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The answer to-your first question makes an answer to your second question
unnecessary. :

73s04dz5.(

MOTOR VEHICLES: Permissible use of flashing warping lights by
motorcycles.

FRANK J. KELLEY,
Atrtorney General.

Where warning lights are to be installed on motorcycles, the Michigan
Vehicle Code requires the use of two such lights mounted at the same level
and as widely spaced laterally as possible; a single light cannot meet this
requirement,

Opinion No. 4764 April 25, 1973.

Honorable Robert VanderLaan
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan 48901

You have requested upon behalf of a constituent issuance of my opinion
upon the question:

“Is it a violation of state law for a motorcycle to be equipped and
the operator use a ‘warning light’ which would flash once per second,
the duration of each flash lasting about 1/10 of a second and which
would be visible to traffic in front of the motorcycle?”

The pertinent statutory provisions are contained in 1949 PA 300, the
Michigan vehicle code, MCLA 257.1 et seq; MSA 9.1801 ef seq. A motor-
cycle is one type of a moior vehicle and, therefore, is included within the
meaning of the latter term as used in the code. Sections 31 and 33. Like-
wise, a motorcycle is included within the meaning of the term “vehicle” as
used therein. Section 79. With respect to the required head lamp with
which a motorcycle is required to be equipped, § 685 differentiates and
specifies in subsection (b):

“Every motorcycle and every motor driven cycle shall be equipped
with at least 1 and not more than 2 head lamps which shall comply
with the requirements and limitations of this chapter.”

The sections following § 685 contain provisions for certain auxiliary
driving lamps with which a motor vehicle is either authorized or required
to be equipped. In II OAG 1955-56, No 2845, p 682, it was held quoting
the syllabus:

“Flasher lights may not be used on any motor vehicle driven or
moved on a public highway of this state except as permitted by law.”

In OAG 1961-62, No 3627, p 144, it was held, inter alia, quoting from
the syllabus:

“The use of red flashing turn indicators, either singly or in pairs, on
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disabled vehicles in order to give warning of a traffic hazard, is pro-
hibited except on those vehicles specifically permitted under the law.”

The latter opinion was issued on July 25, 1961, 1962 PA 166, approved
May 14, 1962, and effective March 28, 1963, amended certain sections and
added two sections to the Michigan vehicle code. Among the sections
added was § 698a, MCLA 257.698a; MSA 9.2398(1), reading:

“Any vehicle may be equipped with lamps which may be used for
the purpose of warning the operators of other vehicles of the presence
of a vehicular traffic hazard requiring the exercise of unusual care
in approaching, overtaking or passing, and when so equipped may dis-
play such warning in addition to any other warning signals required by
this act. The lamps used to display such warning to the front shall be
mounted at the same level and as widely spaced laterally as practicable,
and shall digplay simultaneously flashing white or amber lights, or any
shade of color between white and amber. The lamps used to display
such warning to the rear shall be mounted at the same level and as
widely spaced laterally as practicable, and shall show. simultaneously
flashing amber or red lights, or any shade of color between amber and
red. These warning lights shall be visible from a distance of not less
than 500 feet under normal atmospheric conditions at night.” \

The provisions thereof are not substantially different from those of
§ 12-220(c) of the Uniform Vehicle Code. As stated in § 698a, the warn-
ing lights therein authorized are for the purpose of

“warning the operators of other vehicles of the presence of a vehicular
traffic hazard requiring the exercise of unusual care in approaching,
overtaking or passing.”

Section 698a further specifies:

“The lamps used to display such warning to the front shall be
mounted at the same level and as widely spaced laterally as practicable,
and shall display simultancously flashing white or amber lights, or any
shade of color between white and amber. The lamps used to display
such warning to the rear shall be mounted at the same level and as
widely spaced laterally as practicable, and shall show simultaneously
flashing amber or red lights, or any shade of color between amber and
red.”

Obviously, compliance could only be had with such requirements by having
such warning lights that are as widely spaced laterally as practicable. It
follows, therefore, that § 698a does not authorize the operation upon the
public highways of a motorcycle equipped with a single flashing warning
light such as discribed. Instead, absent further amendment for that pur-
pose, the operation upon the public highways of a motorcycle with such
single flashing light is prohibited by the Michigan vehicle code, but two
such lights shall be used.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General,




