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WELFARE: Department of Social Services.
MEDICAID: Medical services.

CHIROPRACTORS: Remuneration for medical services under Medicaid
Program.

Department of Social Services may legally pay for services of chiropractors
for Medicaid under governing state and federal statutes.

No. 4695 September 16, 1970.

R. Bernard Houston, Director
Department of Social Services
Commerce Center Building
Lansing, Michigan

You ask whether chiropractors may be paid for services rendered by
them under the Medicaid program.

Your question is prompted by a letter dated October 14, 1969, from the

Michigan State Medical Society sent by Dr. Ross V, Taylor, who challenges

' the validity of the present practice of the Department of Social Services

in paying chiropractors for services rendered by them under the Medicaid

’ program (copy of letter attached to your inquiry). As you point out, the

doctor’s references to statements of HEW Secretary Cohen relied on by the

doctor refer to “Medicare” rather than “Medicaid”. The section of the

Social Security Act referred to by Dr. Taylor pertains to Title XVIII of the

Social Security Act (Medicare) rather than Title XIX of the Act, under
which Medicaid is made available,

Act 321 of the Public Acts of 1966 amended Sections 26, 27, 35, 57,
66a, 66d and 66g of the Michigan Social Welfare Act, being Act 280 of
the Public Acts of 1939, as amended, and also added eight new sections
to stand as Sections 105 to 112 of the Michigan Social Welfare Act. Section
105, added by the 1966 Act, and further amended by Act 289, P.A. 1967,
provides as follows:

“The state department (of social services) shall establish and
administer a program for medical assistance for the medically indigent
under Title XIX of the federal social security act, as amended, and
shall be responsible for determining eligibility under this act.” M.C.L.A.
§ 400.105; M.S.A. 1968 Rev. Vol. § 16.490(15).

New Section 106 provides for certain eligibility conditions to be met by
applicants for Medicaid. Section 107 indicates the basis on which income
as defined in Section 106 shall be disregarded to determine eligibility for
Medicaid. Section 108 provides in pertinent part as follows:

. . . . A medically indigent person . . . is entitled to medical services
enumerated in Section 109(a), 109(e) and 109(e) . . .” M.CL.A,
§ 400.108; M.S.A. 1968 Rev. Vol. § 16.490(18).

New Section 109 provides in pertinent part as follows:

“(a) Hospital services . . . consist of medical . . . care, together

with necessary drugs, x-rays, physical therapy, prqsthesls transporta-
tion and nursing care incidental thereto .
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“(b) An eligible person may receive physician services authorized
by the state department. Said services may be furnished in the office
of the physician, patients’ home, a medical institution or elsewhere in
case of emergency. Physician shall be paid reasonable charges for
services rendered. Reasonable charges shall be determined by the
state department and shall not be more than those paid for in the
state for services rendered under Title XVIII of the federal social
security act.

“(c) For a person 18 years of age or older, nursing home service
+ » « to the extent found necessary by the attending physician . . . .

* * #* *

“(e) An eligible person may receive other medical and health
services as authorized by the state.”

Title XIX of the Federal Social Security Act, as amended, may be found
at 42 U.S.C. 1396, et seq., 42 U.S.C. 1396(b) provides in pertinent part
as follows:

“For purposes of this subchapter in subparagraph (a) the term
‘medical assistance’ means payment of part or all of the cost of the
following care and services . . . for individuals . . . physicians’ or
dentists’ services at the option of the state to individuals not receiving
aid or assistance under the state’s plan , -, . whose income or resources
are insufficient to meet all of such cost . . . .

“(5) Physician services, whether furnished in the office, the
patient’s home, a hospital or a skilied nursing home, or elsewhere;

“(6) Medical care or any other type of remedial care recognized
under state law furnished by licensed practitioners within the scope
of their practice as defined by state law . . . .”

On November 2, 1966, a member of my staff advised you that chiro-
practors are clearly physicians performing physicians’ services, and that
their services constitute medical services as that term is used in Act 321,
P.A. 1966,

In Green v. Rawlings (1939), 290 Mich. 397, the Michigan Supreme
Court held that a chiropractor is entitled to remuneration for the services
performed in effecting recovery of certain injuries to an employee where
the injured employee was directed to the chiropractor by the employer,
and that liability for treatment was governed by the Workmen’s Compen-
sation Act since the injury was within the medical field in which the
chiropractor is permitted to practice. At page 399, the Court said that the
Michigan Supreme Court “has long held that the chiropractor may engage

in the practice of medicine (citing cases) . .. .”
In Biennial Report of the Attorney General, 1961-1962, page 454, O.A.G.
4046, I ruled that a “chiropractor is . . . a physician . . . . to the extent

provided by the authorizing act.!

1 Act 145, P.A. 1933, as amended, being M.C.L.A. § 338.151, et seq.; M.S.A. 1969
Rev. Vol. § 14.591, et seq. ‘
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In Bicnnial Report of the Attorney General, 1951-1952, at page 12,
No. 1247, the then Attorney General ruled that a lawfully licensed chiro-
practor is the legal practitioner of a school of medicine recognized by the
laws of Michigan under the laws governing public hospitals, and as such is
entitled to treat patients in a County Hospital under Act 350, P.A. 1913,
as then amended (the Act as now amended is found at M.C.L.A. § 331.151,
et seq., M.S.A. 1969 Rev. Vol, § 14.1131, et seq.).

In construing Section 13 of the Act, the Afttorney General construed
a chiropractor as a “physician” as used in that section. The cases and
authorities are collected and discussed in O.A.G. No. 1247.

P.L. 89-97, Title XIX, § 1902(a)(10)(A)(i)3, a pertinent provision of
the Federal Social Security Act, provides in pertinent part that medical
assistance thereunder “shall not be less in amount, duration, or scope than
the medical assistance made available to individuals receiving aid or assist-
ance under any other such state plan.”

Under the above and foregoing authority, it is my view and I advise you,
as you have hitherto been advised by members of my staff, that chiropractors
are clearly physicians and their services are physicians’ services constituting
medical services as that term is used in Act 321, P.A. 1966. Therefore, the
Department of Social Services may and indeed must pay chiropractors for
services rendered by them under the Medicaid Program.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.
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MENTAL HEALTH: County; liability for care of persons committed to
state mental hospitals.

County liability for cost of persons committed to state mental hospitals
where change of residence occurs between date of commitment and date
of admission.

No. 4689 September 25, 1970.

R. Bernard Houston, Director
Department of Social Services
Commerce Center Bldg.
Lansing, Michigan

You have requested opinion in connection with several questions regarding
the hability of the county for the first year’s care of persons committed to
state hospitals in situations where change of residence has occurred between

the date of commitment and the date of admission. Your general question
is as follows:

“Is the county of liability for the first year’s care in a state institu-
tion the county of residence at the time of commitment or the county
of residence at the time of admission?”

242 US.C. § 1396a.




