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REAL ESTATE BROKERS AND SALESMEN: Trust and custodial ac-
counts.

A real estate broker may not delegate his duty to draw funds from a trustee
or custodial account provided for by Act 306, P.A. 1919, as amended.

No. 4535 March 22, 1968.

Mr. Lenton G. Sculthorp, Director
Department of Licensing and Regulation
Lansing, Michigan

You advise me that the Department of Licensing and Regulation, in
administering Act 306, P.A. 1919, as amended (the Real Estate Brokers
and Salesmen’s Act), which provides that real estate brokers maintain real
estate custodial trust or escrow accounts, requires that the broker in a sole
proprietorship or associate brokers affiliated with a partnership or corpo-
ration, could be the only signatories on the bank record and that they alone
could draw from the frust or custodial fund in the account.

I understand that objections have been made by the industry of this
interpretation because it tends to impair or disrupt the operation of the
real estate business when the broker is absent from the office due to vaca-
tion, illness, etc. ‘

You ask “whether a broker as trustee of a trust or custodial account can
delegate the right to withdraw funds from such an account through a person
not licensed under the provisions of Act 306 of Public Acts of 1919, as
amended, such as a secretary, wife, or other third party including a real
estate salesman, or whether a broker as trustee of the trust or custodial
account is the only person under the law authorized to draw from the
custodial or trust fund account.”

Section 13 of Act 306, P.A. 1919, as amended (C.L.S. 1961 § 451.213;
M.S.A. 1964 Rev. Vol. § 19.803) provides: ‘

“The commission may upon its own motion, and shall upon the
verified complaint in writing of any person, investigate the actions of
any real estate broker or real estate salesman or any person who shall
assume to act in either such capacity within this state and shall have
the power to suspend or revoke any license issued under the provisions
of this act at any time where the licensee in performing or attempting
to perform any of the acts mentioned herein, is deemed to be guilty of:
* % % '

“(j) Failing to deposit in a custodial trust or escrow account all
moneys belonging to others coming into the hands of the licensee in
compliance with the following requirements:

“(1) All deposits or other moneys accepted by every person, co-
partnership, corporation or association holding a real estate broker’s
license under the provisions of this act must be retained by such real
estate broker pending consummation or termination of the transaction
involved, and shall be accounted for in the full amount thereof at the
time of the consummation or termination.
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“(2) Every real estate salesman prompetly on receipt by him of a
deposit or other moneys on any transaction in which he is engaged
on behalf of his broker-employer shall pay over the deposit or other
moneys to the real estate broker.

“(3) Under no circumstances shall a broker permit any advance
payment of funds belonging to others to be deposited in the broker’s
business or personal account or be commingled with any funds he
may have on deposit: belonging to him.

“(4) Every real estate broker shall immediately deposit such moneys,
of whatever kind or nature, belonging to others in a separate custodial
or trust fund account maintained by the real estate broker with some
bank or recognized depository until the transaction involved is con-
summated or terminated, at which time the real estate broker shall
account for the full amount received.

“(5) Every real estate broker shall keep records of all funds de-
posited therein, which records shall indicate clearly the date and from
whom he received the money, the dates deposited, the dates of with-
drawals, and other pertinent information concerning the transaction,
and shall show clearly for whose account the money is deposited and
to whom the money belongs. All such records shall be subject to in-
spection by the commissioner or his deputies and by employees of the
commission.  Such separate custodial or trust account shall designate
the real estate broker as trustee, and such account must provide for
withdrawal of funds without previous notice.” (Emphasis supplied)

It is the general rule that trustees must retain custody of trust funds and
execute the trust themselves and not through the instrumentality of an agent;
or, as'it is sometimes said, they cannot delegate their powers. Anderson
et al. v. Roberts et al., 48 SW. 847 (Mo. 1893).

In the case of Meck v. Behrens et al.,, 252 P. 91 (Wash. 1927), the Court
held that while a trustee may delegate to another a purely ministerial duty,
he may not delegate his discretionary power. See also, Cheever v. Ellis, 134

Mich. 645 (1903).

It is difficult to understand how the withdrawal of funds from the trustee
account provided for in Act 306 would be only ministerial as it would be
within the discretion of the broker to determine in each trapsaction whether
funds should be withdrawn.

Reading Section 13 of the act, it is my opinion that the broker alone is.
trustee of this custodial account and, as such, may not delegate that authority
to anyone else: '

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




