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RETIREMENT SYSTEMS: Township—Municipal Employees.
ORDINANCES: Retirement benefits for township officers and employees.
TOWNSHIPS: Contract pension plan.

CONSTITUTIONAL LAW: Granting extra compensation,

Authorization to establish retirement systems and make contracts of group
insurance pursuant to 1960 PA 27 applies equally to unchartered as well as
chartered townships.

The legislature has not imposed any limitations on a township’s contributions
toward the premium for a contract pension plan.

The grant of prior service credit to elected officials who serve after the
effective date of the pension plan does not violate the constitutional prohibi-
tion of “extra compensation.”

A contract pension plan under 1960 PA 27 must apply equally to all
township officials and full-time employees.

There is no legal bar against the establishment of a contract pension plan
by a township which is already a member unit of the retirement system,
established by the Municipal Employees’ Retirement Act, although no
officer or employee may participate in both.

Opinion No, 4818 TJune 11, 1974,

Hon. Allison Green

State Treasurer
Department of Treasury
Lansing, Michigan 48903

You have requested my opinion on several questions concerning 1960
PA 27; MCLA 41.901 et seq.; MSA 5.48(1) et seq. Your questions will be
answered seriatim:

1. Do the provisions of 1960 PA 27, supra, apply to all Michigan town-
ships or is the Act applicable only to charter townships?

It is my opinion that the legislature intended the act to apply equally to
all townships. 1960 PA 27, § 1, supra, begins with the phrase: “Any town-
ship may . . . [provide retirement benefits or contract for insurance].” As
our courts have stated repeatedly:

“°It is a cardinal 1ule that the legislature must be held to intend the
meaning which it has plainly expressed, and in such cases there is no
room for construction, or attempted interpretation to vary such mean-
ing.’ ® Dussia v Monroe Couniy Employees Retirement System, 386
Mich 244, 249; 191 NW2d 307, 310 (1971).

Moreover, “any” means “every.” Harrington v Inter-State Business Men's
Accident Association, 210 Mich 327, 330; 178 NwW 19, 20 (1920). Accord,
Sifers v Horen, 385 Mich 195, 199 n 2; 188 NW2d 623, 624 n 2 (1971).

If the legislature had intended to limit the applicability of 1960 PA 27,
supra, it would have not employed such broad language. The “plainly ex-
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pressed” intent of the legislature is that 1960 PA 27, supra, applies equally
to unchartered as well as chartered townships.

2. May a townshlp board adopt a pension or retirement plan or provide
insurance coverage of any type under 1960 PA 27, supra, by resolu-
tion of the township board, or must such action be taken by the
adoption of an appropriate township ordinance?

3. If an ordinance is required, must such ordinance be adopted in
accordance with MCILA 42.20 er seq.; MSA 5.46(20) et seqg., or in
accordance with MCLA 41.181 ef seq.; MSA 5.45(1) et seq.?

Since they are related, I shall consider your second and third questions
together.

1960 PA 27, § 5, supra, provides:

¥. .. Any township may exercise the powers granted hereunder by
ordinance without necessity of amending its charter.”

The leglslature, thus, has given “any township” the discretionary authority,
i.e., “may exercise,” to decide whether or not it will provide retirement
benefits or insurance coverage, or both, pursuant to 1960 PA 27, supra.
Here again “any township” means all townships. However, once a township
decides to exercise this discretionary authority, it must do so “by ordinance.”
As with all township ordinances, the township must cormaply with the provi-
sions of MCLA 41.181 et seq.; MSA 5.45(1) et seq., in enacting the
ordinance.

Charter townships must also enact the appropriate ordinance to imple-
ment the authority granted by 1960 PA 27, supra, and if a charter township
chooses to act by ordinance, it must comply Wlth the provisions of MCLA
42.20 et seq.; MSA 5.46(20) et seq.

It is my opinion, therefore, that all townships must implement the dis-
cretionary authority of 1960 PA 27, supra, by ordinance.

4. If an apnuity pension plan, under contract with an insurance car-
rier, ‘is' adopted- by the township pursuant to 1960 PA 27, supra,
are there any monetary limits on the amount or percentage of salary
that can be contrlbuted to the plan from township moneys‘7

1960 PA 27, § 1, supra, reads in part:

" “Any towns‘mp may:
* ok ok

“(c) Contract with any such company granting annuities or

pensions . . . and for such purposes may pay any part of the
premiums or charges for such . . . annuities or pensions.” (Emphasis
added.)

The legislature must be held to intend the meaning which it has plainly
expressed. Dussia v Monroe County Employees Retirement System,
suprq. Thus, a township’s duty to contribute toward the cost of the contract
pension plan under the statute is clearly permissive, i.e., a township “may
pay any part of the premiums.” Since “any” means “every,” Harrington v
Inter-State Business Mern's Accident Association, supra, the legislature
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has further authorized townships to pay every “paft of the premiums,”
if they so desire.

