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PUBLIC OFFICERS AND OFFICES: Dual office holding prohibited
by statute,

COUNTY: Board of supervisors, members holding second office.

COUNTY: Sanatorium, board of trustees, member may not be member
of county board of supervisors.

COUNTY: Sanatorium, board of trustees, waiver of compensation payable
to members,

Since the amendment by Act 15, P.A. 1962, to the act governing county
sanatoriums which provides for compensation payable to members of the
hospital board of trustees, an incumbent member of the county board of
supervisors may not also serve as a member of the board of trustees.

The ineligibility of an incumbent member of the board of county supervisors
to serve as a member of the hospital board of trustees would not be removed

by his waiver of any compensation payable for service as a member of
the board of trustees.

No. 4690 January 30, 1970.

Mr. Bruce A. Barton
Prosecuting Attorney
County Building
Jackson, Michigan 49201

You have requested on behalf of the board of county supervisors of
Jackson County my opinion on two questions. They will be answered
seriatim:

“May a member of the County Board of Supervisors (or Board
of Commissioners after the effective date of Act 137, P.A. 1969) be
appointed and serve as a member of the Board of Trustees of a County

Sanatorium established and operating under the provisions of Act 177,
P.A. 1925, as amended?”

Similar issue was the subject of two prior Attorney General opinions.
In the first of these, 0.A.G. 1943-44, No. 24712, p. 119, it was ruled that
there was nothing to prohibit the appeintment of a member of the board
of county supervisors as a member of the board of trustees of a county
sanatorium and his serving in that capacity during his term of membership
on the county board of supervisors. Such holding recogmized the general
prohibition of section 30a of Act 156, P.A. 1851, M.CL.A. § 46.30a,
M.S.A. 1961 Rev. Vol. § 5.353(1), reading:

“No member of the board of supervisors of any county shall be
eligible to receive, or shall receive, any appointment from, or be

employed in any capacity whatsoever, by any officer, board, committee
or other authority of such county. . ..”

However, the opinion was based on the following proviso of the same
section:

(1]

. . Provided further, That nothing in this act contained shall
be construed to limit or prohibit the right of any member of the
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board of supervisors of any county . . . from accepting from the
board of supervisors any office or appointment wherein there is no
salary to be paid for services therefor: . ..”

That holding was reaffirmed by O.A.G. 1952-54, No. 1683, p. 190.
The latter opinion was occasioned by the fact that the board of supervisors
of Jackson County had taken action purporting to authorize payment to
the members of the board of trustees of a county sapatorium per diem
compensation at the same rate as members of the board of supervisors
received for attendance at committee meetings of that board. It was also
pointed out that payment of any compensation, but not reimbursement of
expenses, to a member of the board of trustees of a county sanatorium
was prohibited by section 10 of Act 177, P.A. 1925, CL. 1929 § 7053,
CL. 1948 § 332.160. Tt was held, however, that in view of the statutory
prohibition against payment of anv compensation to member of the board
of trustees in C.L. 1948 § 332.160. that action by the board of county
supervisors was but a nullity and did not disqualify an incumbent member
of the board from holding the two offices simultaneously.

Since then, however, section 10 of Act 177, P.A. 1925, has been
amended by Act 15, P.A. 1962, so as to read in part:

“Each trustee may receive not to exceed $15.00 per dav for his
services in attending meetings of the board, and not to exceed 7 cents
per mile for each mile necessarily traveled in going to and returning
from the place of meeting each day the board is in session, when
the rate of compensation and mileage as herein provided is approved
by the board of supervisors, and such other necessary expenses as
shall be allowed by the board of supervisors. No trustee shall claim
reimbursement for attending more than 24 meetings a vear. . . .”
M.CL.A. § 332.160, M.S.A. 1969 Rev. Vol. § 14.1100.

The effect of such amendment is to render inapplicable the above-quoted
proviso of section 30a of Act 156, P.A. 1851, and to render any mem-
ber of the board of supervisors ineligible for appointment as a member
of the board of trustees of the county sanatorium. This brings me to your
second question:

“Would such service by a Supervisor be proper if compensation as
provided in section 10 of Act 177, P.A. 1925, as amended by Act
15, P.A. 1962, is waived?”

Tt will be noted that section 30a of Act 156 makes a member of the
board of county supervisors ineligible to receive “any appointment from
or be employed in any capacity whatsoever.” The above-quoted proviso
from section 30a is limited to permitting a member to accept “from the
board of supervisors any office or appointment wherein there is no salary
to be paid for services therefor.”

No provision is made therein for the contingency of the member waiving
any compensation payable to him incident to that office. Moll v. County
of Wayne, (1952) 332 Mich. 274,

It should be borne in mind that this provision deals with one’s eligibility
to accept a countv office or employment. Frequently, determination of
an issue as to whether one is a lawful incumbent of such an office mav
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well be dependent thercon. Presumably, the legislature in enacting said
section in the first instance, as well as the 1941 amendment thereto, was
of the opinion that any question with respect thereto should be readily
subject to determination and, therefore, should not be dependent upon
whether an individual office-holder had waived the compensation to which
he would otherwise have been entitled.

For those reasons, both of vour questions are answered in the negative.

FRANXK J. KFELLEY,
Attorney General.

700203 .|
JUDGES: Change in date of election.

CONSTITUTION: Constitutional amendments required to authorize leg-
islation.

Amendments fo the state constitution with respect to the date of election
and the length of the term of state judges would be required in order to
authorize the adoption of legislation to provide for their election in No-
vember of the odd-numbered years. '

No. 4693 March 3, 1970.

Hon. Alfred Sheridan
State Representative
Capitol Building
Lansing, Michigan

Your request for opinion advises that you contemplate the introduction
of legislation for the purpose of providing for the election in November of
the odd-numbered yecars some or all of the following judges: (1) judges
of the recorder’s court; (2) probate judges; (3) circuit judges; (4) district
conrt judges. You inquire as to the constitutionality of legislative measures
to accomplish those changes.

Of the officers which you cite only two, circuit judges and probate
judges, are constitutional officers. The Constitution requires that those
officers be elected and that their term of office commence at twelve o’clock
noon on the first day of January, next succeeding the date of their
election. Art. XI, Sec. 2. The sole provision with respect to the date of
their election is the requirement of Article IT, Section 5, that all repular
elections for state, national, county and township offices shall be held on
the first Tuesday after the first Monday of November in each even-
numbered vear. ‘

Circuit judges are state officers. Probate judges, while elected at least
in most areas of the state by counties, are likewise recognized for many
purposes to be state officers. Following the effective date of the present
constitution, it was held that the judges of the Detroit recorder’s court
were state rather than city officers, and hence, required by Article II,
Section 5, to be elected at the general November election held in the
even-numbered years. Q.A.G. 1963-64, No. 4225, p. 295. Judges of that
court were elected in 1966 for terms of six, eight and ten years. There-




