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OPINIONS

STATUTORY CONSTRUCTION:

Salespersons who style, comb, brush or arrange the hair of a customer in
fitting hairpieces must be licensed cosmetologists.

Licensed cosmetologists may practice cosmetology outside a cosmetological
establishment, provided sanitary rules established by the state board of
cosmetology and director of public health are met.

Opinion No. 4700 February 7, 1973.

Mr. Robert E. French
Administrative Secretary

Board of Cosmetology

1033 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

You have requested whether 1931 PA 176, as amended, the act concerning
cosmetology, being MCLA 338.751 et seq; MSA 18.131 et seg, would be
violated if ap individual not licensed as a cosmetologist combs and/or
brushes the hair of a prospective customer in the process of selling a wig,
fall, wiglet or other hairpiece.

You have also requested my opinion as to whether any place where the
above acts are performed must be licensed pursuant to 1931 PA 176, as
amended, as a cosmetological establishment.

You state that your inspectors have observed salespersons place hairpieces
on the customer’s head and then style and arrange the hair of the customer,
blending the hair into the hairpiece. One comb or brush, your inspectors
report, is used on every customer and no sanitary practices are followed
with respect to the combs, brushes or other instruments used in performing
these services. In addition, while the salesperson Is performing these serv-
jces, your inspectors Teport, the salesperson is in close proximity to ihe
customer.

Cosmetology is defined in section 2(b) of 1931 PA 176 as follows:

“ {Cpsmetology’ means any branch or any combination of branches
of the occupation of a hairdresser, cosmetician, cosmetologist, beauty
cultarist, or any other person holding himself or herself out as practicing
cosmetology by whatever designation and within the meaning of this
act, which are now or may hereafter be practiced. The word cos-
metology shall be defined and shall include the following practices or
any 1 or a combination of the following practices: Arranging, cutting,
dressing, curling, waving, cleansing, singeing, bleaching, colormng, ot
similar work, upon the hair of any female, with the hapds, or with
mechanical or electrical apparatus or appliances, ot by any means;
cleansing, massaging, stimulating, manipulating, exercising, beautifying,
or by the use of cosmetic preparations, antiseptics, tomics, lotions or
creams, or similar work upon the scalp, neck, face, arms, bust or upper
part of the body of any person, or the removing of superfiuous hair from
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the upper part of the body of any person by the use of electrolysis,
depilatories, waxes, or tweezers or manicuring the nails of any person,
-« .7 MCLA 338.752; MSA 18.132

The state board of cosmetology is entrusted with enforcing the provisions
of the act concerning cosmetology. 1931 PA 176, § 5. In cooperation with

contagious diseases. 1931 PA 176, § 12. The state board of health has
been abolished by section 4 of 1919 PA 146; MCLA 325.4; MSA 14.4, and .
its powers transferred to the state health commissioner., Pursuant to the
executive organization act of 1965, 1965 PA 380, §§ 425, 426, 427; MCLA
16.525, 16.526, 16.527: MSA 3.29(425), 3.29(426), 3.29(427) , the
powers vested in the state health commissioner were transferred by a type
I transfer to the department of public health with its head the director of
public health,

One of the most important reasong for the regulation of cosmetologists
is to prevent the spread of communicable diseases.

“. . . The occupation of hairdressing and cosmetology is of the same
nature as barbering; both are trades which operate directly on the per-
son and directly affect the health, comfort, and safety of the public
and which are subject to regulation under the police power, Hence,
cosmetologists and hairdressers, as wecll as the places where such a
business or occupation is carried on, are subject to reasonable regula-
tions designed to insure sanitary conditions and competent operators,
to the end that the public may be protected against the spread of com-
municable diseases. The mere fact that barbers, among others, are
exempted therefrom, does not necessarily render a regulation of the
practice of cosmetology invalid. Regulation of the practice of cosme-
tology has been upheld even when applied to the practice of giving free
beauty culture treatments to prospective customers of the cosmetic
products on sale in a shop, the manager of which was not licensed
under the statute and did not employ a licensed manager-operator to
do the work involved.” 10 Am Jur 2d, Barbers and Cosmetologists,
§ 2, pp 816-817.

