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legislature has granted boards of education the statutory authority to pay
all or a portion of the premium on a policy of disability insurance that will
furnish financial protection to their employees in cases of extended ab-
sence on account of sickness or accident.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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SCHOOL DISTRICTS: Board of Education—Teachers.

There is no legal prohibition against the same individual simultaneously
serving as a member of a board of education in one school district and
teaching in another school district.

No. 4598 April 11, 1969.

Hon. Allen F. Rush
State Representative
The Capitol
Lansing, Michigan

You have requested my opinion on a question which may be phrased
as follows:

Is there any legal prohibition against the same individual simultane-
ously serving as a member of a hoard of education in one school district
and teaching in another school district?

This question necessitates consideration of two potentially relevant legal
doctrines, incompatibility of public office and conflict of interest. I will
first discuss incompatibility of public office. -

An examination of Act 269, P.A. 1955, as amended, being M.S_A. 1968
Rev. Vol. § 153001 et seq.; M.C.L.A. § 340.1 et seq., known as the School
Code of 1955, reveals no express statutory provision either prohibiting or
authorizing the conduct in question. Thus, recourse must be had to the
common law doctrine of incompatibility of public office.

Two public offices are incompatible and may not be simultaneously
occupied by the same person when one office is subordinate to the other
and subject to its supervisory power in some degree or when the functions
of the two offices are inconsistent and repugnant to one another. Under
the common law doctrine of incompatibility of public office, the acceptance
of a second and incompatible public office serves to vacate the first public
office. Artorney General ex. rel. Moreland v. Common Council of the City
of Detroit (1897), 112 Mich. 145: Weza v. Auditor General (1941), 297
Mich. 686.

It is clear that a mernber of a board of education is holding a public office,
In contrast, public school teachers are public employees. Attorney General
v. Board of Education of the City of Detroit (1923), 225 Mich. 237. How-
ever, the incompatibility doctrine has been extended to cover public em-
ployment or position as well as public office. Knuckles v. Board of Educa-
tion of Bell County (Ky. 1938), 114 S.W. 2d 511, and 0.A.G. No. 4309,
1963-64, p. 459. Consequently, the question arises as to whether an in-
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compatibility exists between the public positions of member of a board of
education in one school district and teacher in another school district.

An examination of the nature of the duties of these two positions and
a reading of the School Code of 1955, supra, conclusively demonstrates that
no incompatibility exists in the sense of one public position being subor-
dinate to the other. The teacher is hired and supervised by the board of
education in the district where he teaches and upon which he does not serve.
Further, there is no inherent inconsistency between the functions and duties
of the two public positions. The teacher is under a contractual obligation
to teach students in the district where he is employed. This function is in
no way inconsistent with his legal duties as a board of education member
in another school district.

Therefore, it is the opinion of the Attorney General that there is no in-
compatibility between the public positions of member of a board of educa-
tion in one school district and teacher in another school district.

Turning to the relevant conflict of interest provisiops, we must first
examine Article IV, Section 10 of the 1963 Michigan Constitation which
reads as follows:

“No member of the legislature nor any state officer shall be interested
directly or indirectly in any contract with the state or any political
subdivision thereof which shall cause a substantial conflict of interest.
The legislature shall further implement this provision by appropriate
legislation.” (Emphasis supplied)

1 had occasion to interpret Article IV, Section 10, supra, in 0.A.G. No.
4555, issued April 12, 1967. That opinion held that the first sentence
of Article IV, Section 10, supra, is self-executing and sets a standard of
conduct that may not be diminished by legislation. It also held that the
office of member of a board of education is a state office since education
is a state function.

Within this framework, we direct our attention to the contractual rela-
tionship between the feacher and the board of education in the school dis-
trict where he teaches. It cannot be denied that the teacher has a direct,
pecuniary interest in a teaching contract, whether it be the individual written
contract of employment authorized by Section 569 of the School Code of
1955, supra, or the collective bargaining agreement authorized by Section
15 of Act 336, P.A. 1947, as last amended by Acts 379 and 397, P.A. 1965,
being M.S.A. 1968 Rev. Vol. § 17.455(1) et seq.; M.CL.A. § 423.201
et seq., known as the Public Employment Relations Act. Further, such a

1Sec. 3 of Act 318, P.A. 1968; M.CL.A. § 15.303; M.S.A. 1969 Cum. Supp.
§ 4.1700(23), purports to define the term “atate officer” as used in Article IV,
Sec. 10 of the Constitution and, in so doing, seeks to limit its application only to
certain officers specifically named in the constitution. T he constitutionality of this
provision is doubtful (see Richardson v. Secretary of State (1968), 381 Mich.
304) but not in issue here as the legisiature has enacted a companion conflict
of interest law, Act 317, P.A. 1968, which does cover “public servants” not within
the provisions of Article IV, Sec. 10. Thus school board members are subject
to conflict of interest either under Act 317, P.A. 1968, or Article 1V, Sec. 10 of
the Constitution.
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contract is a contract with the state since school districts are state agencies.
School District of the City of Lansing v. State Board of Education (1962},
367 Mich. 591.

