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The apparent answer is that the maximum population limitation of 250,000
has no “reasonable relation to the purpose of ‘the statute.” Instead, by
imposing the minimum limitation of 180,000 together with the maximum of
250,000, § 2(a) was so limited as to be applicable at the time of its adop-
tion by 1927 PA 310 to only Kent County. Furthermore, the imposition
of such maximum limitation has the effect of excluding from the operation
of the act those counties to which the same would be applicable were popu-
lation a logical basis for classification, For those reasons and upon the
basis of the above-cited authoritics, 1 am of the opinion that § 2(a) is
not a general act and, therefore, contravenes art 4, § 29 of the Michigan
Constitution. Inasmuch as § 2(a) is unconstitutional, consideration of the
specific questions presented relative to the operation and effect thereof
becomes unnecessary.
FRANK J. KELLEY,

7; 617/ Zo . 3 Attorney General.

TOWNSHIPS: Authority to charge for fire protection service call.

A township is without authority to charge for fire service protection calls.

Opinion No. 4768 April 20, 1973.

Honorable Roy L. Spencer
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan 48901

This office is in receipt of your letter which presented the following
questions:

1. Can a township impose a specific charge on an individual or cor-
poration for a fire service call within said township?

2. By what legal authority and under what circumstapces may a
township that either has its own fire department or contracts for
fire contro] services from some other unit of government impose or
collect a fee for fire control services from an individual or cor-
poration?

Townships have such powers as are conferred by law. Hanslovsky v
Township of Leland, 281 Mich 652 (1937). It is my opinion that a fown-
ship cannot impose a specific charge on an individual or corporation for a
fire service call within a township. Although 1945 PA 246, § 1, MCLA

41.181; MSA 5.45(1), empowers a township to emact ordinances which
cOoncern:

113

. regulating the public health, safety and general welfare of
persons and property, fire protection . . . .”

such does not provide authority to charge for a fire protection service call.

The means by which a township may finance fire protection service is
limited by law to appropriations from general and contingent funds or by
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special assessment. 1951 PA 33, as amended, MCLA 41.801 er seq; MSA
5.2640(1) et seq, concerns townships and fire protection. Section 1 of 1951
PA 33, being MCLA 41.801; MSA 5.2640(1), provides that;

“The township board of any township, or adjoining townships, acting
jointly, whether or not such townships are located in the same county,
may purchase fire extinguishing apparatus and equipment and housing
for the same, and for that purpose may provide by resolution for the
appropriation of general or contingent funds in an amount which in
any one year shall not exceed 10 mills of the assessed valuation of the
area in their respective townships for which fire protection is to be
furnished, '

“The township board of any township, or adjoining townships, acting
jointly, whether or not such townships are located in the same county,
may also provide annually by resolution for the appropriation of general
or contingent funds for the purpose of maintenance and: operation of
a fire department, or for the providing of fire profection by contract.

“The township board or boards acting jointly may provide that all
or any part of the aforesaid sums for purchasing and housing of equip-
ment or the operation thereof or contracting for protection may be
defrayed by special assessment on all of the lands and premises in
said township or townships to be benefited thereby, and may issue
bonds in anticipation of the collection of said special assessments.

“The question of raising money by special assessment may be sub-
mitted to the electors of the affected area in the township or townships
by the township board, or township boards acting jointly, and shall be
submitted by the township board or township boards acting jointly
on the filing of a petition so requesting, signed by at least 10% of the
owners of the land in each of the affected townships, to be made into
such a special assessment district, at any general election or special
election called for that purpose by the township board or township
boards acting jointly. No such special assessment district shall be
created unless approved by a majority vote of the electors voting on
the question at such an election.

“. . . The assessment shall be spread and shall become due and be
collected at the same time as other township taxes are assessed, levied
and collected and shall be returned in the same manner for nonpayment.
In the event that the collections received from such special assessment
so levied to defray the cost or portion intended to be defrayed thereby
of the fire protection shall be, at any time, insufficient to meet the
obligations or expenses incurred for the maintenance and operation
of the fire department, the township board of the township, or town-
ships acting jointly, may, by resolution, authorize the transfer or loan of
sufficient money therefor from the general fund of the township or
townships, to said special assessment for department fund, the same to
be repaid to the general fund of the township or townships out of special
assessment funds when collected.” (Emphasis supplied)

It is my opinion that a township is without authority to charge for fire
service protection calls. . '




REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 25

The answer to-your first question makes an answer to your second question
unnecessary. :

73s04dz5.(

MOTOR VEHICLES: Permissible use of flashing warping lights by
motorcycles.

FRANK J. KELLEY,
Atrtorney General.

Where warning lights are to be installed on motorcycles, the Michigan
Vehicle Code requires the use of two such lights mounted at the same level
and as widely spaced laterally as possible; a single light cannot meet this
requirement,

Opinion No. 4764 April 25, 1973.

Honorable Robert VanderLaan
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan 48901

You have requested upon behalf of a constituent issuance of my opinion
upon the question:

“Is it a violation of state law for a motorcycle to be equipped and
the operator use a ‘warning light’ which would flash once per second,
the duration of each flash lasting about 1/10 of a second and which
would be visible to traffic in front of the motorcycle?”

The pertinent statutory provisions are contained in 1949 PA 300, the
Michigan vehicle code, MCLA 257.1 et seq; MSA 9.1801 ef seq. A motor-
cycle is one type of a moior vehicle and, therefore, is included within the
meaning of the latter term as used in the code. Sections 31 and 33. Like-
wise, a motorcycle is included within the meaning of the term “vehicle” as
used therein. Section 79. With respect to the required head lamp with
which a motorcycle is required to be equipped, § 685 differentiates and
specifies in subsection (b):

“Every motorcycle and every motor driven cycle shall be equipped
with at least 1 and not more than 2 head lamps which shall comply
with the requirements and limitations of this chapter.”

The sections following § 685 contain provisions for certain auxiliary
driving lamps with which a motor vehicle is either authorized or required
to be equipped. In II OAG 1955-56, No 2845, p 682, it was held quoting
the syllabus:

“Flasher lights may not be used on any motor vehicle driven or
moved on a public highway of this state except as permitted by law.”

In OAG 1961-62, No 3627, p 144, it was held, inter alia, quoting from
the syllabus:

“The use of red flashing turn indicators, either singly or in pairs, on




