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In summation, it is my opinion that each of your questions must be
answered in the affirmative, and an appeal may be taken to circuit court
in the circumstances you have outlined, provided any available administra-

tive remedies have been exhausted.
FRANK J. KELLFEY,
Attorney General.
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CONSTITUTIONAL LAW: Limitation on power of the legi_s'lature.

SCHOOL DISTRICTS: Power of board of education to levy income tax
or other excise taxes.

TAXATION: Income tax and excise taxes.

A board of education of a school district is without authority, constitutional
or statutory, to levy an income tax or other excise taxes.

Opinion No. 4763 February 15, 1973.

Hon. Harry A. DeMaso
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following questions:

“1. Does a school district, through its school board, have the authority
to levy an income tax or other excise taxes upon the people of a
school district under the present constitution?

“y If so, what is the constitutional provision which grants such
authority?”’ ‘

An examination of the provisions of the Michigan Constitution of 1963
indicates that the people have not conferred express authority therein upon
a2 board of education of a school district to levy an income tax or other
excise taxes. Failure of the people to so provide is not dispositive of your
question since the law is well settled that the Constitution is a limitation
upon the otherwise plenary power of the legislature, Toy, ex rel. Elliott v
Voelker, 273 Mich 205 (1935).

The power of cities to levy income taxes is not dependent upon a con-
stitutional grant. The Michigan Supreme Court has ruled in Dooley v Ciry
of Detroit, 370 Mich 194 (1963), that the legislative grant of power to
cities to lay and collect excises was legally sufficient to support the levy of
an income taXx. Subsequent to this decision the legislature has expressly
permitted the levy of a city income tax pursuant to 1964 PA 284, MCLA
141.501 et seq; MSA 5.3194(1) et seq.

The legislature has not conferred authority upon a board of education of
a school district to levy either an income tax or other excise taxes. Any
orant of authority to a board of education of a school district to levy an in-
come tax would be subject to the constitutional limitation imposed by the
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people in Const 1963, art 9, § 7, that the in¢ome, tax shall not be graduated
as to rate or base, T

Therefore, in response to your first question, it is my opinion that a
board of education of a school district is presently without statutory
authority to levy an income tax or other excise taxes.

The answer to your first question makes an.answer to your second
question unnecessary. L
FRANK JI. KELLEY,

7? ) Z Z.C: ‘ -2_ Attorney General.

MORTUARY SCIENCE, State Board of Examiners in: Rule making power.

Administrative rule requiring advertising to disclose name of licensee in
charge of each funeral establishment operating under an assumed or fictitious
name is valid. Branch establishments are subject to the rule.

Opinion No. 4756 February 26, 1973.

Board of Examiners in Mortuary Science
1116 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

You have requested my opinion as to the validity and applicability of
a rule promulgated by the state board of examiners in mortuary science
dealing with advertising by persons licensed under 1949 PA 268, as
amended, being MCLA 338.861 et seq; MSA 14.509(1) et seq.

The rule under discussion is 1954 AC R338.864, which reads as follows:

“No person who has received a funeral director's license, an em-
balmer’s license, or a mortuary science license, under the provisions
of the Michigan law, shall either by himself or in connection with
others, advertise in any newspaper, magazine, or on any Sign, station-
ery, billhead, or other printed matter, the name of any person who is
not a licensed funeral director, embalmer, or mortuary science licensee,

“Whenever a funeral establishment is conducted under an assumed
or fictitious name, or under the name of a deceased licensee, the name
of the licensed funeral director, or mortuary science licensee, in charge
must appear in all advertising and printed matter related to that estab-
lishment as being in charge of such establishment, and the name of
the licensed funeral director, or mortuary science licensee, must appear
on the establishment.”

The legislature granted rule making authority to the board in section 2
of Act 268, supra, by the following language:

“. .. Said board is authorized to . . . adopt and promulgate such
rules and regulations for the transaction of its business and the better-
ment and promotion of the standards of service and practice to be
followed in the profession of mortuary science in the state of Michigan,




