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Therefore, it is my opinion, in answer to your question, that the pro-
visions of Earolled Senate Bill 115 enacted into law will be effective for
the entire fiscal year 1966-1967 if Enrolled Senate Bill 115 takes effect
on or before March 15, 1967. If Enrolled Senate Bill 115 takes effect
after March 15, 1967, none of its provisions will be effective for the
fiscal year 1966-1967.

FRANK J. KELLEY,

é éoq 2 7 , (_{ Attorney General.

PLATS: Requirements of plat act — authority of county plat board.

A county plat board which does not regularly employ a county plat engi-
neer and which has not also been vested by the county board of super-
visors with authority to determine whether the lands are suitable for
platting purposes may only exact compliance with other statutory require-
mens as a condition to approval of the plat. While township boards and
legislative bodies of cities and villages are vested with unconditional
authority to determine whether the lands included within a plat are
suitable for platting purposes, a county plat board is not authorized to
adopt a rule requiring as a condition to the approval of a proposed plat
that the proprietor either: (1) Fill the property to a suitable level above
the water table; or (2) File a performance bond with the board conditioned
upon the making of such fill upon the lots in said plat before the sale of
the respective lots to a third person.

No. - 4457 September 27, 1966.

Mr, John B. Daugherty
Prosecuting Attorney
County of Benzie
Heinze Building
Beulah, Michigan

You have requested my opinion regarding the authority of the Benzie
County plat board to require the taking of certain action by the proprietor
as a condition to the approval of a proposed plat. Your request states:

“In certain instances, property located in Benzie County and other-
wise suitable for platting has a water table so close to the surface
of the ground that installation of septic tanks and dry wells on the
property could constitute a health hazard. To remedy this situation,
it has been proposed that the County Plat Board adopt a rule requiring
as a condition to the approval of proposed plats that the proprietors
either 1) fill the property to a suitable level above the water table
prior to platting or, 2) file a performance bond with the County Plat
Board that suitable fill will be placed upon the platted lot before sale
of same to any third person. Because this proposal would require
that the proprietor expend money for the improvement of private
property, I question the authority of the Board to impose these
conditions. '
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“There appears to be no specific answer in either the Plat Act or
in any of the cases or opinions of the Attorney General construing
the Act. While Section 19 of the Act requires that the governing
body determine whether the lands are suitable for platting purposes,
and permits certain action to be taken with regards to providing for
ptivate toads, neither Section 19, 19A, 20, 23, 24 nor any other
section of the Act empower the Board to require the proprietor to
upgrade his private property in the manner described, or to require
bond for performance of the same, as a condition to appoval of a
proposed plat.

Act 172, P.A, 1929,' the plat act of 1929, provides in Sections 282
and 29:3

“Sec. 28. Whenever any plat is submitted to the county plat
board it shall carefully examine the same to determine whether or
not the caption of the plat conflicts in any way with the title or
caption of any other plat previously recorded in the office of the
register of deeds, and also for the purpose of ascertaining whether
or not the streets and alleys in such plat conform, in their opinion,
to the streets and alleys of any adjoining plat or plat in the immediate
vicinity, if in their opinion the streets of plats in immediate vicinity
are properly located, and are so named that no name previously in
use in the same municipality shall be made use of, except in continuing
a street or alley, and as to whether the highways and streets on the
plat conform in location and width to plans for state trunk lines
and federal aid roads on file in said office.

“Sec. 29. If, upon examination of a plat, a majority of the county

. plat Board shall find that the title or caption does not conflict with
that of any other plat, not vacated, recorded in such county, and
the streets and alleys do conform to those of any adjoining plat
or a plat in the immediate vicinity therectofore recorded of streets
properly located, and that streets and alleys conform to plans on file
in the office of the register of deeds for state trunk line and federal
aid roads, and to county plan, if any, and are so named that no
name previously in use in the same municipality shall be made use
of except in continuing a street or alley, and that the plat conforms
to requirements of this act and conforms to rules thai the board may
have adopted under the provisions of this act relative to plats, the
board shall endorse its approval thereon by the signatures of a
majority thereof but, if otherwise, shall reject said plat within 20
days. If a plat is rejected for mot being in conformity with the
requirements of this act, the county plat board shall give written
notice of such rejection and its reasons therefor to the proprietor
within said 20-day period: Provided further, In counties where
the county plat board regularly employs a county plat engineer, that

1CIL. 1948 and CL.S. 1961 § 560.1, et seq.; M.S.A. 1953 Rev. Vol. and
M.S.A. 1965 Cum. Supp. § 26.431, et seq.

2CL. 1948 § 560.28; MS.A. 1953 Rev. Vol. § 26.458.
3 CLS. 1961 § 560.29; M.S.A. 1965 Cum. Supp. § 26.459.
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the board of supervisors may authorize, by resolution, the county
plat board to determine as to whether the lands are suitable for
platting purposes, with the right to reject any plat in which the land
does not conform to the requirements adopted by the county plat
board relative thereto.”

It will be noted that the authority of the county plat board to determine
whether the lands are suitable for platting and to reject any plat in which
the land does not conform to the requirements adopted by the board
relative thereto is contingent as specified in the proviso in Section 29
upon the regular employment of a county plat engineer by the board
and the adoption of an authorizing resolution by the county board of
supervisors. In answer to my specific inquiry you have advised this office
that the county plat board does not employ a county enginecer. However,
the board of county supervisors on November 8, 1965, adopted resolution:

“x * ¥ that the clerk be authorized to request the Plat Board to
set up specifications for determining the suitability of land for platting.
Motion carried.”

The statutory requirement imposing the two conditions is in the conjunctive.
Fulfillment of boih conditions is a prerequisite to the vesting of such
authority in the plat board. I am, therefore, in accord with your conclu-
sion that inasmuch as the board does not employ a plat engineer, such
provision is not effective to authorize the board to determine whether
lands are suitable for platting and the rejecting of a plat in which the
land does not conform with the requirements adopted by the board with
relation thereto.

As pointed out by you, township boards and the legislative body of
cities and villages are vested with unconditional authority to determine
whether the lands included within the plat are suitable for platting purposes
and also to reject the plat if it determines that adequate storm drainage
facilities are not available or if the lands are wholly or in part within
the flood plain of a river, stream, creek, or lake.? Those bodies are also
authorized to require the proprietor to make certain improvements on
the property and to post either a cash deposit or surety bond to guarantee
their completion. It is significant that such authority is limited to township
boards and the legislative body of cities and villages rather than county
plat boards. Likewise, the legislative body of any city or village is author-
ized to require by ordinance the installation of improvements not specifi-

cally required by the act.

Section 29 also specifies that the county plat board shall endorse its
approval upon the plat if the board determines inter alia that the plat
“conforms to requirements of this act and conforms to rules that the board
may have adopted under the provisions of this act relative to plats.”

4CLS. 1961 §§ 560.19 and 560.19a; MS.A. 1965 Cum. Supp. §§ 26.449

and 26.449(1).
5CL. 1948 § 560.22; M.S.A. 1953 Rev. vol. § 26.452. 0.A.G. 1959-69,

Vol. 1, No, 3422, p, 143,




REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 371

However, Act 172 neither contains any provision specifically authorizing
the county plat board to adopt rules nor makes other reference to any
such authority, Decisions of the Supreme Court of Michigan® and other
states? conmtain statements to the effect that administrative agencies have
the implied authority to adopt such reasonable rules as may be necessary
for the efficient exercise of the powers granted them. The law of Michigan
is not well settled as to the extent of any such implied authority. However,
it is unnecessary to decide whether such implied authority would extend
to rules other than those prescribing the practice and procedure to be
followed before the county plat board. Adoption of a rule imposing the
requirement such as suggested by your letter as a condition to approval
of the plat would in effect add to the statutory requirements for platting.
The statutes confers no such authority upon the county plat board. The
Michigan Court in Coffman, cited above, quoted with approval at page
589 from the decision of the Supreme Court of California in California
Drive-In Restaurant Association:

*f“Tt is true that an administrative agency may not, under the
guise of its rule-making power, abridge or enlarge its authority or
exceed the powers given to it by the statute, the source of its power.
* * * However, ‘the authority of an administrative board or officer,
* * * to adopt reasonable rules and regulations which are deemed
necessary to the due and efficient exercise of the powers expressly
granted cannot be questioned. This authority is implied from the
power granted.””’”

A county plat board which does not regularly employ a county plat
engineer and has not also been vested by the board of county supervisors
with authority to determine whether lands are suitable for platting purposes
may only exact compliance with the statutory requirements as a condition
to approval of the plat.® It follows that such a county plat board is not
authorized to adopt a rule imposing the suggested requirement as a con-
dition to its approval of proposed plats.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

8 Coffman v. State Board of Examiners in Optometry, (1951) 331 Mich. 582,

589.

7 California Drive-In Restaurant Association, et al,, v. Clark, et al, (1943)
22 Cal. 2d 287, 302-03; 140 P. 2d 657, 665,

8 Leonard-Hillger Land Co. v. Wayne County Board of Auditors, (1918) 203

Mich. 466. See also Ridgemont Development Company v. City of East Detroit,
(1960) 358 Mich. 387,




