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en banc, and that the foregoing seven (7) typewritten pages constitutes a

true and correct transcript of the Opinion of the Court in the above entitled
-cause,

Dated: February 14, 1968.

Evelyn Alguire
Official Court Reporter

T00p24.- b
TEACHERS' TENURE: Discontinuance of services by teacher on con-
tinuing tenure,

A teacher on continuing tenure and not under contract who withholds his
services because of a labor dispute has not thereby discontinued his serv-
ices as provided in Article V, Sec. 1 of the tenure of teachers act.

No. 4704 June 24, 1970.

Hon. Edgar A. Geerlings
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following questions:

1. May a teacher on continuing tenure, who is not under contract
and who withholds his services as the result of a labor dispute, be
replaced permanently and without further legal obligation by a school
district for discontinuing his services in a manner other than as pro-
vided by Article V, Section 1 of the Michigan tenure of teachers act?

2. If the answer to the first question is “yes,” must a hearing
as provided in Article IV of the tenure of teachers act, or any other
hearing, precede a dismissal under such circumstances?

Act 4, P.A. 1937 (Ex. Sess.), as amended, being M.C.L.A. § 38.71 et
seq.; M.S.A, 1968 Rev. Vol. § 15.1971 et seq., is known as the tenure
of teachers act.

The tenure of teachers act, supra, was enacted to reduce the large
turnover in the teaching profession and its provisions must be interpreted
against the background of the evils sought to be remedied. One of the
purposes of the tenure of teachers act, supra, was to prescribe rules of
administrative action for school boards as to the discharge of teachers
which would insure a greater degree of security to teaching employees.
Wilson v. Flint Roard of Education (1960), 361 Mich, 691.

In Article III, Section 1 of the tenure of teachers act, supra, the legislature
has provided that upon satisfactory completion of the probationary period
specified in the act, a teacher shall be continuously employed by the board
of education of the school district where he completed his probation and
shall not be dismissed or demoted except as specified in the act. There-
after, the status of such teacher is one of a teacher on continuing tenure.

A teacher on continuing tenure may be discharged only for reasonable
-and just cause as provided in Article IV, Section 1 of the tenure of teachers
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act, supra, and only after written charges, notice, hearing and determination
as set forth in Article IV of the tenure of teachers act, supra.

However, a teacher on continuing tenure may forfeit his rights to con-
tinuing tenure if he discontinues his services with his controlling board of
education without compliance with Article V, Section 1 of the tenure of
teachers act, supra. This section of the act provides:

“Section 1. No teacher on continuing tenure shall discontinue
his services with any controlling board except by mutual consent,
without giving a written notice to said controlling board at least sixty
[60] days before September first [1st] of the emsuing school year.
Any teacher, discontinuing his services in any other manner than
as provided in this section shall forfeit his rights to continuing tenure
previously acquired under this act.”

A reading of the terms employed by the legislature in Article V, Section 1
of the tenure of teachers act, supra, fails to reveal any legislative intent fo
forfeit the rights of a teacher on continuing tenure without a contract,
who withholds services because of a labor dispute.

Such a reading of Article V, Section 1 of the tenure of teachers act,
supra, is supported by the decision of the Michigan Supreme Court in
School District for the City of Holland v. Holland Education Association
(1968), 380 Mich. 314. In the School District for the City of Holland
case, supra, the school teachers not under contract with the school district
withheld their services because of a labor dispute. The school district
sought and obtained a temporary injunction from the Circuit Court re-
straining the school teachers from withholding their services and their
teacher organization from encouraging, inducing or persuading teachers
to strike,

It was contended by the teachers witbholding services that because they
were not under contract with the school district, they were not employees
of the school district. The majority of the court held that the teachers
temporarily withholding their services because of a labor dispute were,
nevertheless, employees of the district even though not under contract

with the school district.

Thus, such persons were public employees within the meaning of the
provisions of Act 336, P.A. 1947, as amended, being M.C.L.A. § 423.201
et seq.; M.S.A. 1968 Rev. Vol. § 17.455(1) et seq. It is noted that Section
1 of Act 336, P.A. 1947, supra, defines the term “strike” as the stoppage
of work or the absence, in whole or in part, of performing one’s duties
for the purpose of inducing or influencing a change in the conditions or
compensations, or the rights, privileges or obligations of employment,
and Sec. 2 thereof forbids persons holding positions by appointment or
employment in the public school service from striking. Having found the
teachers of the Holland School District employees of the district, even
though they were temporarily withholding their services, the majority of
the court dissolved the temporary restraining order enjoining the withholding
of such services in the absence of a factual showing that the board of
education of the school district was bargaining in good faith, whether an




152 REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL

injunction should issue, if any, upon what terms, and remanded the case
to the trial court for proofs in this regard,

The clear import of the holding of the Michigan Supreme Court in the
School District for the City of Holland case, supra, is that teachers who
are not under contract and who withhold their services as the result of a
labor dispute remain as employees of the district. If they are considered
employees for the purposes of Act 336, P.A. 1947, supra, there is no valid
basis to conclude that they are not also employees of the school district
for the purposes of the tenure of teachers act, supra. It must follow that
such teachers have not discontinued their services contrary to Article V,
Section 1 of the tenure of teachers act, supra.

This conclusion is also supported by McAleer v. Jersey City Incinerator
Authoriry (N.J. Sup. Ct. App. Div. (1963), 190 Atl 2d 891. In McAleer,
supra, at issue was whether or not an employee who was involved in a
labor dispute terminated his employment by his act of withholding services
so that he could not avail himself of the benefits of a veterans temure
act which provided that a qualified employee could not be removed from
his employment without a hearing. The New Jersey Appellate Court held
that the termination of employment is a matter of intent and that partici-
pation in the labor dispute was no indication in fact or in law of any
intent of terminating employment. Indeed, the act of withholding services
in the context of the labor dispute belied any such intent. Even though
the employee participated in the strike against a public body, the court
held that such participation did not constitute either a voluntary termina-
tion of the public employment, an abandonment of the’ employment, oT a
forfeiture of the rights of the employee under the veterans tenure act.

Moreover, when Article V, Section 1 of the tenure of teachers act,
supra, speaks in terms of “discontinunance,” such act of discontinuance of
services must be in the nature of termination of employment with an
intention to sever the employer-employee relationship. In State, ex rel
Brown v. Hatley, et al (N.M. 1969), 450 Pac. 2d 624, the New Mexico
Supreme Court held that the resignation of a teacher is in the nature of
a termination of employment and is ineffective without an intention on
the part of the teacher to sever the employer-employee relationship, It
has also been held that a teacher who tendered her resignation for the
purpose of avoiding the tenure law upon definite understanding she would
be reemployed did not intend to terminate the employer-employee relation-
ship so that her resignation was ineffective. Sherman v. Board of Trustees
of Siskiyou Union High School (Cal. Ct. of App. 1935), 49 P 2d 350.

Therefore, in response to your first question, it is my opinion that a
teacher on continuing tenure not under contract who withholds his services
as a result of a labor dispute has not discontinued his services within the
meaning of Article V, Section 1 of the tenure of teachers act, supra,

Your first question is answered in the negative.
In view of answer to your first question, I find it unnecessary to reply
to your second inquiry.
FRANK J. KELLEY,
Artorney General.




