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become “unrestricted” funds and belong to the state department of
education.

In view of the above it is my opinion that interest earned on investment
of the “Reserve” fund is state money and subject to the limitation of
Const 1963, art 9, § 20.
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A person selling condominiums for another or as an owner as a principal
vocation must hold a real estate license.
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Beverly 1. Clark, Director

Department of Licensing and Regulation
1033 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

Your predecessor has requested my opinion rtegarding the following
questions:

“l. Must a person, firm, partnership association, copartnership or
corporation who performs any act, for which a real estate broker’s
license is required by Sections 2 and 3 of 306 PA 1919, as amended,
be licensed as a real estate broker when such act is performed with
respect to an ‘apartment’ in a ‘condominium project’ as defined in
229 PA 1963, as amended?

“2. Must a person who performs any act for which a real estate
salesman’s license is required by Sections 2 and 3 of 306 PA 1919,
as amended, be licensed as a real estate salesman when such act is
performed with respect to an ‘apartment’ in a ‘condominium project’
as defined in 229 PA 1963, as amended?

“3. Must the deposits or other moneys accepted by a real estate
broker or real estate salesman in condominium ‘apartments’ or ‘condo-
mininm’ transaction be accepted, deposited, retained, and accounted
for in compliance with Sections 13(j) (1) (2) (3) (4) and (5) of
306 PA 1919, as amended?”’

The terms “apartment” and “condominium” are defined in 1963 PA
229, as amended; MCLA 559.1 et seq; MSA 26.50(1) et seq, hereinafter
referred to as the Horizontal Real Property Act, in section 2 thereof as
follows:

“(a) ‘Apartment’ means an enclosed room or rooms constituting
a single unit and the space enclosed thereby which occupies all or
part of a floor or floors in a building of 1 or more floors or stories
regardless of whether it be destined for residence, for office, for the
operation of any industry or business, or for any other type of inde-
pendent use, provided it has a direct exit to a thoroughfare or to. a
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given common space leading to a thoroughfare. When a unit is a
single family residence and occupies all the vertical space in the
structure it may include the structure and such external space con-
tained within the given description and may also include fee simple
title to all the land undemeath the given description provided that a
permanent easement is granted to the condominium for repair and
maintenance of the exterior of the structure and the external improve-
ments. o
"

“(¢) ‘Condominiumy’ means the ownership of apartments and the
space enclosed by the description thercof as contained in the master
deed in a multiple unit structure, together with ownership of an
interest in common clements.” MCLA 559.2; MSA 26.50(2)

The terms “real estate broker” and “real estate salesman” are defined
in 1919 PA 306; MCLA 451.201 et seq; MSA 19,791 et seq, hereinafter
referred to as the real estate license law, in section 2 thereof as follows:

“A real estate broker within the meaning of this act is any person,’
firm, partnership association, copartnership or corporation, who with
intent to collect or receive a fee, compensation or valuable considera-
tion, sells or offers for sale, buys or offers to buy, appraises or offers
to appraise, lists or offers or attempts to list, or negotiates the pur-
chase or sale or exchange or mortgage of real estate, or negotiates
for the construction of buildings thereon, or who leases or offers to
lease or rents or offers for rent any real estate or the improvements
thereon for others, as a whole or partial vocation, or who sells or
offers for sale, buys or offers to buy, leases or offers to lease, or
negotiates the purchase or sale or exchange of a business, business
opportunity, or the good will of an existing business for others, or
who as owner or otherwise, engages in the sale of real estate as a
prin¢ipal vocation. A real estate salesman within the meaning of
this act is any person who for compensation or valuable consideration
is employed either directly or indirectly by a licensed real estate
broker to sell or offer to sell, or buy or offer to buy, to appraise
or offer to appraise, to list, or offer or attempt to list or to negotiate
the purchase or sale or exchange or mortgage of real estate, or to
negotiate for the construction of buildings thereon, or to lease or offer
to lease, rent or offer for rent any real estate, or who sells or offers
for sale, buys or offers to buy, Icases or offers to lease, or negotiates
the purchase or sale or exchange of a business, business opportunity,
or the good will of an existing business for others, as a whole or
partial vocation. . . .” MCLA 451.202; MSA 19.792

An examination of the Hortizontal Real Property Act discloses a lack
of statutory direction as to what persons or entities are entitled to sell
condominium apartments after the permit to sell is issued. Since both the
Horizontal Real Property Act, supra, and the real estate license law, supra,
involve the sale of an inmterest in real property, it is necessary to read
them in harmony if possible. Our Supreme Court in Valentine v Redford
Township Supervisor, 371 Mich 138, 144, 123 NW2d 227 (1963), quoted
the following with approval:
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**. .. If by any reasonable construction 2 statutes can be reconciled
and a purpose found to be served by each, both must stand, Garfield
Township v. A. B. Klise Lumber Co. 219 Mich 31; Edwards v.
Auditor General, 161 Mich 639; People v. Harrison, 194 Mich 363.
The duty of the courts is to reconcile statutes if possible and to
enforce them, Board of Control of the Michigan State Prison v. Auditor
General, 197 Mich 377. The courts will regard all statutes on the
same general subject as part of 1 system and later statutes should be
construed as supplementary to those preceding them. Wayne County
V. Auditor General, 250 Mich 227. Sece, also, Rathburn v. State of
Michigan, 284 Mich 521." People v. Buckley, 302 Mich 12, 22.

““This court has held that only, when 2 acts are so incompatible
that both cannot stand, does a later act repeal a former.’ In re Estate
of Reynolds, 274 Mich 354, 360.”

The Horizontal Real Property Act contains no lanaguage repealing any
of the provisions of the real estate license law or exempting the sale of
condominiums from the purview of the real estate license law.

Thus, reading the two acts together, it is clear that the statutes are
consistent with each other and the licensure requirements of the real estate
license law are applicable to those persons selling condominium apartments
for others or an owner selling condominium apartments as a principal
vocation.

In OAG, 1971-1972, No 4,669, p 46 (May 14, 1971), the attorney
general discussed in depth the problem of those persons who must be
licensed as real estate brokers. The opinion concluded, as set out in the
headnotes to the opinion, the following:

“A profit corporation, partnership or individual whose principal
business activity is buying and sclling real estate, but which does not
engage in the sale of real estate for others, is required to be licensed
as a real estate broker.

“A profit corporation, partnership, individual or other legal entity
engaged in the buying and selling of real estate for its account on a
continuing basis, but which has another vocation, is required to be
licensed as a broker, unless the real estate work of such entity is
not its main occupation or where it spends a major portion of its time.

“A profit corporation, partnership or individual engaged in the
sale of its own property and subject to the broker licensing require-
ments is not required to have a license if it makes those sales through
a duly licensed broker.”

Thus, when a developer of condominium apartments offers them for
sale to the public, and such activity is a principal vocation of the developer,
he must be licensed as a real estate broker or make the sales to the public
through a duly licensed broker.

Your first two questions are answered in the affirmative.

Turning our attention to your third question regarding the handling of
purchasers’ earnest money deposits, we find that section 13(j) (1)-(5) of
the real estate license law provides for suspension or revocation of licensure
for the failure to comply with the following provisions:
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“(1) All deposits or other moneys accepted by every person,
copartnership, corporation or association holding a real estate broker’s

. license under the provisions of this act must be retained by such real

estate broker pending consummation or termination of the transaction
involved, and shall be accounted for in the full arnount thereof at
the time of the consummation or termination,

“(2) Every real estate salesman promptly on receipt by him of a
deposit or other moneys on any transaction shall ‘pay over the deposit
or other moneys to the real estate broker.

“(3) Under no circwmstances shall a broker permit any advance
payment of funds belonging to others to be deposited in the broker’s
business or personal account or be commingled with any funds he
may have on deposit belonging to him.

“(4) Every real estate broker shall immediately deposit such
moneys, of whatever kind or nature, belonging to others in a separate
custodial or trust fund account maintained by the real estate broker
with some bank or recognized depository until the transaction involved
is consummated or terminated, at which time the real estate broker
shall account for the full amount received.

“(5) Every real estate broker shall keep records of all funds
deposited therein, which records shall indicate clearly the date and
from whom he received money, the dates deposited, the dates of
withdrawals, and other pertinent information concerning the trans-
action, and shall show clearly for whose account the money is de-
posited and to whom the money belongs. All such records shall be
subject to inspection by the commissioner or his deputies and by
employees of the commission. Such separate custodial or trust fund
account shall designate the real estate broker as trustee, and Such
account must provide for withdrawal of funds without previous notice.”
MCLA 451.213; MSA 19.803

- The Horizontal Real Property Act does not set forth any statutory
requirements regarding the handling of purchasers’ deposits. However,
the Department of Commerce,! pursuant to its rule making authority,
promulgated the following rules:

“Rule 1302, (1) ‘Co-owner’ includes a land contract vendee who
is entitled by the terms of his contract to the use and possession of
the apartment.

“(2) ‘Escrow agent’ means a commercial escrow depository li-
censed to do business in this state and regulated either by an agency
of this state or the federal government such as a state or national bank,
a federal or state savings and loan assoctation, title insurance company
or a trust company.

“(3) ‘Escrow agreement’ means an agreement:

1The powers of the Corporation and Securities Commission over condo-
miniums as set forth in the Horizontal Real Property Act, supra, were trans-
ferred to the Départment of Commerce by 1965 PA 380, section 237; MCLA
16.337; MSA 3.29(237).
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“(a) Signed by a developer and an escrow agent setting forth terms
of the escrow of subscriber’s funds and the conditions on which
the funds shall be paid over to the subscriber or to the developer.

“(b) Incorporated by reference into the reservation and subscrip-
tion or other agreement between the subscriber and developer.

“(c) Permitting the escrow agent to require proof of the basis
for any forfeiture and which may set forth a course of action to be
taken by the escrow agent in case conflicting claims are made upon
it.” 1971 AACS (#67) R 451.1302

“Rule 1322, (1) A reservation and subscription agreement shall
provide that all funds paid by the subscriber shall be deposited in an
escrow account in accordance with an escrow agreement dapproved
by the administrator and that the subscriber may withdraw from the
agreement without cause and without penalty at any time before
issuance of the permit to sell and notice thereof. . . .” 1971 AACS
(#67) R 451.1322

“Rule 1361. A developer who proposes to use subscribers’ funds
as part of his financing of a project shall submit his plan of financing
to the administrator for review. Before the developer may use pur-
chasers’ deposits as part of his financing of the project, he shall deposit
with the escrow agent irrevocable letters of credit or guarantee bonds
in the full amount of the purchasers’ funds he desires to withdraw,
The escrow agent shall release the purchasers’ funds to the developer
only up to the amount of the letters of credit or guarantee bonds,
Letters of credit and guarantee bonds shall be in a form satisfactory
to the administrator. The administrator shall be satisfied that the
bank issuing a letter of credit and the escrow agent receiving it will
be able to meet their commitments. Those arrangements shall be
fully set forth in the escrow agreement and in the reservation and
subscription agreement.” 1971 AACS (#67) R 451.1361

“Rule 1372. (1) A conditional permit to sell is a permit to sell
containing such further conditions to be satisfied by the developer
as the administrator may tequire. Tf ‘the condominium buildings have
not been constructed when the plan is submitted, the structures shall
be designated in the plan as ‘proposed’. A conditional permit to sell,
except as specifically provided therein, is effective as a permit to sell
and allows the developer to convey completed apartments and enter
into binding contracts of sale. The administrator may issue a condi-
tional permit to sell before actual completion of all apartments or
the entire project. Such a permit may be issued only after completion
of all aspects of the application for approval of the master deed and
conditional permit to sell, including approval and recording of the
master deed and bylaws of the condominium and the condominium
subdivision plan.

“(2) Funds paid for the purchase of an apartment and held in
escrow may ordinarily be released to the developer only upon con-
veyance of such an apartment to the purchaser. In case the de-
veloper, pursuant to a conditional permit to sell conveys any apart-
ment before issuance of a final permit to sell, the administrator may
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require the developer to retain in or deposit with an escrow agent
sufficient funds or other security as determined by the administrator
to insure the completion of those common elements necessary for
use and epjoyment of the project.

“(3) A final permit to sell will only be issued after completion
of the project and the submission, approval and recording of the
master deed with changes, if any, and the condominium subdivision
plan certified ‘as built’ by the architect, engineer or surveyor.” 1971
AACS (#67) R 451.1372

A reading of the above cited rules and section 13(j) (1)-(5) of the
real estate license law, supra, indicates that there is no conflict between
them regarding the handling of earnest money deposits.

The different procedures for handling earnest money deposits under the
real estate license law, supra, and the administrative rules promulgated
under the Horizontal Real Property Act, supra, concerning the handling
of purchasers’ moneys may be readily reconciled.

The purpose of a broker’s custodial trust or escrow account is to protect
purchasers’ moneys while the transitory phase of the transaction is pending.
The escrow account of a condominium developer provides protection to
purchasers’ moneys while the interest contracted for is being completed.
Therefore, if a person brokering sales of condominium apartments places
earnest money deposits in his trust account until the offer is accepted
by the condominium developer and then the broker disburses the funds to
the developer’s escrow account, so advising his client, the requirements
and policy behind both statutes is effectuated.

Therefore, it is my opinion that the trust account provisions are applicable
to sales of “condominfum apartments” by licensed real estaie brokers
and salesmen and that the administrative rules of the Department of
Commerce are valid and consistent with the real estate license law.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




