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that one who has been assigned the status of a youthful trainee may properly

answer “no” when asked whether he has ever before pleaded guilty or been

convicted of a crime,

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

0709,

ARCHITECTS: Distinguish repair or maintenance of a public work from
construction of a public work.

PROFESSIONAL ENGINEERS: Distinguish repair or maintenance of a
public work from construction of a public work.

PUBLIC WORKS: Distinguish repair or maintenance of a public work
from construction of a public work,

WORDS AND PHRASES: “Construction,” “Repair” and “Maintenance”

The services of a registered architect or a registered professional engineer
are not required for maintenance or repair of public works, except far school
buildings where the cost of reconstruction or remodeling exceeds $15,000.00.

Opinion No. 4778 July 9, 1973,

Honorable Stanley F. Rozycki
State Senator

The Capitol

Lansing, Michigan 48902

In your letter of March 6, 1973, you requested my opinion on the
following question:

“Does Section 18, Act No, 240, P.A. 1937, as amended, being
Section 338.568 of the Compiled Laws of 1948 have reference to
‘Construction’ of nmew buildings, to the repair or maintenance of an
existing structure, or both?”

Section 18 of 1937 PA 240, as amended, provides:

“It is unlawful for this state, or for any of its political subdivisions,
or any county, city, town, township, village or school district to
engage in the construction of any public work involving architecture
or professional engineering, unless the plans and specifications and
estimates have been prepared by, and the construction executed under
the direct supervision of, a registered architect or a registered pro-
fessional engineer, and unless any survey of land on which any such
public work has been or is to be constructed shall be made under
the supervision of a registered land surveyor. However, nothing in
this section shall be held to apply to any public work wherein the
contemplated expenditure for the completed project does not exceed
$5,000.00.” MCLA 338.568; MSA 18.84(18) (Emphasis added.)

As the statutory language indicates, when certain governmental entities
engage in the construction of public works, which require an expenditure




REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL 57

in excess of $5,000.00, such constriction must be planned and supervised
by a registered architect or a registered professional engineer.

The answer to your specific question requires my opinion as to whether
the language, “engage in the construction of any public work,” encompasses
the repair or maintenance of any public work.

If the legislature intended that section 18 of 1937 PA 240, supra, en-
compass the maintenance or repair of existing buildings, it could easily
have so provided. For example, in section 1, 1937 PA 306, as amended;
MCLA 388.851 et seq; MSA 15.1961 et seq, the legislature set out a more
specific standard for school buildings. Section 1 of said act provides, in
pettinent part:

“No school building, public or private, or additions thereto, shall
be erected, remodeled or reconstructed in the state except it be in
conformity with the following provisions:

“(a) All plans and specification for buildings shall be prepared
by, and the construction supervised by, an architect or engineer
who is registered in the state of Michigan. Before the construction,
reconstruction or remodeling of any school building or addition
thereto is commenced, the written approval of the plans and speci-
fications by the superintendent of public instruction or his authorized
agent shall be obtained. . . ” MCLA 388.851; MSA 15.1961

“Remodeling” is defined in section la(b) as follows:

* ‘Remodeling’ shall mean the alteration, construction or remodel-
ing of partitions, hallways, stairways and means of egress, the
replacement, relocation or reconstruction of heating, ventilating and
sanitary equipment.” MCLA 388.851a; MSA 15.1961(1)

As the quoted language reveals, the word, “construction” was not simply
used as an all-encompassing term. Instead, the legislature set out, with
specificity, the activities regulated under 1937 PA 306, supra. This statute
does not apply to construction, reconstruction or remodeling of school build-
ings costing less than $15,000.00. MCLA 388.855a; MSA 15.1966.

It is an established rule of statutory construction that two legislative
acts dealing with the same subject matter, enacted contemporaneously, must
be construed together for the purpose of determining legislative intent.
Van Antwerp v State, 334 Mich 593 (1952). 1937 PA 240, supra, and
1937 PA 306, supra, are two such enactments. Consequently, it is reason-
able to conclude that the term “‘construction™ found in section 18 of 1937
PA 240, supra, an act similar in nature to 1937 PA 306, supra, adopted
in the same year, was also not intended to be all-encompassing.

My opinion that the term “construction” does not include repair or
maintenance is in accord with judicial opinions In other jurisdictions.
Thus, the court in Commonwealth v McHugh, 406 Pa 566, 570; 178 A2d
556, 558 (1962), offered the following definition:

“. .. In Hoffman v. Kline, 300 Pa. 485, 494, 150 A.2d 889, (1930),
we quoted with approval the following from In re Howett, 10 Pa, 379,
(1849) ““In the common understanding and language of the people,
when we speak of the erection or construction of a house or a building,
we mean the erection of a new house or building, and not the repairs
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of an old one.” * (citations omitted) Therefore, it is quite evident that

‘constructing’ referred to and encompassed the erection of new
facilities.”

“Maintenance” was excluded from the definition of “construction” in
Ferguson v Rochford, 84 Conn 202, 204; 79 A 177, 178 (1911), as follows:

“. .. The word ‘maintain’ as used in this statute does not mean
‘to provide or conmstruct,’ but means ‘to keep up, not to suffer to
fail or declire.” . . .”

Perhaps the most succinct distinction between the words “construct,”
“maintain” and “repair” was made by the court in Thompson v Bracken
County, 294 SW2d 943, 946 (Ky, 1956), wherein it was stated:
“In short, ‘improve’ and ‘construct’ mean to make better the original
status, while ‘maintain’ and ‘repair’ mean to preserve or remedy the
original condition. (citations omitted)”

Similar distinctions are found in Travelers Indemnity Co v Wilkes County,
102 Ga App 362; 116 SE2d 314 (1960); People v New York Central R Co,
397 Il 247; 73 NE2d 302 (1947); City & County of San Francisco v
San Mateo County, 17 Cal 24 814; 112 P2d 595 (1941); Cabell v City of
Portland, 153 Or 528; 57 P2d 1292 (1936).

Therefore, it is my opinion that the term “construction” as used in
section 18 of 1937 PA 240, supra, is to be accorded its common meaning
and does not encompass the repair or maintenance of public works.

FRANK J. KELLEY,

7 3 07 {/t [ Attorney General.

SCHOOL DISTRICTS: Power of board of education to set date of election.

If a board of education of a third class school district declines to hold its
election at the time of the local city election, the people may not petition
for a vote of the school electors on the question,

Opinion No. 4784 July 11, 1973,

Honorable R. Robert Gaeke
State Representative

The Capitol

Lansing, Michigan

You have requested my opinion on the following question:

If a board of education of a third class school district declines to
hold its election at the same time as the local city election, may the
people petition for a vote of the school electors on the question?

1955 PA 269; MCLA 340.1 et seq.; MSA 15.3001 et seq., is known as
the School Code of 1955.

In § 108 of the School Code of 1955, supra, the Legislature has directed
that the regular annual school election in each school district of the third




