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SCHOOLS: Districts — Reorganization,

Change of fourth class district to third class district subsequent to date
of plan for reorganization of school districts does not remove such district
from plan of reorganization requiring its joinder with other districts, in-
cluding a third class district, submitied to the State committee hefore the

date of change, nor deprive the residents thereof of voting on reorgani-
zation.

No. 4527 July 15, 1966.

Hon. Francis W. Beedon
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

Act 289, P.A, 1964, being M.S.A. 1965 Cum. Supp. § 15.2299(1), et
seq., provides for the reorganization of school districts. By recent letter
you inform me that pursuant to this act the Muskegon intermediate
district committee submitted a reorganization plan to the State committee
which was received on December 30, 1965. (The State committee ap-
proved the plan on February 10, 1966).

I am informed that the submitted plan calls for the joinder of all but
one local district of the intermediate district into ome school district. One
third class district was involved in the plan as submitted to the State
committee. One of the fourth class districts involved, however, voted to
become a third class district on February 15, 1966. This was accomplished
pursuant to section 102 of the School Code of 1955, as amended (M.S.A.
1965 Cum. Supp. § 15.3102).

This has led you to ask the following question:

“Does this act by the Reeths-Puffer School -District remove that
district from the proposed plan of reorganization and from the privi-
lege of residents of that district voting on the question of reorganiza-
tion?”

Your question undoubtedly has reference to section 4(a) of the act
which provides that the State committee shall:

“Within 12 months after the effective date of this act, develop
policies, principles and procedures for a statewide school district re-
organization program planned so that all areas may become part of
a school district operating or designed to operate at least 12 grades.
In no case can an intermediate district committee plan be submitted
under this act which would require the merger of 2 or more school
districis of the third class or higher. There shall be created no less
than 500 school districts operating 12 prades.” (emphasis supplied).

Applicable Principles

In construing a statute, legislative intention must be ascertained giving
consideration and effect to the enactment as a whole. (People v. Babcock,
343 Mich. 671 (1955); School District No. 9, Pittsfield Township, Wash-
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tenaw County v. Washtenaw County Board of Supervisors, 341 Mich. 388
(1954) ). This must be accomplished in light of the statute’s purpose.

(Mason County Civic Research Council v. Mason County, 343 Mich. 313
(1955) ).

Additionally, statutes will not be regarded as conflicting when by any
reasonable construction they can be reconciled, (People v. Buckley, 302
Mich, 12 (1942) ). A school district reorganization statute should be in-
terpreted-liberally. (Rural Independent School District of Osprey v. County
Board of Education of Monroe County, 253 Iowa 2635, 111 N.W. 2d 691
(1961) ) since its purpose is better education through efficiency and
economy. (Wapello County Board of Education v, Jefferson County Board
of Education, 253 Towa 1072, 115 N.W. 2d 212 (1962) ).

It is obvious that changes in the status or boundaries of districts after an
intermediate district committee plan is submitted to the State committee
could completely distupt the reorgamization procedure. Additional plan-
ning compelling months of delay might be required.

To prevent such an event from frustrating the purpose of the Reorganiza-
tion Act, the act provides in section 7 that:

¥. . . No property transfers shall be made after the approval of
the mtermedlate district plan by the state committee until after the
elections provided for in this section have been held . . .”

Section 9 requires that:

“. . . the superintendent of public instruction, when requested to
approve a consolidation, annexation or division of a district, shall
give careful consideration to the progress of the implementation of the
requirements of this act.”

Such provisions are within the authority of the legislature because the
State has plenary power to create, alter, reorganize or dissolve school
districts despite contrary desires of existing districts or their inhabitants.
(Attorney General, ex rel. Kies v. Lowrey, 131 Mich. 639 (1902), aff’'d
at 199 U.S. 233, 50 L. ed. 167, 26 S. Ct. 27 (1905); School District of the
City of Lansing v. State Board of Education, 367 Mich. 591 (1962); Im-
lay Township Primary School District No. 5 v, State Board of Education,
359 Mich. 478 (1960) ).

On the other hand, the action of the voters of Reeths-Puffer School
District was not expressly prohibited and cannot be disregarded. They have
expressed their collective desire to be a third class district and that district
now has that status. Thus a statutory construction is required in the in-
stant situation which gives effect to both their action and the action of the
intermediate district committee under the Reorganization Act.