It is, therefore, my opinion that the legislature has not imposed any
hmltatlons on a township’s contributions toward the premmm for a con-
tract pension plan under 1960 PA 27, § 1(¢), supra. -

5. Does the payment of annuity premiums, based on percentage of
salary, for prior service of elected township officials represent retro-
active compensation to such elected officials? If so, is such retro-
active compensation prohibited? :

In your correspondence with my office you explained that the township
in question adopted a contract pension plan for its elected officials in 1969,
The contract’s “annuity formula” contained the provision that the “monthly
pension will be 1% of employee’s monthly compensation times the number
of years eligible past service up to a maximum of 10 years.” To acquire
prior service credit the township officials must serve after the effective
date of the plan. The contract contained a different computation and
payment formula for the officials’ future service, which you do not
question.

The prohibition to which you refer is contained in Const 1963, art 11,
§ 3, which provides:

“Neither the legislature nor any political subdivision of this state
shall grant or authorize extra compensation to any public officer,
agent or coniractor after the service has been rendered or the con-
tract entered into.”

While this is a long standing constitutional prohibition, its wording
was altered in the Constitution of 1963. 1t is, therefore, appropriate to
consider the debates of the constitutional convention to ascertain the in-
tent of the provision, Burdick v Secretary of State, 373 Mich 578: 130
NW2d 380 (1964).

The present Const 1963, art 11, § 3 was offered to the constitutional
convention as Committee Proposal 62. On behalf of the Committee on
Miscellaneous Provisions and Schedule, ~Delegate Erickson offered the
following reasons for their proposal:

“This is the first sentence of the present section 3 of article XVI
[of Const 1908] with the word ‘employe’ deleted. The word ‘employe’
was not included in the 1850 constitution. Its use in the 1908 constitu-
tion has been interpreted to mean that retired employees may not receive
increments in their retirement systems. This has proven a great hardship
on retired employees whose benefits were based on a pay scale much
below present day levels. Especially has this been true as regards a
group of retired teachers. It is the belief of the committee that the
deletion of reference to ‘employe’ in this provision will permit the legis-
lature and municipal authorities to deal with the problem realistically.

i . What this sentence is aimed to prohibit is the gratuitous
grant of further compensation to contractors, agents and officers of
the government after the fact.”

2 Official Record, Constitutional Convention 1961, p..2493.
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With a minimum of debate and no substantial changes in wording,
Committee Proposal 62 was adopted by the full convention. 2 Official
Record, Constitutional Convention 1961, pp 2999-3000.

The clear intent of the Constitution’s framers was to exempt all govern-
ment employees from the “extra compensation” prohibition of Const 1963,
art 11, § 3. In particular, the framers sought to allow the legislature and
political subdivisions to increase the retirement benefits for government
employees who were already retired, since the framers considered such
increases to be “extra compensation.”

That, however, is not the issue here. The township in question grants
retirement benefits to its elected officials, who are subject to Const 1963,
art 11, § 3, for service antedating the contract pension plan, only if they
render service after the effective date of the plan. Whether this constitutes
“extra compensation” is your question.

Although there is no Michigan precedent on this point, there is definitive
case Jaw elsewhere., Interpreting a constitutional prohibition identical to
Const 1963, art 11, § 3, except that employees were subject to the ban,
the Court in Aldrich v The State Employees’ Retirement System, 49 Wash
2d 831, 833-834; 307 P24 270, 271-272 (1957), stated:

“Prior service credit for services antedating the effective date of
the state employees’ retirement act cannot, standing alone, support
a pension . . . . There must be, in addition thereto, some service
rendered after the effective date of the act, so that the act will con-
stitute a part of the contract governing the subsequent employment.
Then the pensions provided for under the act constitute deferred
compensation for the subsequent service and are not gratuities predi-
cated merely upon the prior service.”

Accord, Gossman v State Employees Retirement System, 177 Neb
326; 129 NW2d 97 (1964). Gubler v Utah State Teachers’ Refiremeni

. Board, 113 Utah 188; 192 P2d 580 (1948).

The Washington Supreme Court’s reasoning is consistent with the intent
of our Constitution’s framers and should be followed. It should also be
noted that Const 1963 does not prohibit increases in township officials’
compensation during their term of office, OAG, 1967-1968, No 4,528,
p 76 (August 18, 1967).

It is, therefore, my opinion that the grant of prior service credit to
township officials who scrve after the effective date of a township contract
pension plan does not constitute “extra compensation” as prohibited by
Const 1963, art 11, § 3.

6. If an annuity pension plan is adopted pursmant to 1960 PA 27,

supra, must the adopted plan apply to all officials and to all full-time
employees?

On this matter, 1960 PA 27, § 1, supra, simply provides:

“Any township may:
* 4 %

“(¢) Contract with any such company granting annuities or
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pensions for the pensioning of the officers and employees and for
such purposes may pay any part of the premiums . . . ."”

As is obvious, the provision has no explicit language as to whether
or not the contract pension plan must apply equally to all officers and
employees. However, our analysis should not be restricted to just those
words. “In determining what is the proper construction of the contro-
verted portion of the statutes, we must first look to the context of the
statute itself . . . .* In re Atherton’s Estate, 333 Mich. 193, 195; 52
NW2d 660, 661 (1952).

Thus, it is proper that we examine the preceding subsection of 1960
PA 27, § 1, which, in authorizing the purchase of life, accident and medical
services insurance, provides:

*Any township may:

# * &
“(b) Make arrangements with any prepayment plans . . . in-
suring and covering its elected or appointed officers and employees
or any classes thereof. . . .” (Emphasis added.)

Undoubtedly, if the legislature intended to authorize townships to
establish separate contract pemsion plans for officers and employees, it
would have done so explicitly, To conclude otherwise would be to ignore
the precise manner in which the legislature granted the exact same authority
in 1960 PA 27, § 1(b), supra. What the legislature does explicitly in one
subsection, it would not do implicitly in the next. See, Sebewaing Indus-
tries, Inc v Village of Sebewaing, 337 Mich 530; 60 NW2d 444 (1953).

It is, therefore, my opinion that a contract pension plan, adopted pur-
suant to 1960 PA 27, § 1(c¢), supra, must apply equally to all township
officials and full-time township employees.

7. May a township provide a contract pension plan, if the township is
already a member unit of the retirement system :established by the
Municipal Employees’ Retirement Act, MCLA 38.601 et seq.; MSA
5.4001 et seqg?

1960 PA 27, supra, has no explicit ban on a township providing a con-
tract pension plan, if the township is already a member unit of the retire-
ment system established by the Mumnicipal Employees’ Retirement Act,
supra. In fact, 1960 PA 27, § 5, supra, indicates the legislature never
intended such a prohibition:

“The authority hereby given shall be in addition to and not in
derogation of any power existing in the township under the pro-
visions of a statute or any charter now in effect , . . .”

Moreover, 1960 PA 27, § 4, supra, states:

“The provisions of this act shall not affect the validity of any
retirement program . . . previously entered into by the township.”

While the Municipal Employees’ Retirement Act, supra, does not con-
tain an express prohibition on participating townships offering a contract
pension plan, nevertheless § 2(f) of the Municipal Employees’ Retirement




160 REPORT OF THE ATTORNEY GENERAL

Act, supra, bans participation in the retirement system by any officer or
employee:

“. .. who is included as an active member in any other pension
plan or retirement system supported in whole or in part from the

funds of the participating municipality . . . .”

Since a township’s contract pension plan under 1960 PA 27, supra,
must be open to all officers and employees, any officer or employee who
takes part in the contract plan would, thereupon, be denied participation
in the retirement system. See also, 1 QAG, 1957-1958, No 2,887, p 105
(March 12, 1957).

It is, therefore, my opinion that a township may provide a contract
pension plan, even though it is a member unit of the retirement system
established by the Municipal Employees’ Retirement Act, supra. However,
no township officer or employee may participate in both.

In summary, 1960 PA 27, supra, is applicable to all townships, whether
charter or not. The legislature has not imposed any limitations on a
township’s contributions toward the premium for a contract pension plan.
The grant of prior service credit to elected officials who serve after the
effecitve date of the pension plan does not violate the constitutional pro-
hibition of “extra compensation.” A contract pension plan under 1960
PA 27, supra, must apply equally to all township officials and full-time
employees. There is no legal bar against the establishment of a contract
pension plan by a township which is already a member unit of the retire-
ment system, established by the Municipal Employees’ Retirement Act,
supra, although no officer or employee may participate in boih.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

~24d 06z, ]

CONSTITUTION: Uniform Rule of Taxation.

The act authorizing differential school millage within the same school
district has been rendered unconstitutional by the simultaneous adoption of
the 1963 constitutional provision for uniformity of taxation, Const 1963, art
9, § 3, and tax rate limitation, Const 1963, art 9, § 6.

Opinion No. 4817 June 24, 1974.

Honorable William L. Jowett
House of Representatives
State Capitol

Lansing, Michigan

You request my opinion whether 1933 PA 162; MCLA 211.251, er seq.;
MSA 15.511 et seq.; is still viable or if it has been rendered unconstitutional
by the popular ratification of the 1963 Const, art 9, § 3.




