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MENTAL HEALTH: Community mental health service programs,
COUNTIES: Joint mental health boards.

Jaint county mental health board may contract with county authorities of
Wisconsin to purchase from or sell to such counties mental health services,
including services for legally consenting patients voluntarily seeking such
services, under circumstances approved by State Department of Mental
Health under Act 54, P.A. 1963; such joint board may purchase all or part
of such mental health services from a nonprofit corporation providing such
services and incorporated in Michigan or Wisconsin, so long as board
remains primarily responsible for operation of program.

No. 4470 September 13, 1965.

Robert A. Kimmich, M.D., Director
Department of Mental Health
Lewis Cass Building

Lansing, Michigan 48913

You ask several questions about the development of community level
mental health programs under Act 54, P.A. 1963,! in Upper Peninsula
counties bordering the State of Wisconsin. You ask for guidance regarding
the following matters:

Question 1.

“Can the (12-man, combined) Iron-Dickinson County Mental Health
Board, acting within its authority under the provisions and regulations
of the Michigan Community Mental Health Services Act (P.A. 54),
contract with the county authorities of Florence and/or Marinette
Counties of Wisconsin to buy (from) or sell (to the Wisconsin coun-
ties) mental health services for legally consenting patients and guard-
ians or parents of minors who voluntarily seek or accept mental health
services?

“Under what conditions or necessary changes of funding arrange-
ments could the board ‘reserve’ and ‘sell’ a block of clinic service or
time, weekly, to Florence and/or Marinette Counties of Wisconsin?
How would this affect State (Michigan) participation-in P.A. 54 fund
matching?”

Question II.

“Can the (12-man, combined) Iron-Dickinson County Mental Health
Board, acting within its authority under the provisions and regulations
of the Michigan Community Mental Health Services Act (P.A. 54),
contract to obtain all or part of these mental health services?

A. from a legally constituted, ‘free standing’ (profit or) non-profit
corporation (providing mental health services)

1. incorporated legally in Michigan?
2. incorporated legally in Wisconsin?

1 M.S.A. 1963 Cum. Supp. §§ 14.863(1) et seq.
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3. incorporated legally in both Michigan and Wisconsin?
and/or

B. contract to purchase inpatient psychiatric care
1. at and from a local legally incorporated Michigan hospital?

2. at and from a local legally incorporated Marinette or Flor-
ence County Wisconsin hospital?

for legally consenting patients and guardians or parents of minors, who
voluntarily seek or accept mental health services.”

Act 54 of the Public Acts of 1963, being M.5.A. 1963 Cum. Supp. §§
14.863(1) et seq., provides at Section 10 for establishment of a 12-member
community mental health services board to establish and implement com-
munity mental health programs authorized by Act 54. Section 10 provides
in pertinent part that any such board: “. . . shall be an agency of the gov-
ernmental entity or entities participating in its establishment or operation
and shall be subject to the laws and regulations relating to such agencies.”

Section 12 of Act 54 provides that, subject to the provisions of the Act
and the rules and regulations of the Department of Mental Health, the
community mental health services board shall, inter alia, promote, arrange
and implement working agreements with other social service agencies, both
public and private and with other educational and judicial agencies.

Section 1 of the Act permits the Department of Mental Health to make
matching grants to assist local mental health programs to provide setvices
including out patient diagnostic and treatment services and inpatient diag-
nostic and treatment services.

Section 6 of the Act provides in pertinent part as follows:

“Grants may be made for expenditures for mental health services
whether provided by operation of a local facility or through contract
with other public or private agencies.”

In 0.A.G. 3161, January 27, 1958, O.AG. 1957-58, Vol. II, page 26,
it was held that the Upper Peninsula Development Bureau, Inc., is not
prohibited from contracting with a Wisconsin printer by a statute requiring
all printing for the State of Michigan to be printed within the State of
Michigan. The basis of the opinion is that the Upper Peninsula Develop-
ment Bureau, Inc., is not an agency of the State of Michigan nor is the
contract for printing a contract of the State of Michigan.

In O.A.G. 2011, May 2, 1955, O.A.G. 1955-56, Vol. I, p. 223, it was
ruled that the State Department of Mental Health may permit psycho-
therapy treatment of patients rather than at State hospitals by psychiatrists
in private practice. Further, it is provided by Section 2 of Act 54 that the
services of psychiatrists in private practice may be engaged in such pro-
grams and clinics.

It, therefore, appears that there is nothing in Act 54, P.A. 1963, to
prevent the Iron-Dickinson County Mental Health Board from contracting
with county authorities of Florence and/or Marinette Counties of Wisconsin
to buy from or sell to such Wisconsin Counties, as a part of a working
agreement, mental health services for legally consenting patients and
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guardians or parents of minors who voluntarily seek or accept mental health
services.

It is more difficult to answer under what conditions or necessary changes
of funding arrangements the Board could reserve and sell a block of clinic

service or time, weekly, to the Wisconsin counties, since at some point such

funding and blocking arrangement would, when sufficiently predominant,
result in the creation of a program which could not factually be found to
constitute a public mental health service program for the Michigan com-
munity. I believe, therefore, that within this general framework the ar-
rangements must be analyzed on a case-by-case basis.

There would appear to be nothing in the statute which would prevent the
State of Michigan from making a contribution to the Iron-Dickinson com-
munity program, provided that the total program was qualified for approval
by the State Department of Mental Health.

At to Question IIA, the Iron-Dickinson County Mental Health Board is
authorized by Section 12 to implement working agreements with other social
service agencies both public and private, and by Section 6 to make grants
for expenditures for mental health services whether provided by operation
of a local facility or through contract with other public or private agencies.
But the grant may only be made to assist cities, counties or combinations of
counties, as designated in Section 1, in the establishment and operation of
local mental health programs to provide the services referred to in the Act.
The Iron-Dickinson County Mental Health Board, therefore, must remain
responsible for the administration of the program, though services are pur-
chased in whole or in part from a private corporation.

Article IX, Section 18 of the Michigan Constitution of 1963 provides in
part:

“The credit of the state shall not be granted to, nor in aid of any
person, association or corporation, public or private, except as author-
ized in this constitution.”

The same provision was found in substance in Article X, Sec. 12 of the
Michigan Constitution of 1908. Claim was made in Hays v. City of Kala-
mazoo, 316 Mich. 443 (1947) that public moneys paid to a private cor-
poration for certain services violated Sec. 12 of Article X of the 1908 Con-
stitution. Reliance was placed on Detroit Museum of Art v. Engel, 187
Mich. 432 (1915). The Michigan Supreme Court held that public moneys
could be used to pay for services rendered to a city in the performance
of its governmental functions without violation of Article X, Sec. 12 of the
Michigan Constitution of 1908.

The purchase of mental health services by a community mental health
board through contract with other public or private agencies, as authorized
by Sec. 6 of Act 54, P.A. 1963, supra, does not involve the use of the
credit of the state. See Sommers v. City of Flint, 355 Mich. 655 (1959).

The pledge of the credit of the state is not involved if the Iron-Dickinson
County Mental Health Board expends public money to purchase services
from a public or private agency under the act. However, the Iron-Dickinson
County Mental Health Board must remain responsible for and in control
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of the mental health program authorized by the act and cannot surrender
the grant to another public or private agency and allow it to operate the
program without violating Article IX, Section 18 of the Michigan Consti-
tution of 1963. Detroit Museum of Art v. Engel, supra,

With respect to Question ITA, it makes no difference where the private
corporation is incorporated.

As to the purchase of service from a profit corporation, it does not appear
that Act 54 contemplates the purchase of any service from such a corpora-
tion no matter where incorporated for the reason that a corporation incor-
porated for profit is not a “social service agency” -such as is contemplated
by Section 12(c).

Question IIB. Section 1(f) of Act 54 provides for the making of grants
by the State to purchase services including inpatient diagnostic and treat-
ment s¢rvices, and Section 12, contemplates that each community mental
health board will implement working agreements with other social service
agencies both public and private.

It is conceivable that inpatient psychiatric services may be purchased
from a local legally incorporated Michigan or Wisconsin hospital. The
particular pattern of such agreements should be considered on a case-by-
case¢ basis with care being taken to insure that the local community mental
health board does not abrogate its responsibility for the operation of the
program.

FRANK 1. KELLEY,
Attorney General,

LSO G20./

CONSTITUTIONAL LAW: Separation of Powers.
PUBLIC OFFICES AND OFFICERS: Incompatibility — Justice of the
peace and member of board of education.

The offices of justice of peace and member of the board of education of a
local school district being in different branches of the government, dual
holding of the two offices is prohibited by Section 2 of Article III of the
constitution. Common law incompatibility also exists between the two
offices by reason of the jurisdiction vested in the justice of peace over
certain civil actions against a school district.

No. 4467 September 20, 1965,

Honorable Gerald R. Dunn
State Senator

State Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion as to whether an individual may serve
simultaneously as justice of peace and member of the board of education




