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In Bicnnial Report of the Attorney General, 1951-1952, at page 12,
No. 1247, the then Attorney General ruled that a lawfully licensed chiro-
practor is the legal practitioner of a school of medicine recognized by the
laws of Michigan under the laws governing public hospitals, and as such is
entitled to treat patients in a County Hospital under Act 350, P.A. 1913,
as then amended (the Act as now amended is found at M.C.L.A. § 331.151,
et seq., M.S.A. 1969 Rev. Vol, § 14.1131, et seq.).

In construing Section 13 of the Act, the Afttorney General construed
a chiropractor as a “physician” as used in that section. The cases and
authorities are collected and discussed in O.A.G. No. 1247.

P.L. 89-97, Title XIX, § 1902(a)(10)(A)(i)3, a pertinent provision of
the Federal Social Security Act, provides in pertinent part that medical
assistance thereunder “shall not be less in amount, duration, or scope than
the medical assistance made available to individuals receiving aid or assist-
ance under any other such state plan.”

Under the above and foregoing authority, it is my view and I advise you,
as you have hitherto been advised by members of my staff, that chiropractors
are clearly physicians and their services are physicians’ services constituting
medical services as that term is used in Act 321, P.A. 1966. Therefore, the
Department of Social Services may and indeed must pay chiropractors for
services rendered by them under the Medicaid Program.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

1700425. |

MENTAL HEALTH: County; liability for care of persons committed to
state mental hospitals.

County liability for cost of persons committed to state mental hospitals
where change of residence occurs between date of commitment and date
of admission.

No. 4689 September 25, 1970.

R. Bernard Houston, Director
Department of Social Services
Commerce Center Bldg.
Lansing, Michigan

You have requested opinion in connection with several questions regarding
the hability of the county for the first year’s care of persons committed to
state hospitals in situations where change of residence has occurred between

the date of commitment and the date of admission. Your general question
is as follows:

“Is the county of liability for the first year’s care in a state institu-
tion the county of residence at the time of commitment or the county
of residence at the time of admission?”

242 US.C. § 1396a.
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Section 11 of Act 151, P.A. 1923, being M.C.L.A. § 330.21; M.S.A.
1970 Cum, Supp. § 14.811, provides in pertinent part that where a mentally

diseased person is ordered admitted to a state mental hospital under the
act: '

4

. . . then the county of which such person is a resident shall be
liable to the state for the care and maintenance of such person for one
year, The liability of the county of residence of such patient shall
commence as of the date such person is detained under the final
order of commitment by the probate court in any hospital, home,
retreat or other suitable place of retention . . . .” M.CL.A. § 330.21;
M.S.A. 1970 Cum. Supp. § 14.811,

I therefore advise you that the clear language of the statute places
liability upon the county where the patient resides as of the date the
person is admitted to the hospital.?

You further state that there is no clear understanding in the various
counties as to the application of the section when a committed child is not
admitted for a long period of time due to lack of available space at an
institution, or the family of a committed child has moved and established
residence in another county between the date of commitment and the
date of admission.

The lack of understanding in the counties may be alleviated by review
of the precise wording of the statute,

You further call attention to M.C.L.A. § 330.24; M.S.A. 1962 Rev.
Vol. § 14.814, which provides in pertinent part as follows:

“After said order for admission has been regularly made and
entered as provided herein, the judge of probate shall mail a certified
copy of such order to the medical superintendent of the institution
to which the patient has been committed, and upon receipt of such
order the medical superintendent shall, as soon as there is room for
such patient at such institution, notify the judge of probate of that
fact, whereupon the judge of probate shall cause the patient to be
transported to said institution for admission thereto: . . . Provided
further, that no person shall be admitted to any such institution under
such order after the expiration of one (1) year from and including
the date of such order, unless the probate court shall issue a new order
for said commitment based on such information as the court may
require.” M.C.L.A. § 330.24; M.S.A. 1969 Rev. Vol. § 14.814,

You ask whether the section gives the committing court discretion to
refuse to issue a new order for commitment when he learns of the change
of residence since the original order was entered, and the effect of the
committing court renewing the order at a time when the family has moved
and established residence in another county.

You are advised that once the court has acquired jurisdiction over the
person of the individual committed the court does not lose jurisdiction by
reason of the change of residence of the individual, Therefore, the answer

1Cf. 0.A.G. 1941-42 No. 22718, p. 538; O.A.G. No. 2719, September 18, 1956,
p- 558; 0.A.G. No. 4053, September 28, 1962, p. 538,
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to your question is in the plain language of the statute, which provides that
“no person shall be admitted . . . under such order after the expiration of
one (1) year from and including the date of such order, unless the probate
court shall issue a new order for said commitment based on such informa-
tion as the court may require.” (Emphasis supplied) An entirely new
proceeding is not required.?

Mere change of residence would, of course, not effect the need of the
individual for hospitalization or the fact that such individual had been
adjudged insane pursuant to law.?

The answer to your second question, then, is that the probate court may
enter a new order for commitment upon whatever information the court
deems relevant whether or not the family of the patient continues to reside
in the county of original commiiment. Full new proceedings are not re-
quired.

Your next question is as follows:

“What is the effect to the liability of a county which issues an order
when the family has moved between the date of petitioning and the
date the order is issued?”

Answering your guestion, the statute plainly fixes the liability as of the
date when the patient is admitted. In the case you put this would be the
county to which the family has moved.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,

701103. |
2 0.A.G, 1950, No. 1145, p. 445, copy attached.

3 M.CL.A. § 334.21; M.8.A, 1970 Cum. Supp. § 14.811, provides for the filing
of a petition for commitment in the county where the patient resides or may be.

CONSTITUTIONAL LAW: State aid to nonpublic schools.

Proposed amendment prohihiting use of public funds for nonpublic schools
discussed,

No. 4715 November 3, 1970

Representative Marvin R. Stempien
House of Representatives

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my legal opinion concerning proper interpretation
of the proposed constitutional amendment which will appear on the
ballot as Proposal C on November 3, 1970.

The precise wording of the proposed constittional amendment was
drafted by a citizens group and appeared on initiative petitions bearing
signatures in excess of 320,000 registered electors. The statement of
the proposal appears in the following language:




