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TENURE COMMISSION: Membership of.

A person who serves as a full time counselor to students in a school but
does not perform any direct classroom instruction in any subject area is not
a “classroom instructor” under the Tenure of Teachers Act and cannot serve
as one of the two classroom instructor members of the State Tenure Com-
mission.

No. 4399 October 12, 1965.

The Honorable Joseph M. Snyder
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following question.:
May a full time counselor who does not perform any direct class-
room instruction in any subject area serve as one of the two classroom
instructor members of the State Tenure Commission?

Act 4, P.A. 1937, Exira Session, as amended, being C.L. 1948 §§ 38.71
et seq.; M.S.A. 1959 Rev. Vol, §§ 15.1971 et seq., is known as the Tenure
of Teachers Act. Article VII, Sec. 1 of the Tenure of Teachers Act, as
Jast amended by Act 242, P.A, 1963, being M.S.A. Cur. Mat. § 15.2031,
provides:

«There is hereby created a state tenure commission of 5 members:
2 of whom shall be classroom instructors, 1 a member of a board of
education of a graded or city school district, 1 a person not a mem-
ber of a board of education or a teacher, and 1 a superintendent of
schools. The superintendent of public instruction shall be ex officio
secretary of the commission, and the attorney gemeral shall assign to
the commission an assistant who shall be legal advisor to the com-
mission.”

‘Two of five members of the State Tenure Commission are required to
be “classroom instructors.” One member is required to be a superintend-
ent of schools.

In Article I, Sec. 1 of the act the legislature has defined the term
“teacher” as used in the act to include all certificated persons employed
by any board of education or controlling board of any public educational
institution. The term “certificated” as used in Sec. 1 shall be as defined
by the state board of education in accordance with Article I, Sec. 2 of
the act.

Sec. 573 of Act 269, P.A. 1955, as amended, being CL.S. 1961 § 340.573;
M.S.A. 1959 Rev, Vol. § 15.3573, sets forth the minimum qualifications for
persons to be employed as superintendent of schools of a school district.
These include the requirement that he shall possess at least a Bachelor
degree from a college acceptable to the state board of education, and be
the possessor of or be eligible for a teacher’s certificate or have educa-
tional qualifications equivalent thereto in accordance with standards de-

termined by the state board of education.
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Thus, the superintendent of schools member of State Tenure Commis-
sion is probably included within the term “teacher” as set forth in Article
I, Sec. 1, and the legislature made a proper distinction from the term
“teacher” by uvsing the words “classroom instructor” in Article VII, Sec.
1 of the Tenure of Teachers Act to insure that there are two classroom in-
structor members of the commission.

Webster’s Third New International Dictionary defines the word “class-
room” as “a place for conducting formal instruction of students by a teach-
er in a school.” This same dictionary defines the word “instructor” as
“one who instructs: Teacher.”

It must follow that Article VII, Sec. 1 of the Tenure of Teachers Act,
as amended by Act 242, P.A. 1963, requires that two of the five members
of the State Tenure Commission must be teachers who provide formal in-
struction of students in a school.

A person who serves as a full time counselor to students but does not
perform any direct classroom instruction in any subject area cannot serve
as a classroom instructor member of the State Tenure Commission.

Therefore, it is the opinion of the Attorney General that the term “class-
room instructor” found in Article VII, Sec., 1 of Act 4, P.A. 1937, Extra
Session as amended by Act 242, P.A. 1963 includes teachers who provide
formal instruction of students in a school but not a person who devotes
his full time as counselor to students,
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SCHOOLS: Districts — Board.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

Effect on board members already in office of salary voted for first time.
Board members of a third class school district, already in office when a

salary is first authorized by the electors, may not receive such salary prior
to the expiration of their cwrent term.

No. 4459 October 12, 1965.

The Honorable Joseph N. Snyder
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on a question which can be stated as

follows: o |

Where a statute provides that school board members shall receive

no compensation unless authorized by the electors of the district, and

the same section prohibits an increase of salary after election, may

those board members already in office at the time a salary is first

authorized begin to receive the salary prior to the expiration of their
current term?




