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Therefore, it is the opinion of the Afttorney General that school districts
except as provided in Sec. 4(a) which operate kindergarten through twelve
grades are subject to reorganization under Act 289, P.A. 1964.

FRANK J. KELLEY,

65/’ OOL/ . Z Artorney General.

WORKMEN'S COMPENSATION: Employees required to be covered.

A private non-agricultural employer whose only employee is a person hired
for one day a week is not subject to the provisions of the Workmen’'s Com-
pensation Act even though the employee works 4 other days a week for
other employers for a period of 13 weeks or longer during the preceding
52 weeks.

No. 4473 QOctober 4, 1963.

Honorable Sander M. Levin
State Senator

Honorable James Bradley
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have asked whether Section 2a of Part 1 of the Workmen’s Compen-
sation Act, Act 10, Public Acts of 1912, First Extra Session, as amended
by Act 44, Public Acts of 1965, effective September 1, 19651 requires in-
surance by an employer who hires a single employee for one day a week
if that person works 4 other days a week for other employers for a period
of 13 weeks or longer during the preceding 52 weeks.

Sec. 2a (1) (b) of Part 1 provides:

“(1) This act shall apply to: * * *

“(b) All private employers, other than agricultural employers,
who regularly employ less than 3 employees if at least one of them has
been regularly emploved for 35 or more hours per week for a period
of 13 weeks or longer during the preceding 52 weeks.”

From a reading of Section 2a of the act, a private non-agricultural em-
ployer who employs only one employee is subject to the provisions of the
Workmen’s Compensation Act only if that employee is regularly employed
for 35 or more hours per week for a period of 13 weeks or longer during
the preceding 52 weeks.

Your letter of inquiry indicated that it has been suggested by others
than yourselves that this section should be read with Sec. 1, Fourth, (d)
of Part 4 of the Workmen’s Compensation Act to require insurance if

employment by a number of employers totaled at least 35 hours. That
section provides:

1 M.S.A, Cur. Mat, § 17.142(1).
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“Sec. 1. Every employer subject to the provisions of this act shall
adopt, subject to the approval of the workmen’s compensation com-
mission, 1 of the following methods for the payment of ‘compensation
under this act.

“Fourth, * * #

“Every insurance company or organization mentioned in this sec-
tion issuing an insurance policy to cover any employer not permitted
to carry his own risk under subdivision ‘first’ of this section, shall in
one and the same insurance policy, insure, cover and protect all the
businesses, employees, enterprises and activities of such employer, and
each and every policy of insurance covering workmen's compensation
in this state shall contain the following provisions:

“ ‘Notwithstanding any language elsewhere contained in this contract
or policy of insurance, the insurance company or organization issning
this policy hereby contracts and agrees with the insured employer: * * *

“‘Scope of contract. (d) That this insurance contract or policy
shall for all purposes be held and deemed to cover all the businesses
the said employer is engaged in at the time of the issuance of this
contract or policy and all other businesses, if any, said employer may
engage in during the life thereof, and all employees the said employer
may employ in any of his businesses during the period covered by this
policy;’ "2

The foregoing section refers only to the method of payment of workmen'’s
compensation by those employers who are subject to the provisions of the
Workmen’s Compensation Act,

Sec. 11 of Part 2 of Act 44, P.A. 1965, being M.S.A. Cur. Mat. § 17.161,
which provides:

“* * * When the department finds that the employee was employed
specifically and not temporarily on a part-time basis, the average weekly
wage shall be determined by multiplying the hourly rate or earning by
the average number of hours worked in the part-time employment.
When it is found that the employee has worked an average of 25
hours or more per week in all of his current employments, he shall
not be cousidered a part-time employee, * * *»

refers to computation of average weekly wage of the employees of em-
ployers subject to the provisions of the Workmen’s Compensation Act.
Therefore, your question is answered “no.”

FRANK JI. KELLEY,
Attorney General.

2CL.S. 1961 § 414.1; M.S.A. 1960 Rev. Vol, § 17.195.