Statutory Construction

- It is noted that the prohibition of section 4a of the Reorganization
Act, supra, that prohibits submission of a plan which would requi{e merger
of two or more school districts of the third class or higher, applies to the
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submission of an intermediate district committee plan. The first sentence
of section 5 clearly indicates that the intermediate district committee is
the committee for reorganization in each intermediate district. Section 6
provides for a State committee plan in certain instances but the prohibition
does not mention or extend to State plans. If so, the prohibition would
have stated all plans and would have undoubtedly been contained in section
7. It is therefore appatent that the prohibition applies only to plans sub-
mitted to the State committee and is not a general prohibition on every plan.

The word “submitted” is used in section 6 in connection with inter-
mediate district committee plans with regard to both submission to the
State committee and submission to the electors. The word “submit” in the
prohibition of section 4, however, is located in a section providing for the
duties of the State committee among which is the review of the inter-
mediate district plans. It must, therefore, be concluded that the word
“submit” in the prohibition means submission to the State committee and
that the prohibition applies to that event and must be observed at that
time.1

In the sitbation you present, when the Muskegon intermediate district
committee plan was submitted to the State committee, it did not require
the merger of two or more school districts of the third class or higher, It
therefore satisfied the act and did not violate the prohibition. The prohibi-
tion extends no further. One of the districts changing to a third class
district after date of submission to the State commitiee, thus requiring the
merger of two districts of the third class if the plan is approved by the
electors, does not remove that district from the proposed plan of reorganiza-
tion nor does it deprive the residents thereof of the opportunity of voting
on the question of reorganization.

Jurisdiction to approve the plan vested in the State committee by the
submission of a proper plan not in violation of the prohibition. Change in
status of the district after time of submission to the State committee is
immaterial. This is not unlike the circumstances in Garden City School
District v. Labor Mediation Board, 358 Mich. 258 (1959), where jurisdic-
tion vested in a board through filing of a petition with the requisite number
of signatures. Subsequent withdrawal of signatures (absent statutory
authority) was ineffective to divest the board of authority to act,.

This construction gives full effect to both statutes (section 102 of the
School Code and the Reorganization Act)., The Reeths-Puffer School
‘District is now a third class district and remains such until a plan of re-
organization is approved by the electors, The proposed plan submitted to
and approved by the State committee can be submitted to the electors in
ity present form and the laudable purposes of reorganization are not
frustrated.

1Even if the prohibition continued after submission of the plan and approval
by the State committee, it would not necessarily follow that the Reeths-Puffer
District would have to be excluded. The other third class district could be the
one ¢liminated from the plan.
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The answer to your question is therefore ‘No.’ It is my opinion that the
Reeths-Puffer School District is not removed from the proposed plan and
the residents of that district will not be denied the privilege of voting on the
question of reorganization.

FRANK J. KELLEY,

. é é O 7 Z )_...: Z z-elttorney General,

COUNTY: Board of supervisors — maximum compensation for committeee
meetings.

Members other than the chairman of the board of supervisors of a county
having a population of 390,000 or less are limited to a total of 60 com-
pensable days of authorized committee work on days upon which the
board of supervisors is not in session during a calendar year.

No, 4541 July 25, 1966.

Mr. John T. Hammond
Prosecuting Attorney
Berrien County

816 Ship Street

St. Joseph, Michigan 49085

You have requested upon behalf of the chairman of the board of super-
visors of Berrien County my opinion as to the limitations upon the num-
ber of days for which members of the board may be paid per diem com-
pensation for attending committee meetings on days upon which the
board is not in session.

Provision for payment of per diem compensation to members of the
board of supervisors is made by Section 30 of Act 156, P.A. 1831, as
last amended by Act 366, P.A. 1965; M.S.A. 1965 Cum. Supp. § 5.353:

“Sec. 30. (1) Every member of such board of supervisors shall
be allowed compensation and mileage as follows:

“(a) The existing rate of compensation per day when this section,
as amended, becomes effective shall remain as the rate of compensa-
tion until a new rate of compensation shall be established by resolu-
tion adopted by the affirmative vote of 2/3 of the members of the
board. In counties now or hereafter having a population of not more
than 40,000, members of the board shall not receive compensation
for attending meetings of the board, either regular or special, for
more than 31 days in any calendar year; in counties now or hereafter
having more than 40,000 population and not more than 240,000 pop-
ulation, members of the board shall not receive compensation for attend-
ing meetings of the board, either regular or special, for more than
51 days in any calendar year; and in counties now or hereafter having
a population of more than 240,000, members of the board shall_ not
receive compensation for attending mectings of the board, either
regular or special, for more than 61 days in any calendar year.




