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Thus, the superintendent of schools member of State Tenure Commis-
sion is probably included within the term “teacher” as set forth in Article
I, Sec. 1, and the legislature made a proper distinction from the term
“teacher” by uvsing the words “classroom instructor” in Article VII, Sec.
1 of the Tenure of Teachers Act to insure that there are two classroom in-
structor members of the commission.

Webster’s Third New International Dictionary defines the word “class-
room” as “a place for conducting formal instruction of students by a teach-
er in a school.” This same dictionary defines the word “instructor” as
“one who instructs: Teacher.”

It must follow that Article VII, Sec. 1 of the Tenure of Teachers Act,
as amended by Act 242, P.A. 1963, requires that two of the five members
of the State Tenure Commission must be teachers who provide formal in-
struction of students in a school.

A person who serves as a full time counselor to students but does not
perform any direct classroom instruction in any subject area cannot serve
as a classroom instructor member of the State Tenure Commission.

Therefore, it is the opinion of the Attorney General that the term “class-
room instructor” found in Article VII, Sec., 1 of Act 4, P.A. 1937, Extra
Session as amended by Act 242, P.A. 1963 includes teachers who provide
formal instruction of students in a school but not a person who devotes
his full time as counselor to students,
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You have requested my opinion on a question which can be stated as

follows: o |

Where a statute provides that school board members shall receive

no compensation unless authorized by the electors of the district, and

the same section prohibits an increase of salary after election, may

those board members already in office at the time a salary is first

authorized begin to receive the salary prior to the expiration of their
current term?
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Act 269 of 1955, as amended (C.L.S. 1961 § 340.1 et seq.; M.S.A, 1959
Rev. Vol. § 15.3001 et seq.) is known as the School Code of 1955. Section
112 of the School Code, concerning the board of a third class school dis-
trict, provides in pertinent part that:

“No member of such board or officer thereof, except the secre-
tary and treasurer, shall receive any compensation for any service
rendered the district, unless authorized by the -qualified electors of
the district: Provided, That the salary of any member of the board
shall not be increased nor shall the salary of any member be decreased
after his election or appointment.”

You inform me that board members in certain school districts have been
serving without salary and that the voters have now authorized a salary
by a proper election pursuant to the above statutory section. The fact
that the terms of some board members elected previous to the time a sal-
ary is first authorized extend beyond the time when the salary goes into
effect has led to your submission of the above stated question.

The Michigan Constitution of 1906, Article XVI, Section 3, contained
a prohibition similar to that of Section 112 of the School Code which
specified in part that:

“Salaries of public officers, except circuit judges, shall not be in-
creased, nor shall the salary of any public officer be decreased, after
election or appointment.”

The Michigan Supreme Court bad an opportunity to rule on a factual
situation similar to the ope you present in the light of this constitutional
provision.

In Barrus v. Engel, 186 Mich. 540, an amendment to the charter of the
City of Detroit on April 7, 1913, established a civil service commission.
The charter amendment expressly provided that the commissioners would
not receive any salary or compensation. The commissioner involved was
appointed on June 6, 1913, for two years. On November 3, 1914, the
electors amended the charter to provide that each commissioner could re-
ceive a salary of not to exceed $3000 as determined by the City Council
and the Council set a $2000 salary for each commissioner. Both the above
constitutional provision and the Home Rule Act prohibited a change in
salary after commencement of the term of office,

When the commissioner brought an action to compel payment of the
salary, a writ of mandamus was denied, The constitutional and statutory
prohibition of an increase in salary prevented the commissioner from re-
ceiving a salary during his current term where the charter under which he
was appointed had prohibited the payment of a salary. It was held that
payment of a salary for the first time when previously prohibited was
equivalent to an increase and violated the policy behind the constitutional
and statutory prohibitions. The Court explained its decision in these terms:

“Restrictive provisions of this class are universally recognized as
in the interest of good government and founded on sound reasons
of public policy. They are adopted for the two-fold purpose of pro-

tecting the public by restraining those in office from taking advantage
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of their positions and official influence to unduly secure added com-
pensation not contemplated and to which they were not entitled when
they were selected for an accepted office, and also to secure each in-
dividual officer in enjoyment of the emoluments provided and right-
fully to be expected when he accepted his office, by protecting him
from any unfriendly power which might, for any reason, otherwise
reduce or abolish them. While the person accepting an office with-
out salary or other emoluments attached, and in creating which it
was expressly declared there should be none, could need no protec-
tion in that particular, it is evident that the paramount public inter-
ests are as much exposed to the contingency which the prohibition is
intended to guard against as though he commanded a salary. This rea-
son for the prohibition seems to apply with equal, if not greater, force
to one holding a nonsalaried office.” (pp. 545-546)

Tn my opinion, the Court’s reasoning is equally applicable to the situa-
tion you have presented where the statute prohibits an increase in salary
after election. It is conceivable that a board member’s position could be
used to influence the authorization of a salary. Public policy requires that
such a possibility be discouraged.

That the prohibition of such a constitutional provision or statute is
applicable to providing a salary where there was none before and a salary
was initially prohibited is supported by cases from other jurisdictions as
well. Cases are collected in an annotation entitled: “Constitutional provi-
sion against increase in compensation of public officer during term of office
as applicable to statute providing for first time for compensation for of-
fice.” 144 AL.R. 685 and Supplements.

To be distinguished is the situation where a salary is required by statute
but through oversight is not provided for specifically before the term be-
gins. In that case, nothing prevents a salary from becoming immediately
effective, (Opinion of the Attorney General No. 0-78, dated February 3,
1943, O.A.G. 1943-44, p. 269; 144 AL.R. 685 at p. 6389).

Your question is, therefore, answered in the negative. Those board mem-
bers whose terms extend beyond the time the salary was first authorized
are ineligible to receive the salary during their current term.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,




