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of the equal protection clause of the Fourteenth Amendment to the United
States Constitution.
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NURSES: Maiden name.

FRANK J. KELLEY,
Attorney General.

A married woman may retain her maiden name.

The Board of Nursing may require a licensee to notify it of any change
of name or address.

QOpinion No. 4834 October 2, 1974,

State Board of Nursing
1033 South Washington Avenue
Lansing, Michigan 48926

You have requested my opinion on whether the State Board of Nursing
may issue a license to a married woman in her maiden name.

As you have explained, there have been instances where married nurses
have wanted to use their maiden name on their licenses without resorting
to judicial proceedings.

There are two kinds of situations involved; one occurs when a married
woman desires to retain her maiden name, and the other when she wants
to return to her maiden pame after having assumed her husband’s name.
Restating the first situation in question form: Does marriage automatically
change the name of a woman from her maiden name to that of her
husband?

A search of authority in Michigan reveals that marriage does not auto-
matically change a woman’s name. In QAG, 1935-1936, No 93, p 254, 255
(July 30, 1935), it is stated:

“There can be no doubt that a woman, upon marriage, has the right
to take the surname of her husband, and such is customary, but there
is no law which forbids a woman from continuing to use her maiden
name in all business dealings, . . .”

A discussion of whether, after marriage, it is proper for a woman to
continue to use her name in public office appears in OAG, 1929-1930,
p 824 (March 27, 1930), which concludes that there is nothing requiring
a married woman to use her husband’s name in public office. See also
OAG, 1935-1940, p 53 (March 13, 1939) and OAG, 1923-1924, p 138
(March 29, 1923). Thus, it is clear that upon marriage a woman may
continue to use her maiden name or she may adopt the name of her
husbhand.

The second situation presents the question of whether having assumed
her husband’s name, may a married woman return to the use of her maiden
name?
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In OAG, 1935-1936, p 255, supra, it is further stated:

“Assuming, however, that by marriage a woman's name is changed,
there is nothing in our law which forbids her from changing her name
to her maiden name, or any other name, provided it is not done with a
frandulent intent.

“At common law-—

“ ‘Where it is not done for a fraudulent purpose, and in the
absence of statutory restriction, one may lawfully change his
name without resort to any legal proceedings, and for all pur-
poses the name thus assumed will constitute his legal name just

as much as if he had borne it from birth.’
LLE S .

“Section 15956 of the Compiled Laws of Michigan of 1929 author-
izes the change of name by an adult person. This section provides:

“‘The probate court of any county of this state shall have
power, by an order to be entered on its journal, to change the
name of any adult person who has been one (1) vear a resident
of such county who may make a petition in writing to such court
for that purpose, showing a sufficient reason for such proposed
change, and that such change is not sought with any fraudulent or
evil intent; and, provided, that notice of intention to make such
application shall be published six (6} weeks prior to the making
of such application, and for three (3) successive weeks in a
newspaper printed and published in said county where the appli-
cation is to be made, if there be one (1), or in a newspaper
printed and published in an adjoining county, or in the nearest
county in which a newspaper is or may be printed and published.’

“There is nothing in this act which makes this statutory method
exclusive, and as has been stated in 45 Corpus Juris, at page 362:

“¢ .. In the absence of express provision making the statutory
method exclusive, it is held that such statutes do not abrogate the
common-law right of an individual to change his name without
application to the courts.” ™ (pp 255-256)

Rule 27, being 1968 ‘LAACS 338.1227, promulgated by the State Board
of Nursing, reads in pertinent part:

“ . . A person holding a certificate shall notify the board of any
change of name or address. A copy of the legal document authorizing
the change of name shall be received in the board office before the
name will be changed on the records.”

In Forbush v Wallace, 341 Supp 217 (1971), affd 405 US 970; 92 § Ct
1197; 31 L Ed 2d 246 (1972), the court upheld reasonable regulations in
light of the state’s significant interest in maintaining a close watch over
its licensees. \

Certainly, the state’s interest in regulating nurses who are entrusted with
the public health will allow for reasonable regulation. Rule 27 requires that
a “legal document authorizing the change of name” must be forwarded to
the Board before the name is changed on the license. In my opinion, an
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affidavit from the licensee in conjunction with the common-law right to
change one’s name is sufficient legal documentation for the purpose of this
rule.

FRANK J. KELLEY,

L [ / O Zl{ ) / Attorney General.

APPROPRIATIONS: To nonexistent entity.
STATE HOUSING DEVELOPMENT AUTHORITY: State funds,
WORDS AND PHRASES: State funds.

An appropriation to a nonexistent entity is invalid and may not be
expended.

State funds appropriated to the State Housing Development Authority
lose their identity as state funds after being transferred and may not be
returned to the general fund by legislative enactment.

Opinion No. 4341 October 24, 1974.

Dr. Jobn D. Dempsey, Director
Department of Management and Budget
Lewis Bass Building

Lansing, Michigan 48913

You have requested my opinion on two questions concerning appropria-
tion bills and implementation thereof.

Your first question asks whether 1974 PA 243, §21 is valid. 1974 PA
243, §21 reads:

“The sum of $45,300.00 appropriated in this act for the office of
legislative corrections officer is for the same office as that created
in Senate Bill No. 126 of the 1973-74 regular session of the legislature
as the office of corrections ombudsman. The office of corrections
ombudsman so created shall be known as, and designated as, the office
of legislative corrections and the head of the office shall be designated
as the legislative corrections officer with all the powers and duties
designated In Senate Bill No. 126."

Scnate Bill 126 was an appropriation bill enacted into law as 1973 PA
107. OAG No. 4824 (July 24, 1974) responded to the question of whether
the provision in 1973 PA 107 creating the office of legislative corrections
ombudsman, was constifutional. Inasmuch as 1973 PA 107 was an appro-
priations act and did not contain a reference in its title to the creation of
such an office as required by Const 1963, art 4, §24, I concluded that the
provision which sought to create the office of legislative ombudsman was
unconstitutional. In response to your current inquiry regarding the same
office, it is necessary to conclude that the appropriations contained in
1974 PA 243, §21, totaling $45,300 for the office of legislative corrections
officer, is for an illegally constituted office and, therefore, may not be
expended.