However, there must be a conflict of interest before Article TV, Section
10, supra, is violated. In the situation here under discussion, there is no
conflict of interest. The teacher, in his capacity as member of the board
of education, was elected to represent the interests of the qualified electors
in the school district where he serves on the board of education, not the
interests of the qualified electors in the school district where he feaches.
Thus, there is no conflict between the interest of the teacher in his teaching
coniract with the school district where he teaches and his public duty to

represent the qualified electors in the school district where he serves on the
board of education.

Turning next to the teachers’ collective bargaining agreement that the
board of education member will be called upon to approve or reject, we
must scrutinize this contract to see if it is marked by a constitutionally
prohibited conflict of interest. As indicated above, it is a contract with the
state since school districts are state agencies. However, it is clear that the
board of education member has no direct interest in the contract since he
teaches in another school district.

It could be argued that the school board member has an indirect pecuniary
interest in the collective bargaining agreement he will pass on in the school
district where he serves on the board of education. This indirect interest
would flow from the possibility that, to the extent he approves high teachers’
salaries in the school district where he serves on the school board, tae board
of education in the school district where he teaches would feel comparative
and competitive pressures to also raise teachers’ salaries.

The existence of such a possible indirect interest on the part of the board
of education member in the collective bargaining agreement he passes on
would be dependent upon a number of factors. Among these factors would
be the geographical proximity, size, property tax base and prior patterns of
collective bargaining concerning teachers of the two school districts involved.
Thus, the basis for finding such an indirect interest on the part of the board
of education member in the collective bargaining agreement, causing a
substantial counflict of interest, is too speculative and tenuous to be per-
suasive. This remote possibility of an indirect interest in the collective bar-
gaining agreement, not being legally prohibited, is left to the sound judg-
ment of the electorate to be balanced against the possible educational

expertise a teacher could provide in his capacity as member of a board of
education,

It is the opinion of the Attorney General that having an individual serve
as a member of a board of education in one school district and as a teacher
in another school district does not result in any conflict of interest prohibited
by Article IV, Section 10 of the 1963 Michigan Constitution. ‘

The legislature has recently passed Act 31 7, P.A, 1968, being M.S.A. Curr.
Mat. § 4.1700(51) et seq.: M.C.L.A. § 15321 et seq. This statute deals
with conflicts of interest in public contracts and includes school board mem-
bers and public school teachers within its scope. A careful reading of Act
317, P.A. 1968, supra, reveals that serving on a school board and teaching
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in another school distriet does not, by itself, render voidable either the
mdividual’s teaching contract or the teachers’ collective bargaining agree-
ment he will be passing upon as a school board member.

There remains for consideration the possibility that the teacher might
belong to a collective bargaining organization in the school district where
he teaches as such organizations are expressly authorized by Sections 9 and
11 of the Public Employment Relations Act. In addition, it is possible that
in the school district where he serves on the board of education the collective
bargaining organization representing the teachers may be affiliated with
the same state organizational entity, the Michigan Education Association or
the Michigan Federation of Teachers, that the collective bargaining organi-
zation is affiliated with in the school district where he teaches.
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““““ ever, it must be noted that membership and participation in a
collective bargaining organization is voluntary activity not required of a

teacher by statute and is too remote and insubstantial to constitute a con-
flict of interest.

Thus, there is still no inconsistency or repugnancy between the legal
duties of a teacher in one schoo] district and a board of education member
in another school district. This is not to say that the legislature could
not, if it so desired, prohibit this dual holding of public positions by
statutory enactment.

In conclusion, it is the opinion of the Attorney General that there is
no legal prohibition against the same individual simultaneously serving
as a member of a board of education in one school district and teaching
in another school district.

FRANK J, KELLEY,
Attorney General.
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State chartered credit unions possess implied powers to extend a line of
credit to credit union members for provident or productive purposes, to
permit its members to utilize drafts in unstated amounts, but limited by
imprint thereon to a stated maximum, and to invest the funds of the credit
union in a housing cooperative irrespective of whether the housing would
be limited to occupancy by credit union members.

A state chartered credit wnion does not possess the power, either express or
implied to disburse, directly from the funds of its members for the regular
payment of utility bills and insurance premiums.

CREDIT UNIONS: Powers and duties.

No. 4650 May 9, 1969,

Mr. Robert P. Briggs
Commnussioner of Banking
Financial Institutions Bureau
Davenport Building
Lansing, Michigan

You have asked whether the enumerated powers of a credit union in-
clude the power to:




