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tained in MCLA 330.19; MSA 14.809, regardless of the fact that such
a hospital is licensed by the state,
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A majority of the members present at a meeting of the county board of
comissioners must vofe to have an election for chairman by secret ballot,

Opinion No. 4816 - May 9, 1974,

Honorable Alfred A. Sheridan
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Lansing, Michigan 48933

In a recent letter to this office you requested an opinion concerning
1851 PA 156, § 3a, as added by 1973 PA 102, MCLA 46.3a; MSA
5.323(1), which requires open voting by a board of county commissioners
or a committee thereof on certain matters. Expressly excluded from this
mandatory open voting requirement is the vote held to elect a chairman:

“The names and votes of members shall be recorded on an action
which is taken by the board of county commissioners or by a com-
mittee of the board of county commissioners if the action is on an
ordinance, resolution, or appointment or election of an officer, except
the vote for chairman may be by secret ballot. . . .” [Emphasis added]

The new section goes on to provide that:

“. .. The vote and the name of the member voting on other ques-
. tions or motions shall be recorded at the request of: 1/5 of the mem-
bers present. . . ."”

Your question is:

“Under the Act, 1/5 of the members present may make it necessary
to have a roll call. Since this language is in the bill, will the 1/5 lan-
guage include the vote by which chairmen are selected?”

In order to answer your question, it is first necessary to deal with an
apparent conflict between MCLA 46.3a; MSA 5.323(1) and MCLA 46.3;
MSA 5.323 which would appear to require the voting for chairman to be
by secret ballot. MCLA 46.3; MSA. 5.323 provides:

“. .. No votes shall be taken by secret ballot except when voting

for chairman of the board or on the appointment of officials or em-
ployees, . . .”

While a literal reading of this section would lead one to conclude that
the vote for chairman must be by secret ballot, it is doubtful that the legis-
lature intended this result. The purpose of the section appears to be to
msure that county government is conducted in the open rather than behind
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closed doors. Furthermore, a rule requiring the election of chairmen by
secret ballot is one which deviates from the long-established rule requiring
an open ballot on any issue upon the request of even one member of the
board. QOAG, 1961-1962, No 3599, p 277 (February 22, 1962).

Given the fact that at the time MCLA 46.3; MSA 5.323 was enacted
the practice was to allow the vote for chairman to be by open ballot upon
request, the language of the section can be interpreted as doing no more
than continuing this prior procedure with respect to the election of chair-
man. This conclusion is strengthened by the fact that the above-quoted
portion of MCLA 46.3; MSA 5.323 does not specifically state that the
vote for chairman must be by secret ballot, but rather excludes this vote
from a mandatory open voting requirement.

If the second interpretation is accepted, then there is no need to recon-
cile the language of MCLA 46.3 and MCLA 46.3a. Even if this interpre-
tation is not accepted, the rules of judicial construction would lead to the
conclusion that the vote for chairman may be by open ballot, In Evans
Products Co v State Board of Escheats, 307 Mich 506; 12 NW2d 448
(1943), the Court held that legislation which is not plain and unambiguous
and which contains many apparent inconsistencies is subject to judicial
construction. Furthermore, in Swartwout v Michigan Air Line Railroad Co,
24 Mich 388 (1872), the Court held that a pew statute, which adds a new
section to a body of law, may amend by implication other sections of the
same body of law. Thus, given the fact that MCLA 46.3a; MSA 5.323(1)
was enacted at a later time than MCLA 46.3; MSA 5.323 as well as the
fact that the exact meaning of MCLA 46.3; MSA 5.323 is ambiguous, the
conflict must be resolved in favor of MCLA 46.3a; MSA 5.323(1).

Your question deals essentially with the relevance of the 1/5 of the
members present requirement found in the second sentence of MCLA 46.3a;
‘MSA 5.323(1) to.the vote for chairman, This requirement is not applicable
to the vote for chairman. MCLA 46.3a; MSA 5.323(1) provides that the
requirement shall apply to “other questions or motions”, that is to ques-
tions or motions not dealt with in the first sentence of the section, It is in
the first sentence of MCLA 46.3a; MSA 5.323(1) that the vote for chair-
man is discussed. Thus the decision to conduct the election for chairman
by secret ballot must be made according to the procedures specified in
MCLA 46.3; MSA 5.323. This section requires action to be taken by major-
ity vote of the members present, there being a quorum present. Therefore,
a majority of the members present at a meeting of the county board of
commissioners must vote to have the election for chairman by secret ballot.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.




