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PUBLIC OFFICES AND OFFICERS: Compatibility of offices of coroner
and township trustee.

No conflict of interest exists between the offices of coroner and township
trustee which would render the same incompatible. ‘

No., 4548 September 27, 1966.

Honorable Stanley M. Powell
State Representative

R.F.D. No. 1, Box 238

Ionia, Michigan 48846

You have requested my opinion as to the compatibility of the offices of
coroner and township trustee.

The trustee is an elective township officer whose sole statutory function
is to serve as one of the members of the township board.!

The coroner is an elective county officer.? His principal duty relates
to the investigation of the cause of death of persons who die without
medical attention or as a result of viclence® and the holding of inquests
thereon.t Provision is also made for the coromer, under certain circum-
stances, to be designated and to act as the sheriff or under-sheriff of the

county.?

There is no express statutory prohibition in either the constitution or the
statutes of this state against the simultancous holding of the two offices.
The common law rule as to incompatibility of offices is stated:®

“At common law the holding of one office does not of itself dis-
qualify the incumbent from holding another office at the same time,
provided there is no inconsistency in the functions of the two offices
in question. A public officer is, however, prohibited from holding
two incompatible offices at the same time, the rule being founded
on principles of public policy; and, even though specific constitutional
and statutory provisions furnish no bar to the holding of particular
offices or positions at the same time, the common law must be
considered in determining whether there is any incompatibility therein
unless the legislature has, by clear and unequivocal language, mani-
fested its intention to abrogate the common-law principle to the
extent of permitting one to hold incompatible offices. * * * The
question of incompatibility of necessity depends on the circumstances
of the individual case. Although there is authority holding that offices
are incompatible when it is physically impossible that they may be

1CL.S. 1961 § 41.70; M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5.62.

2 Sec. 86, Chapter 14, Rev, Statutes of 1846, C.L. 1948 § 52.86; M.S.A, 1961
Rev. Vol. § 5.951.

3CL. 1948 § 326.8; M.S.A. 1956 Rev. Vol. § 14.228; C.L. 1948 § 773.19;
M.S.A. 1954 Rev. Vol. § 28.1187; 0.A.G. 1945-46, No. 0-3061, p. 188,

1 CI. 1948 § 773.12; M.S.A. 1954 Rev. Vol. § 28.1180.

5CL. 1948 § 52.87; M.S.A. 1961 Rev, Vol. § 5.952.

647 C.J.8., Officers, § 23, pp. 133-36.
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performed properly by the same person, the general rule is that the
inconsistency, which at common law makes offices incompatible,
does not consist in the physical impossibility to discharge the duties
of both offices, but lies rather in a conflict of interest, as where
one is subordinate to the other and subject in some degree to the
supervisory power of its incumbent, or where the incumbent of one
of the offices has the power of appointment as to the other office,
or the power to remove the incumbent of the other, or to audit the
accounts of the other, the question being whether the occupancy of
both offices by the same person is detrimental to the public interest
or whether the performance of the duties of one interferes with the
performance of those of the other. Thus, in determining incompati-
bility, the permanency of the position, the power granted, and the
functions actually performed should be considered. * * *.*

As above noted, the trustee is a township officer while the coroner is a
county officer. Neither has any degree of supervisory power or control
over the other, Nor, do any of the powers or duties of the two offices
relate to the functions, responsibilities, or duties of the other which would
cause a conflict of interest between the two. It follows that the two offices
are not incompatible. Accordingly, the same may be held simultaneously
by the same individual.

66l 003 . |

HOME RULE CITIES — INCORPORATION — TOWNSHIPS

Necessary expenses of a charter commission drafting a charter for a new
home rule city being incorporated out of all of a township are to be paid
by the first legislative body of the newly incorporated city and the town-
ship has no authority to pay such expenses.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

No. 4547 October 3, 1966.

Honorable Bruce L. Monks
State Representative

23620 Southland Court

Mt. Clemens, Michigan 48043

You state that the charter commission of the City of Sterling Heights
has asked for a formal epinion concerning Section 17! of Act 279 of the
Public Acts of 1909, as amended, usually referred to as the Home Rule
Act, with reference to the payment of necessary expenses incurred while
drafting a city charter for a home rule city being incorporated out of all
a township.

One of my predecessors rendered an opinion on July 18, 19562 concern-

LCLS 1961 § 117.17; MSA 1965 Cum Supp § 5.2096.
2 Biennial Report of the Attorney General, Michigan, 1955-1956, Vol. II, p 410,
No. 2632,