Indeed, the applicant for a certificate of registration as a cosmetologist
must pass:

111

. . written and oral tests as to their knowledge and skill in the
use of antiseptic preparations, sterilization of tools and appliances,
hygiene, bacteriology, histology of hair, skin, nails, structure of head,
face and neck, and common diseases of the skin, hair and nails and
the skill and care required to avoid the spreading or aggravation
thereof, use of mechanical apparatus and electricity as applicable to
the practice of the occupation of cosmetologist and may include such
other demonstrations and tests as the board, in its discretion, may re-
quire.” 1931 PA 176, § 21: MCLA 338.771; MSA 18.151,

Do the practices, then, described in your request, constitute the practice
of cosmetology?
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“A determination as to what particular persons are included within a
provision requiring barbers, cosmetologists, etc., to be licensed or
registered depends largely upon the particular language of the statute
under consideration. Usually those who engaged in these activities for
compensation, whether in the form of wages or commissions, are re-
quired to obtain a license. Although there are cases to the contrary,
several courts have considered that the particular acts involved in sales
demonstrations of cosmetic products are such as t0 come within the
scope of statutes requiring licensing or registration of beauty specialists
or cosmetologists, and it is further held not to violate the due process
and equal protection clauses of the United States Constitution to apply
such statutes to such persons.” 10 Am Jur 2d, Barbers and Cosme-
tologists, § 11, p 825.

A person who arranges, styles, combs, dresses or curls the hair om‘; a
customer in fitting a hairpiece would come within the scope of the definition
of a cosmetologist, and thus must be licensed by the state board of

cosmetology.

A distinction should be made between a full hairpiece and a partial hair-
piece. In regard to full hairpieces, if in fact the customer may have the full
hairpiece on the head without the necessity of the salesperson touching the
customer’s hair to arrange or blend it, then the salesperson would not have
to be licensed by the state board of cosmetology.

Your second question asks whether any place where the above acts are
performed must be licensed as a cosmetological establishment.

A cosmetological establishment is defined in section 2(c) of 1931 PA
176 as follows:

“A ‘cosmetological establishment or school of cosmetology’ 18 any
building, or any part thereof, completely partitioned off from any
other business or dwelling, except a licensed barber shop wherein any
of the herein classified occupations are practiced or taught for hire
or compensation, and shall be subject to the provisions and within the
meaning of this act as well as establishments shall be subject to rules
and regulations adopted by the board and schools shall be subject to
the curriculum set up by the board of schools of cosmetology.” MCLA
338.752; MSA 18.132.

The attorney general has had occasion to rule on this issue before. In 0OAG
1947-1948, No. 198, p 235 (March 18, 1947), the issue was whether a
cosmetologist could practice in the home of the customer, or was the
cosmetologist restricted to practice in a cosmetological establishment. The
attorney general said on page 236:

“ . . It is the opinion of the Attorney General that a cosmetologist
may practice cosmetology without restriction as to the place, except
that she could not work in an unlicensed cosmetological establishment
since such an establishment cannot lawfully operate.”

Accordingly, if the place where a cosmetologist performs services comes
within the statutory definition of a cosmetological establishment, as above
defined, then that place must be licensed as a cosmetological establishment.
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However, if in fact the place where a cosmetologist performs services does
not come within the definition of a cosmetological establishment, the cos-
metologist is not prohibited from performing services at that place.

And, in OAG 1947-1948, No. 723, p 621 (May 10, 1948), the attorney
general was faced with the issue of whether the state board of cosmetology,
in cooperation with the state board of health, could prescribe appropriate
sanitary rules in connection with the practice of cosmetologists outside of
cosmetological establishments.

“The Attorney General is of the opinion that the title of the act is
broad enough to allow the cosmetology board, with the approval of
the state board of health to adopt such rules and regulations governing
the practice of cosmetologists who work outside of licensed cosme-
tological establishments as are necessary to prevent the spread of in-
fectious and contagious diseases. However, such rules must not be so
broad and inclusive as shall amount to prohibition against a licensed
cosmetologist from practicing outside a licensed cosmetological
establishment.”

The state board of cosmetology, in cooperation with the director of public
health, may establish appropriate rules to govern the conditions wherein
cosmetologists could practice their work in stores where hairpieces are sold,
but which do not constitute cosmetological establishments.

Full hairpieces or partial hairpieces may be sold in gasoline stations or
supermarkets, as your inspectors have reported them being sold, so long as
the salesperson does not touch the customer’s hair to comb, style, artange
or blend it to fit in with the hairpiece. And under these circumstances, the
salesperson would not have to be a licensed cosmetologist,

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,




