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REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL

ELECTIONS: Filing of detailed account and statement of campaign con-
tributions.

CORPORATIONS: Political contributions for elections.
POLITICAL COMMITTEES: Fi]ing of detailed account and statement,

Both candidates for Congress and committees formed to aid such candidates
must file separate detailed account and statement as required by law for
both primary and general elections.

A commitiee formed for the purpose of raising money io be contributed to
a candidate or a campaign committee is required to file detailed account
and statement as required by law,

A committee formed for political education purposes which does not

actively participate in an election campaign is not required to file campaign
account.

A committee formed for political education purposes which, incident to
its primary purpose makes a campaign contribution, is not required to file
a campaign account and statement.

A committee formed to support or oppose propositions submitted in local
elections are political committees within the meaning of the corrupt prac-
tices act, and corporations are prohibited from making contributions to
such committees.

No. 4622 : August 6, 1968,

Honorable James M. Hare
Secretary of State.

The Capitol .

Lansing, Michigan

You have requested an opinion on the following questions:

“1. Does the law require both a candidate for Congress and commit-
tees formed to aid such candidate to file campaign expense statements
for both the primary and general elections?

*2. Does the law require the filing of campaign expenses by commit-
tees formed to raise money, which is in turn distributed to candidates
or to campaign committees of one or more candidates? Committees
of this nature do not engage in the actual campaign process, but rather
provide money to candidates or committees which do.

“3. Does the law require a campaign filing by committeces or organ-
izations formed for political education purposes which raise their
money through voluntary contributions of its members? If such
committees: donate part of the money so raised to candidates or
political committees, is the answer the same? Would it make a differ-
ence if the:contribution is an assessment?

“4, Are committees formed to aid or defeat local or school proposi-
tions, especially relating to millage, included within the meaning of
Paragraph 2 of Section 901 of Chapter XXXIV? If so, are corpora-
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tions forbidden to contribute to such comnmittees under Section 919
of the chapter?”

In answering your questions it would be advantageous to first summarize
the key sections of the Michigan election law, which are now contained in
Chapter XXXIV of the Michigan election law, Act 116, P.A. 1954, as
amended, being C.L.S. 1961 and M.C.L.A. § 168.901 et seq.; M.S.A. 1956
Rev. Vol. and M.S.A. 1968 Cum Supp. § 6.1901 et seq.” Section 901 defines
the terms “candidate”, “political committee” and “public office” as those
terms are used in the chapter. Section 902 limits the nomination and election
expenditures that may be incurred by a candidate or a committee acting
on his behalf. Section 903 requires that every political committee appoint
a treasurer. Section 904 enumerates lawful nomination or election expenses.
Section 905 prohibits persons from giving their own or other persons’ money
for election expenses to anyone other than a candidate or political commit-
tee. Section 906 requires candidates and treasurers of political committees
to file detailed account and statement of receipts, disbursements, and unpaid
debts and obligations after every caucus, convention, primary and general
election. Section 917 prohibits anonymous contributions for nomination
or election expenses. Section 919 prohibits corporate contributions to candi-

dates or political committees, except in the case of corporations formed for
political purposes.

It is also important to note that while there is a so-called federal corrupt
practices act of 1925, Title 2 U.S.C.A. § 241 et seq., which is applicable
to candidates for congress. Section 254 of that act expressly provides that:

“This chapter and section 208 of Title XVIII shall not be construed
to annul the laws of any State relating to the nomination or election of
candidates, unless directly inconsistent with the provisions of this
chapter, and section 208 of Title XVIII, or to exempt any candidate
from complying with any State laws.”

With that as a background, I will answer your questions seriatum.

Section 901 of the corrupt practices act defines “candidate” so as to
include all those seeking public office. That section defines “public office”
to include a national office. Accordingly, a candidate for congress is a

“candidate” within the meaning of Chapter XXXIV of the Michigan election
law.

Section 906 of the act is explicit in requiring that:

“Every candidate and every treasurer of a political committee shall

- after any primary election, caucus or convention, and . . . after
every general election . . . prepare and file . . . a[n] . . . account and
statement . . . setting forth each and every sum of money received or
disbursed by him for nomination or election expenses, . . .” (Emphasis
supplied)

Occasionally the word “and” has been judicially construed to mean “or”.

However, such construction is not favored when a literate reading makes
sense:

“The popular 'use of ‘or’ and ‘and’ is so loose and so frequently inac-
curate that it has infected statutory enactments. While they are not
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treated as interchangeable, and should be followed when their accurate
reading does not render the sense dubious, their strict meaning is more
readily departed from than that of other words, and one read in place
of the other in deference to the meaning of the context. . . Heckathorn
v. Heckathorn, 284 Mich. 677, 681 (1938) (Emphasis supplied)
The purpose’ of the'corrupt: practices act is manifest on its face. That
purpose is stated-in'fn re Woodbury, 160 N.Y.S. 902, 903 (1916); afl’d
220 N.Y. 675, 116 N.E. 1084 (1917).

“. ... The caption of the act, ‘Corrupt Practices,” indicates its purpose.
It was intended to do away with the improper use of money with
reference te elections, by requiring publicity as to receipts and dis-
bursements . . .” ;
Election expenses may be independently incurred by either political
committees or candidates® and the purpose of the act requires .that all
such expenditures be subject to public scrutiny.

