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penalize Mr. May for his past conduct: nevertheless I do not believe that
the situation involving the IBM Corporation as principal tepant in a building
in which Mrs. May has a substantial interest should be permitted to continue
or that Mr. May should be permitted, in the future, directly or indirectly,
to employ the services to any substantial degree ‘of any person or firm
that does considerable business with the University.

FRANK J. KELLEY,

O [O Z é / Attorney General.

ARCHITECTS, PROFESSIONAL ENGINEERS, LAND SURVEYORS:

Stockholders in corporations which perform architectural, engineering or
land surveying services do not have to be registered or licensed in such
professions under Act 240, P.A, 1937, C.L. 1948 § 338.551 et. seq., pro-
vided the corporation is not organized under the professional -service
corporation act, Act 192, P.A. 1962, M.S.A. 1963 Rev. Vol. § 21315 (1)
et seq. Ownership of assets of a partnership performing archjtectural
engineering or land surveying services does not in and of itself constitute
the owner of such assets as a partner and such person would not be
required to be registered or licensed in such profession.

No, 4627 . June 26, 1968

Mr. Lenton G. Sculthorp, Director
Department of Licensing and Regulation
2nd Floor, Lafayette Building

Detroit, Michigan 48226

You have advised me that there are a number of corporations and
partnerships in the State of Michigan offering architectural, professional
engineering and land surveying services to the public, where the shares in
the corporation, or the assets of the partnership, are owned wholly or in
part by nonregistered persons. A so-called “dummy” corporation or partner-
ship is formed with nonregistered persons owning the corporate stock or
the assets of the partnership, but the officers and directors are registered
in this State as architects, professional engineers or land surveyors. There-
fore, you request my opinion to the following question: :

“Could a ‘dummy’ corporation or pattnership be formed in this
state to perform architectural, professional engineering or land survey-
ing services with nonregistered persons owning the corporate stock
of the corporation or the assets of the partnership but the officers and
directors'or partners are registered in the State of Michigan as architects,
professional engineers or land surveyors?”

The pertinent sections of the architects, engineers and surveyors registra-
tion act, Act 420, P.A. 1937, are Sections 1 and 17, being C.L. *48 §§
338.551 and 338.567; M.S.A. 1957 Rev. Vol. §§ 18.84(1) and 18.84(17),
Tespectively. f"Section 1 reads as follows:
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“In order to safeguard life, health and property, any person practicing
or offering to practice the profession of architecture, profession of
engineering or of land surveying, shall hereafter be required to submit
evidence that he is qualified so to practice and shall be registered as
hereinafter provided; and it shall be unlawful for any person to practice
or to offe{ to practice the profession of architecture, the profession
of engineering or of land surveying, in this state, or to use in connection
with his name or otherwise assume, use or advertise any title or
description tending to convey the impression that he is an architect,
a professional engineer, or & land surveyor, unless such person has been
duly registered or exempted under the provisions of this act.”

Section 17 reads as follows:

“An architectural or an engineering or a land surveying firm, or
a co-partnership, or a corporation, or a joint stock association may
engage in the practice of architecture, professional engineering, or
land surveying in this state: Provided, That all partners, officers, and
directors of such organizations shall be registered architects, registered
professional engineers, or registered land surveyors.”

It is to be noted that Section 17 specifically provides that all partners,
officers and directors of such organizations shall be registered architects,
engineers or land surveyors. There is no requirement in Section 17 that
the stockholders of a corporation be registered in the profession. It is to be
noted that stockholders generally do not perform the functions of a
corporation unless they are officers or employees. The following appears -
in 18 Am, Jur, 2d, Corporation, § 13, p. 558.

“A corporation is for most purposes an entity distinct from its
individual members or stockholders, who, as natural persons, are merged
in the corporate identity, and remains unchanged and upaffected in
its identity by changes in its individual membership. By the very
nature of a corporation its property is vested in the corporation itself,
and not in the stockholders. The stockholders, as such, do not have
the power to represent the corporation or act for it in relation to its
ordinary business, nor are they ordinarily personally liable for the
acts and obligations of the corporation.”

Under Section 1 of Act 240, P.A. 1937, Supra, those who practice or
offer to practice the mentioned professions must be qualified. Section 17,
supra, carries out this requirement by requiring all officers and directors
to be registered professionals. The omission of stockholders from the
language of Section 17 would indicate a legislative intent to exclude them
from the requirement of being registered. Sebewaing Industries Inc. v.
Village of Sebewaing, 337 Mich. 530.

In 1962 the Michigan legislature enacted the professional service corpora-
tion act, Act 192, P.A. 1962, being M.S.A. 1963 Rev. Vol. and 1968
Cum. Supp. § 21.315(1) et seq. This act, in Section 2 thereof, includes
architects, professional engineers and land surveyors within its provisions.
It also provides that a professional service corporation is a corporation
which is organized under the act for the sole purpose of rendering pro-
fessional service and has as its shareholders only individuals who them-
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selves. are duly licensed or authorized to render the professional service
offered by the corporation.

Section 4 of the act authorizes an individual or group of individuals
who are licensed to form a professional service corporation. Section 10 of
the act specifically provides that no shareholder of a corporation organized
under the act may sell or transfer his shares except to another individual who
is eligible to be a shareholder.

Section 15 provides for an annual report of the corporation listing the
names and addresses of all shareholders and certifying that all shareholders
are duly licensed’ or otherwise legally authorized in this State to render the
same professional service as the corporation. Any architectural, engineering
or land surveying corporation incorporated under this act must have as
shareholders only those licensed in the profession. However, Section 3
of the professional service corporation act provides that the act shall not
apply to any corporation organized within this State prior to the passage of
this act. If an architectural, engineering or land surveying corporation has
been incorporated under the general corporation act, it may continue to
have as shareholders those who are not licensed in the profession.

With regard to those corporations which have been formed subsequent
to the effective date of the professional service corporation act, March 28,
1963, if such corporations were not incorporated under such act then they
may also continue to have nonlicensed shareholders. There is no require-
ment in the professional service corporation act that all professional service
corporations be incorporated under that act to the exclusion of the general
corporation act, .and therefore architects, engineers and land surveyors
continue to have‘ the privilege of mcorporatmg under the general corpora-
tion act or the professmnal service corporation act.

You have also requested my oplmon as to whether a person who owns
partnership assets has to be licensed in the profession. The statute, Act
240, P.A. 1937, .s'upm, is clear that any individual who is a partner must
be licensed as an architect, engineer or land surveyor. However, the facts
that you have forwarded with the opinion request are not sufficient to
determine whether, in fact, a partnership exists as between the persons
engaged in the profession and the owner of some of the partnership assets.

There are many criteria for determining the existence of a partnership
but, generally, a community of interest in the business, property, and
profits and losses, together with an agreement between the parties, is
necessary in order to find the existence of a partnership. In this regard,
see: Wells v. Babcock (1885), 56 Mich. 276; Johnson v. Fowler (1888},
68 Mich. 1; Dumanoise v. Townsend (1890), 80 Mich. 302; Webb v. Johnson
(1893), 95 Mich. 325; Moore v. DuBard (1947), 318 Mich. 578.

The provisions'of the uniform partnership act (Act 72, P.A. 1917 M.S.A.
1964 Rev. Vol. § 20.1 et seq., C.L.. 1948 § 449.1 et seq.) and the uniform
limited partnershlp act (Act 110, P.A, 1931, M.S.A. 1964 Rev. Vol. § 20.51
et seq., C.L.S. 1961 § 449.201 et seq.) are pertinent in seeking the elements
of a true partnership association.

Section 7 of the uniform partnership act, supra, prowdes in pertinent
part: /
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“In determining whether a partnership exists, these rules shall apply:
“(1) * ok k|

|
“(2) Joint tenancy, tenancy in common, tenancy by the entireties,
joint property, common property, or part ownership does not of itself
establish a partnership, whether such co-owners do or do not share
any profits made by the use of the property;

*(3) The sharing of gross returns does not of itself establish a
partnership, whether or not the persops shating them have a joint

or common right or interest in any property from which the returns
are derived;

“(4) The receipt by a person of a share of the profits of a business
is prima facie evidence that he is a partner in the business, but no
such inference shall be drawn if such profits were received in pay-
nent;

(a) As a debt by installments or otherwise,
(b) As wages of an employee or rent fo a landlord,

(c) As an annuity to a widow or representative of a deceased
partner,

(d) As interest on a loan, though the amount of payment vary
with the profits of the business,

(e) Asthe consideration for the sale of the goodwill of a business

or other property by installments or otherwise.”
(emphasis added)

Similarly under Section 1 of the uniform limited partnership act, supra,
a limited partnership is defined to be:

“A limited partnership is a partnership formed by two [2] or more
persons under the provisions of section twa [2], having as members
one [1] or more general partners and one [1] or more limited partners.

The limited partners as such shall not be bound by the obligations of
the partnership.” ‘

Under Section 10 of the uniform limited partnership act, a limited
partner has the following rights:

“(1) A limited partner shall have the same rights as a general
partner to

(2) Have the partnership books kept at the principal place of
business of the partnership, and at ail times to inspect and
copy any of them,

(b) Have on demand true and full information of all things
affecting the partnership, and a formal account of partner-

ship affairs whenever circumstances render it just and
reasonable, and

(¢) Have dissolution and winding up by decree of court,

“(2) A limited partner shall have the right to receive a share of
the profits or other compensation by way of income, and to the return
of his contribution as provided in sections fifteen [15] and sixteen [16).”
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It is further to be noted that Section 6, Paragraph 2, of the uniform
partnership act, supra, provides that the partnership “shall apply to limited
partnerships except in so far as the statutes relating to such partnerships
are inconsistent” therewith. ' .

In the recent case of Barnes v. Barnes (1959), 355 Mich. 458, the
Michigan Supreme Court discussed the difficulty encountered in determining
whether a partnership existed as follows (p. 461): '

“Much learning, both ancient and modern, has gone into the deter-
mination of whether those who have pooled their properties and
talents in a common endeavor, have thereby constituted themselves
‘partners.’ Various tests have had their days of primacy, only to be
eroded by the scouring action of various unforescen fact situations.
Thus Lord Chief Justice DeGrey’s famous dictum in Grace v. Smith,
2 W BIL 998 (96 Eng. Rep. 587), stressing a sharing of profits as
_conclusive of the relationship lost its eminence upon consideration of
the situation in which profits were shared merely by way of compensa-
tion. Other tests have suffered similar compromise. At the present
time no test is conclusive, though in modern law the fact of the intent
of the parties, gauged by the legal effect of their agreement, bulks
large. Beecher v. Bush, 45 Mich. 188 (40 Am. Rep. 465). See section
7, uniform partnership act, C.L. 1948, § 449.7 (Stat. Ann, § 20.7).

Thus my. answer must be that if a true partnership relationship is estab-
lished, whether an ordinary partnership or a limited partnership, all partners
would have to be licensed as an architect, engineer or land surveyor in order
for the partnership to engage in said professional activity.

In summation, an unlicensed individual may be a shareholder in a
corporation offering architectural, engineering or land surveying services
provided that said corporation is not incorporated under the professional
service corporation act. All partners in partnerships offering such services
must be licensed to practice the profession which-is the subject of the
partnership.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




