplates a proposal to amend such constitutional pro-
vision so as to provide for the election of members to the House of Repre-
sentatives for four-year terms and the submission of the proposed amendment
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to the electors at the general November election of 1966, Section 1 of Article
XII specifies:

“If a majority of electors voting on a proposed amendment approve
the same, it shall become part of the constitution and shall abrogate
or amend existing provisions of the constitution at the end of 45 days
after the date of the election at which it was approved.”

Consequently, such amendment, even though ratified at that election,
would not become effective until the expiration of 45 days thereafter. In
the meantime, members of the House of Representatives would have been
elected at said election as provided by the Constitution and implementing
legislation prior to said amendment for a term commencing on the first of
January 1967.1 Prior to the expiration of said 45-day period, said amendment
providing for the four-year term would not be in effect.®

Answer to your question, however, depends upon the intent of the people
in adopting such amendment. Thus, the amended provision might be so
phrased as to merely evidence intention that commencing with the first elec-
tion for members of the House of Representatives held after the effective
date of such constitutional amendment, the members would be elected for
four-year terms.

However, there is no reason why such amendment could not have the
effect of extending the term of those elected at said 1966 general November

election for an additional two years making a total of four years, provided
that the amendment is so phrased as to express that intention.?

FRANK 1. KELLEY,

éj,...o yo 5: / Attorney General,

RETIREMENT: Funds.
SAVINGS AND LOAN ASSOCIATIONS: Investment of rebrement funds.
CONSTITUTIONAL LAW;

Public employee pension and retirement funds may be legally invested in
state-chartered and federal-chartered savings and loan associations situated
in this state.

No. 4439 August 5, 1965,

Hon. James M. Hare
Secretary of State
Lansing, Michigan

You have asked for my opinion on the following question:

“May public employee pension and retitement funds be legally in-
vested in state-chartered and federal-chartered savings and loan asso-
ciations?”’

1 Section 2 of Article XI of the Constitution.
2 Hamilton v. Secretary of State, 204 Mich. 439,
30.A.G. 1943-44 § 0-397, p. 331.