The requirement that both a candidate and a treasurer of a political com-
mittee formed to aid such candidate file a detailed account and statement
of receipts, disbursements and unpaid debts and obligations for primary
and general elections is not in any way incompatible with the provisions
of the federal corrupt practices act.2 Accordingly, in answer to your first
question, it is my opinion that both candidates for congress and treasurers
of political committees formed to aid such candidates must file campaign
detailed account and statement of receipts and disbursements amd unpaid
debts and obligations for both primary and general elections,

In answering 'your second question, I point out first that it is a funda-
mental .rule of statutory construction that when a statute defines its own
terms, the court cannot look elsewhere for their meanings. W. S. Bufter-
field Theatres, Inc. v. Department of Revenue, 353 Mich. 345 (1958).

Section 901 of the act defines “political committee” as:

« Political committee’ or ‘committee’ shall apply to every combination
of 2 or more persons who shall aid or promote the success or defeat
of a candidate, or a political party or principle or measure;”

There can be no. question but that a committee formed to raise money which
is in turn distributed to a candidate or a campaign committee falls within
this definition. "The manifest purpose of such a committee is to “aid or
promote the success or the defeat of a candidate or political party or
principle or measure.” Accordingly, it is my opinion in answer to your
second question; that a committee formed for the purpose of raising money
to be contributed to a candidate or campaign committee is required to file a
detailed account and statement of receipts, disbursements and unpaid debts
and obligations..

10.A.G. 1957-1958 No. 2829, Vol. I, p. 12, holds that the limitation of
campaign expenditures by or on behalf of a candidate is mot applicable to
campaign expenditures incurred by individuals or committees whose actions are
undertaken without authorization of the candidate.

2 0.A.G. No. 2829, supra, held that expenditures by congressional candidates
in primary elecfions- are subject to the limitations of the Michigan corrupt
practices act. )
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In the first part of your third question you ask whether the law requires
the filing of a detailed account and statement by committees or organiza-
tions formed for political education purposes.

Section 901 of the Michigan election law, supra, defines the term

“political committee” or “committee” as every combination of two or more

persons who shall aid or promote the success or defeat of a ca.nd1date, or a
political party or principle or measure.

A comparable question was considered by the court in In re Woodbury,
supra, where a home rule tax association made expenditures directly in
connection with an election. The court held that insofar as the particular
expenditures made directly in connection with the election were con-
cerned, the organization was a “political committee® within the controlling
New York statute and the organization was required to report as to any re-
ceipts and expenditures which entered into the campaign carried on by it to
defeat the proposition in which it was interested. At the same time there was
no requirement in the law that the organization report as to its general receipts
and disbursements which are made in the prosecution of its ordinary affairs.

Under such holding it is clear that a committee or organization organized
for political education purposes is not a political committee within -the
provisions of the Michigan election law where its expenditures are not made
directly in connection with the aid and promotion of the success or defeat
of a candidate, or political party or principle or measure.

In answer to the second part of your third question, it is my opinion that
an unincorporated committee or organization formed for political education
purposes which, incident to such purposes, makes campaign contributions,
whether from a general fund or assessment of its membership, does not
thereby become a political committee within the meaning of the control-
ling statute. Accordingly, it would not be subject to the filing provisions of
the act. However, such contributions can only be made to a candidate or
the treasurer of a political committee as required by Section 905 of the
Michigan election law, and the receipt of such contribution by a candidate or
the treasurer of a political committee would have to be shown on the
detajled account and statement to be filed by either of them as provided
in Section 906 of the Michigan élection law.

The answer to the first part of your fourth question is found in People
v. Gansley, 191 Mich. 357, 364 (1916), wherein the Michigan Supreme
Court ruled that the corrupt practices act applied to any election where

. the electors are called upon to decide any measure or measures that
may be before the people to be voted upon, . . .” Accordingly, a committee
formed to aid or promote the success or defeat of any proposition which
is to be put to the vote of the people at a municipal or school election would
be a political committee as defined in Section 901 of the corrupt practices
act.

The second part of your fourth question is answered by Opinion No. 4605
issued by this office on March 1, 1968, wherein I held that an incorporated
chamber of commerce could not make campaign contributions to commit-
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tees promoting either the success or defeat of a proposition submitted to the
electors in a local school millage election.

. FRANK J. KELLEY,
" _ : Attorney General.

PUBLIC OFFICES AND OFFICERS: Incompatibility
Conflict of Interest

STATE BOARD OF EDUCATION: Office of Member of

Persons employed by Michigan institutions of - lngher education granting
baccalaureate degrees may mmultaneously serve as members of the State
Board of Education. ,

Offlce of member of a state professional licensing hoard and the office of
member of the State Board of Education are not incompatible.

A member of the State Board of Education who has a contractual relation-
ship with a local school district may be in conflict of interest if his interest
in such a contract is substantial.

The doctrine of incompatibility applies to public offices and public posi-
tions; it does not apply to private employment.

No. 4620 ' August 7, 1968.

Honorable Jack Faxon
State Representative
State Capitol

Lansing, M1ehlgan

You have requested my opinion on a number of questions involving the
office of member of the State Board of Education. Each of your questions
will be answered separately. -

For the purpose of all the questions that you have'asked, it would be well
to expound the:controlling principles relating to incompatibility of public
offices and conflict of interest, since one oOF both ‘concepts appear to be
implicit in the questlons that you ask. .

Incompatzbzlxry

Based upon the common law, it is the public policy of the state of
Michigan that the same person may not simultaneously occupy two public
offices where the nature of the duties of such offices renders it improper
from cons1derat10ns of public policy for one person to retain both. The
test of 1neompat1b1l1ty is described as the character and relationship of the
two offices. There is incompatibility where one office is subordinate to
another, sub]ect in some degree to its supervisory power, or where the
functions of the two offices are inherently inconsistent and repugnant, so
that the same person may not occupy them simultaneously. When such
incompatibility ‘exists, acceptance of the second office vacates ipso facto
the first office.” Attornev General ex rel Moveland v. Common Council of




